外研版高考英语必修5一轮复习Module2AJobWorthDoing课件+学案+训练
展开未来职业发展趋势,个人职业倾向、未来规划等
Ⅰ.阅读理解
School had just started in August when Conner began throwing up for no reason.It wasn’t long before the boy also began suffering terrible headaches.In February a 1.7inch tumor was found in his brain and Conner was set to begin to receive radiation (放射疗法) treatments.Before treatments start, technicians make a white plastic mask (面罩) to keep patients immoveable and protect unaffected parts of the brain while radiation is directed at the tumor.
It’s an unpleasant experience and a frightening time.The doctor Cook decided that the masks could at least be made to look like something fun — maybe Batman or Mickey Mouse.“I started thinking these masks are white and not fun at all for kids,” she told The Greenville News.“I felt like if we could make it a little more fun for them, they might be a little more excited about coming in for the treatment.Because the kids are afraid.While the treatment itself isn’t physically painful, it can cause a lot of anxiety.And the treatment is required daily for up to six weeks.”
And the masks really make a difference.“The kids really like them,”Cook said.“It makes what is, let’s face it, a terrible experience, a nice experience because they get to choose something themselves.”
When new children come in for the treatment, Cook finds out what their favorite movies or cartoon characters are.Then she sets about creating the mask by drawing the image she wants onto paper, sticking it with glue, and once it’s dry, she applies the colors using paints.Each child can take the mask home once the treatment ends.
“Coming to the doctor always means fear and pain.I wanted to make it fun,” she said.“The kids really love it.It’s something they enjoy and can relate to.And it fills an interest I have. I get great pleasure from it.”
语篇解读:儿童脑瘤病人在接受放射性治疗时会感到害怕,Cook医生把病人治疗时戴的面罩用孩子们喜欢的人物形象装饰,从而帮助这些小病人克服恐惧心理,顺利接受治疗。
1.Why was the plastic mask used according to Paragraph 1?
A.To check the patient’s brain.
B.To reduce the patient’s headache.
C.To prevent the patient from throwing up.
D.To protect the patient’s brain during the treatment.
解析:选D 细节理解题。根据第一段最后一句可知,面罩是用来保持病人不动的,并且在放射治疗的时候,可以保护大脑中不受肿瘤影响的部分。故选D项。
2.What can we know about the radiation treatment?
A.It can be received at home.
B.It has to be finished in a month.
C.It may make the patients feel worried.
D.It will cause huge physical pain for patients.
解析:选C 细节理解题。根据第二段中的“While the treatment itself isn’t physically painful, it can cause a lot of anxiety.”可知,治疗不会引起身体上的疼痛,但会引起焦虑。故选C项。
3.What does Cook do to help the children being treated?
A.Offer them some free masks as gifts.
B.Show them their favorite movies or TV shows.
C.Dress them up as cartoon characters.
D.Make the masks more interesting to kids.
解析:选D 细节理解题。根据第三段中的“And the masks really make a difference.’The kids really like them,’Cook said.”和最后一段中的“The kids really love it.It’s something they enjoy and can relate to.”可知,Cook通过装饰面罩,让面罩变得更加有趣,从而让孩子们不那么害怕治疗。故选D项。
4.What does the author want to show by telling this story?
A.Love can treat the terrible sickness.
B.Kindness can bring warmth and joy.
C.Health matters to everyone.
D.Creativity leads to success.
解析:选B 推理判断题。根据最后一段可知,在Cook医生的热心帮助下,孩子们不再害怕治疗,看病也不再是痛苦和冰冷的,而是快乐的、温暖的,并且Cook医生也通过帮助这些孩子获得了快乐。故选B项。
Ⅱ.完形填空
My son has been in hospital again, this time with an emergency admission. He was __1__ by ambulance from our local health center to the children’s hospital.
In this country, all ambulances are __2__ and manned by firemen and it was no __3__ this time. While one fireman drove, the other was in the __4__ with me and my son. He started __5__ my son as soon as he was carried in, __6__ him whether he’d prefer English or Portuguese.
When my son __7__ either of them, the fireman suggested speaking English so that my son could __8__ it with him. Of course, that gave him plenty of __9__ to draw my son’s attention to offering “tuition(学费)” — It was just a joke. The __10__ of them chatted for the full hour. __11__, he had been assigned the task of keeping my boy __12__. He did this so skillfully that my son didn’t __13__ that I was crying all the way with lights flashing. Actually, the back of an ambulance is a __14__ place for me. And then I got sick and had to __15__ the window a little. It was cold, so this absolutely wonderful guy took his own jacket off and __16__ it around my son’s head and neck.
These excellent guys __17__ with us during the checkin procedure, and finally __18__ when I made sure that my husband was on his way in the car.
I can’t be __19__ enough to the firemen. They’re our firemen, and they are all __20__, of course.
语篇解读:本文讲述的是作者的儿子有一天突然需要急救,在消防员驾驶的救护车里,消防员用耐心和专业的救护技能帮助作者的儿子度过难关,并陪伴他们直到作者确定自己的丈夫在赶来的路上。作者对消防员充满感激,认为他们是英雄。
1.A.treated B.limited
C.protected D.sent
解析:选D 根据设空处后的“by ambulance from our local health center to the children’s hospital”可知,作者的儿子是被救护车从当地的健康中心送到儿童医院的。send意为“送”,符合语境。treat“对待;治疗”;limit“限制”;protect“保护”。
2.A.repaired B.driven
C.inspected D.rejected
解析:选B 根据下文中的“While one fireman drove”可知,在这个国家都是由消防员驾驶和操控救护车,drive意为“驾驶”,符合语境。repair“修理”;inspect“视察;检查”;reject“拒绝”。
3.A.exception B.pity
C.excuse D.problem
解析:选A 根据设空处前的内容可知,在这个国家都是由消防员驾驶和操控救护车,and表示语义的承接,此处应表示这次也没有例外。exception意为“例外”,符合语境。pity“同情”;excuse“借口”;problem“问题”。
4.A.front B.bus
C.back D.hospital
解析:选C 根据第三段中的“the back of an ambulance”可推知,此处表示作者及儿子和另外一名消防员在救护车的后排。back意为“后部;后面”,符合语境。
5.A.chatting with B.catching up with
C.spying on D.looking down upon
解析:选A 根据第三段中的“The __10__ of them chatted for the full hour.”以及消防员对作者的儿子的询问“whether he’d prefer English or Portuguese”可知,消防员一上车就开始和作者的儿子聊天了,chat with意为“和……聊天”,符合语境。catch up with “赶上”;spy on“监视”;look down upon“瞧不起”。
6.A.informing B.doubting
C.asking D.testing
解析:选C 根据设空处后的“whether he’d prefer English or Portuguese”可知,消防员是在询问作者的儿子更喜欢用哪种语言交谈。ask意为“询问”,符合语境。inform“通知”;doubt“怀疑”;test“测试”。
7.A.refused B.said
C.abandoned D.appreciated
解析:选B 根据设空处后的“the fireman suggested speaking English”可知,消防员提议说英语,由此推断,作者的儿子是说两种语言都可以。say意为“说”,符合语境。refuse“拒绝”;abandon“遗弃”;appreciate“欣赏;感激”。
8.A.practice B.remember
C.write D.forget
解析:选A 根据设空处前的“the fireman suggested speaking English”可知,消防员提议说英语,又根据当时的情景是在救护车里可以判断,儿子和消防员说英语进行练习。practice意为“练习”,符合语境。
9.A.feelings B.courage
C.loss D.opportunities
解析:选D 根据空后的“to draw my son’s attention”可知,作者的儿子和消防员用英语交谈给了消防员机会去吸引作者的儿子的注意力。opportunity意为“机会”,符合语境。feelings“情感,感情”;courage“勇气”;loss“损失”。
10.A.minority B.pair
C.lot D.majority
解析:选B 根据上下文可知,救护车后排只有作者和儿子及消防员三个人,再根据空后的“chatted for the full hour”可知,设空处后的them指的是消防员和作者的儿子两个人,pair意为“一对,两个(人)”,符合语境。minority“少数”;lot“一批人/东西”,the lot意为“全部”;majority“大多数”。
11.A.Frequently B.Abruptly
C.Obviously D.Selfishly
解析:选C 根据上文中的“to draw my son’s attention”和“chatted for the full hour”可知,很显然,这名消防员是被指派了这样的任务。obviously意为“显然地”,符合语境。frequently“频繁地”;abruptly“突然地”;selfishly“自私地”。
12.A.awake B.upset
C.asleep D.reliable
解析:选A 根据上文中的“The __10__ of them chatted for the full hour.”可知,消防员不断地和作者的儿子用英语聊天就是为了让作者的儿子保持清醒。awake意为“醒着的”,符合语境。upset“烦恼的”;asleep“睡着的”;reliable“可信赖的”。
13.A.fear B.regret
C.ignore D.realize
解析:选D 根据“The __10__ of them chatted for the full hour.”可知,消防员和作者的儿子一直在聊天,以至于作者的儿子并没有意识到作者一路上都在流泪。realize意为“意识到”,符合语境。fear“害怕”;regret“后悔;遗憾”;ignore“忽视,不理睬”。
14.A.pleasant B.horrible
C.safe D.private
解析:选B 根据下文中的“I got sick (我感觉到恶心)”可知,救护车的后排对于作者来说是个糟糕的地方,horrible意为“糟糕的;极讨厌的”,符合语境。pleasant“令人愉快的”;safe“安全的”;private“私人的”。
15.A.occupy B.improve
C.open D.decorate
解析:选C 根据设空处前的“I got sick”可推知,作者必须要打开点窗户透透气。open意为“打开”,符合语境。occupy“占据”;improve“改善,改进”;decorate“装饰”。
16.A.threw B.wiped
C.wrapped D.delivered
解析:选C 根据设空处前的“It was cold, so this absolutely wonderful guy took his own jacket off”可知,开窗后很冷,这名很棒的消防员就把他自己的夹克脱下来裹在作者的儿子的头部和脖子处来保暖。wrap意为“包,裹”,符合语境。throw“扔”;wipe“擦”;deliver“递送”。
17.A.stayed B.debated
C.parted D.agreed
解析:选A 根据设空处后的“with us during the checkin procedure”可知。这些消防员在作者和儿子办理入院手续的过程中一直和他们在一起,stay意为“逗留,停留”,符合语境。debate“辩论”;part“分开”;agree“赞同”。
18.A.remained B.recovered
C.burst D.left
解析:选D 根据设空处后的“when I made sure that my husband was on his way(当我确定我的丈夫在来的路上的时候)”可推知,消防员们最后才离开。leave意为“离开”,符合语境。remain“留下”;recover“康复”;burst“(使)破裂”。
19.A.beneficial B.calm
C.rude D.grateful
解析:选D 根据上文中消防员为作者的儿子所做的一切可推知,设空处是要表达作者对消防员的感激之情。grateful意为“感激的”,符合语境。beneficial“有益的”;calm“冷静的”;rude“粗鲁的”。
20.A.enemies B.heroes
C.employers D.engineers
解析:选B 根据设空处前一句表达作者对消防员的感激之情可知,设空处是要表达他们不仅是消防员,他们还是英雄。hero意为“英雄”,符合语境。enemy“敌人”;employer“雇主”;engineer“工程师”。
Ⅲ.语法填空
Elizabeth Blackwell was born in England in 1821, and moved to New York City when she was 11 years old.She decided that she wanted to become a doctor.There was nearly no __1__ (possible) for a woman in the middle of the nineteenth century.After __2__ (write)many letters asking for admission (允许进入)to medical schools, finally she __3__ (accept)by a college in New York.She was so __4__ (determine) that she taught school and gave music lessons to get money for the cost of schooling.
In 1849, after graduation from __5__ medical school, she decided to further her education in Paris.She wanted to be a surgeon (外科医生), but a serious eye problem forced her to give up the idea.
Upon returning to the United States, she found it difficult to start her own practice __6__ she was a woman.By 1857 Elizabeth and her sister, also a doctor, along __7__ another woman doctor, managed __8__ (open)a new hospital, the first one for women and children.Besides being the first woman physician and founding her own hospital, she also __9__ (successful) set up the first medical school for women.If you know a woman doctor, ask her if she __10__ (know)about Elizabeth Blackwell.
语篇解读:本文是一篇记叙文,主要讲述了著名的女医生伊丽莎白·布莱克威尔的故事。
1.possibility 考查名词。这里为there be句型,所以应用名词作主语。
2.writing 考查非谓语动词。空处作介词After的宾语,故用动名词形式。
3.was accepted 考查动词的时态和语态。根据上下文内容可知,这里描述的是发生在过去的事情,故用一般过去时,且she与accept之间是被动关系,因此应用一般过去时的被动语态。
4.determined 考查形容词。空处作表语,修饰人,故用determined,意为“意志坚定的”。
5.the 考查冠词。这里特指上文提到的“a college in New York”,故填the。
6.because 考查连词。根据语境可知,空处引导原因状语从句,故填because。
7.with 考查介词。根据上下文的内容可知,这里应用along with,表示“与……一起”。
8.to open 考查非谓语动词。manage to do sth.“设法完成某事”,为固定用法。
9.successfully 考查副词。分析句子结构可知,空处修饰动词短语set up,所以要用副词形式。
10.knows 考查动词的时态和主谓一致。此处描述一般的情况,应用一般现在时;主语为she,故填knows。
2022年高考英语一轮复习Module2AJobWorthDoing课件外研版必修5: 这是一份2022年高考英语一轮复习Module2AJobWorthDoing课件外研版必修5,共51页。PPT课件主要包含了会计 ,矿工 ,数据库资料库 ,垂直的 ,工资薪水 ,全体职员员工 ,代理人经纪人 ,年轻人 ,合同可续签的 ,grateful 等内容,欢迎下载使用。
外研版高考英语必修5复习Module3AdventureinLiteratureandtheCinema课件+学案+训练: 这是一份外研版高考英语必修5复习Module3AdventureinLiteratureandtheCinema课件+学案+训练,文件包含2022高考英语一轮复习Module3AdventureinLiteratureandtheCinema课件外研版必修5ppt、2022高考英语一轮复习Module3AdventureinLiteratureandtheCinema学案外研版必修5doc、2022高考英语一轮复习Module3小说戏剧诗歌传记文学简史经典演讲文学名著等训练含解析外研版必修5doc等3份课件配套教学资源,其中PPT共60页, 欢迎下载使用。
外研版高考英语必修5复习Module1BritishandAmericanEnglish课件+学案+训练: 这是一份外研版高考英语必修5复习Module1BritishandAmericanEnglish课件+学案+训练,文件包含2022高考英语一轮复习Module1BritishandAmericanEnglish课件外研版必修5ppt、2022高考英语一轮复习Module1BritishandAmericanEnglish学案外研版必修5doc、2022高考英语一轮复习Module1语言学习的规律方法等训练含解析外研版必修5doc等3份课件配套教学资源,其中PPT共60页, 欢迎下载使用。