阅读单选专练--2021-2022学年初中英语人教版七年级下册期末复习(含答案)
展开
这是一份阅读单选专练--2021-2022学年初中英语人教版七年级下册期末复习(含答案),共12页。试卷主要包含了阅读单选等内容,欢迎下载使用。
阅读单选专练一、阅读单选There are many minions(小黄人)in the movie Despicable Me (《神偷奶爸》). They are all small robots (机器人). The color of their skin (皮肤) is the same as that of bananas’ skin, and bananas are their favorite food. Their arms and legs are short, so they look very funny. Minions are small, but they are smart and hard-working. Carl, Tim and Mel are three of the minions in the movie.Carl is of medium height. He has one eye. There are three red lights on his head. He can use them to tell others there is fire(火).Tim has two eyes. He is very tall and thin. His hair is straight and black. He wears blue trousers.Mel has one eye. His trousers are black-and-white and there is the number “001” on it.1.Minions are from a ________.A.movie B.book C.game D.TV show2.Minions have ________ skin.A.blue B.yellow C.black D.white3.We know the minions ________.A.are all big B.have long armsC.don’t like working D.are small but smart4.The underlined word “lights” means “________” in Chinese.A.武器 B.灯 C.腰带 D.玩具5.For Tim, which of the following is TRUE?①He is very tall and thin.②He wears blue trousers.③He has one eye.④He is of medium height.⑤His hair is black.A.①②⑤ B.①②③ C.①②④ D.①④⑤My father is tall and he has short hair. He wears glasses with heavy, black frames(边框). He usually wears blue jeans and a T-shirt with the word “Love”.I’m 15 years old now. I’m of average(平均的) height and have short hair. My hair isn’t yellow. It’s blue. My dad thinks it’s strange(奇怪的), but my friends think it’s great. I wear glasses, but my glasses have bright red frames. They’re so cool! I have an earring in one ear, too. Dad really can’t understand that. I never wear blue Jeans. I like big, baggy pants and long T-shirts. Most of my T-shirts have pictures of my favorite rock bands on them.6.What kind of glasses does my father wear?A.He wears glasses with small, round frames.B.He wears long and yellow glasses.C.He wears glasses with bright red frames.D.He wears glasses with heavy, black frames.7.—What color is the writer’s hair?—It’s _______.A.yellow B.blue C.gray D.red8.The writer likes to wear _______.A.blue jeans and a T-shirt B.yellow jeans and a T-shirtC.big and baggy pants and long T-shirts D.blue jeans and an earring9.What’s on my father’s T-shirt?A.The word “Love”. B.Heavy and black frames.C.Pictures of rock bands. D.An earring.10.Who has an earring in one ear?A.The writer’s dad. B.The writer. C.The writer’s father. D.The writer’s friends.Mengxin House of Hamburgers is on Long Street. It’s behind the post office and it’s in front of the Children’s Hospital. It’s not big but it’s very clean. You can see all kinds of hamburgers here every day. They have beef,mutton,chicken,banana,strawberry,egg and cabbage hamburgers. They are very delicious. Every day the first three persons are free. On weekends they have some great specials. A large beef hamburger is just 5 yuan. A medium chicken hamburger is just 3 yuan . A small strawberry hamburger is just 2.5 yuan . Come and get your hamburgers at Mengxin House of Hamburgers!Oh,every Saturday evening Sun Rock Band plays in the house.11.On Monday Linda has ten yuan and she can buy ________ large beef hamburgers.A.two B.three C.four D.five12.On Sunday Mr.Read buys three small strawberry hamburgers and he pays ________.A.12 yuan B.5 yuan C.2.5 yuan D.7.5 yuan13.You can eat ________ hamburgers at Mengxin House of Hamburgers.A.apple B.mutton C.pork D.potato14.Mengxin House of Hamburgers is ________.A.very big B.across from the post officeC.very dirty D.in front of the Children’s Hospital.15.When does Sun Rock Band play at Mengxin House of Hamburgers?A.Every week. B.Every evening.C.Every Sunday morning. D.Every Saturday evening.I have a new friend. Her name is Kate. She is twelve years old. She’s from Canada. She has beautiful long brown hair and she is good-looking. Kate likes going to the movies and she wants to be a doctor. I like playing the guitar and I want to be a teacher. But we both like listening to music. My favorite singer is Jolin Tsai. She is of medium height and has long straight hair. I don’t think she’s very beautiful, but she’s very cute. Kate’s favorite singer is Jay Chou. He is thin and tall and his hair is short. Kate thinks he is cool.16.Kate is the writer’s ________.A.sister B.cousin C.aunt D.friend17.What does Kate want to be?A.A doctor. B.A singer. C.A teacher. D.An actor.18.Kate and the writer both like ________.A.playing the guitar B.going to the moviesC.listening to music D.playing the piano19.The writer thinks ________ is very cute.A.Kate B.Jolin Tsai C.Jay Chou D.Andy Lau20.Which of the following is TRUE?A.Kate is thirteen years old. B.Jay Chou has long hair.C.Kate’s hair is brown. D.Jolin Tsai is very tall.根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项Hello,I am Gina.I went to California for a weekend with my father.We stayed in the mountains for 36 hours.We went climbing and walking.The weather wasn't very nice,but the mountains were beautiful.In the evening we learnt how to make knots(绳结).We also learnt about first aid(急救).Hi,my name is Jim.Last Sunday,we visited uncle Sam's farm.We saw hundreds of cows on the farm.Uncle Sam was very friendly to us.He taught us how to feed cows and how to milk them.This is Uncle Sam's farm.We also rode horses on the farm.The horses ran quite fast.It was exciting.21.Where did Gina go last weekend?A.California. B.First Aid Center. C.A farm. D.A beach.22.How long did Gina and her father stay in the mountains?A.Two days. B.Thirtysix hours. C.Thirty days. D.We don't know.23.What did Gina do in the evening in the mountains?A.She learnt to plant. B.She learnt to make knots.C.She learnt about first aid. D.Both B and C.24.Uncle Sam was ________ Jim.A.worried about B.friendly to C.angry with D.strict with25.What did Jim think of riding horses on the farm?A.Boring. B.Scary. C.Dangerous. D.Exciting.Some children from the United States are having a talk together after they visit Hangzhou. What are they talking about? Let’s have a look.Chris: I have a good time in Hangzhou from May 1st to May 5th. It is one of the most beautiful cities (城市) in China. It is a good place for people to visit. People in Hangzhou must be very happy.William: There are many interesting places in Hangzhou. Of all the places, the West Lake is my favorite. It is one of the most famous (著名的) and beautiful lakes in China.York: I like delicious food very much. I was very happy when I stayed in Hangzhou, because there was lots of delicious food. I like little steamed meat buns (小笼包) best.Vera: I went to a high school. I had classes with Chinese students and played games with them. I talked with them happily. I will write to them after I go back home.26.Where are these four students from?A.America . B.China. C.Canada. D.India.27.Chris stayed in Hangzhou for________ days.A.two B.three C.five D.six28.What does William think of Hangzhou?A.Interesting. B.Clean. C.Dirty. D.Terrible.29.Why does York like Hangzhou?A.Because the people there are very friendly.B.Because there are many places of interest there.C.Because he likes Hangzhou food very much.D.Because he has many good friends there.30.We cannot learn that________.A.Vera will write to the Chinese students after going back homeB.York likes little steamed meat buns best of all the Hangzhou foodC.this passage is mainly about their trips in HangzhouD.the West Lake is Chris’s favorite place in HangzhouDear Grandma,How are you? Last Saturday I went to Long Bay with my parents. We got up at 6:00 a.m. We ate breakfast at 6:30 a.m. and after half an hour we left for Long Bay. My father is a good driver and he drove very fast. But I have to say, the trip was a bit long. When we got out of our car and got to Long Bay, it was already ten o’clock!First we swam in the water for an hour. Then we played cricket (板球) for an hour. It was time to have lunch. We ate a big lunch in a restaurant. In the afternoon my mother and I enjoyed the sunshine on the beach. My father went fishing. He didn’t get any fish, but it was very relaxing. Soon it was time to go home. My parents and I left Long Bay. We had a great day last Saturday. My parents and I will go to see you this weekend. I miss you very much.Yours,Kate31.When did Kate leave home?A.At 6 a.m. B.At 6:30 a.m. C.At 7 a.m. D.At 7:30 a.m.32.How did Kate go to Long Bay?A.By car. B.By bus. C.By train. D.By plane.33.How long did it take Kate to get to Long Bay?A.Half an hour. B.An hour. C.Two hours. D.Three hours.34.What did Kate’s father do in the afternoon?A.He went swimming. B.He went fishing.C.He played cricket. D.He enjoyed the sunshine.35.Which of the following is TRUE?A.Kate didn’t swim in the water. B.Kate’s father didn’t have lunch.C.Kate’s mother was good at driving. D.Kate will see her grandma this weekend.Friday, August 10th SunnyIt was sunny today. My friends and I had some bread for breakfast. Then we went to Tian'an Men Square in the morning. It was great! In the afternoon, we went swimming. I taught some kids to swim. It was interesting.Saturday, August 11th CoolIt was cool today. We went to the Great Wall. It was very long and great. We were very tired and hungry in the evening. So we ate a lot of food. I ate a large bowl of noodles, chicken and ice-cream. The food was delicious.Sunday, August 12th RainyIt was rainy today, so we stayed in the hotel. At noon we ate hamburgers and some vegetables for lunch. After lunch, we watched a movie on TV. It was funny.36.The writer and his friends visited ________.A.Tianjin B.Beijing C.Nanjing D.Shanghai37.What was the weather like on Saturday?A.Fine. B.Cool. C.Rainy. D.Snowy.38.What did the writer have for lunch on Sunday?A.Hamburgers and some vegetables. B.Some fruit and vegetables.C.A bowl of noodles, chicken and ice-cream. D.Some hamburgers and bread.39.They visited the Great Wall on ________.A.Thursday B.Friday C.Saturday D.Sunday40.Which of the following is TRUE?A.The writer didn't go swimming on Friday afternoon.B.The writer watched a funny movie on Friday evening.C.It was fine on Sunday, but they still stayed in the hotel.D.The writer and his friends were tired and hungry after they came back from the Great Wall.
1.A2.B3.D4.B5.A【解析】本文是一篇说明文,主要介绍电影《神偷奶爸》里的三个小黄人卡尔、蒂姆和梅尔的体貌特征。1.细节理解题。根据第一段第一句“There are many minions in the movie Despicable Me.”可知,小黄人来自电影《神偷奶爸》。故选A。2.细节理解题。根据第一段第三句“The color of their skin is the same as that of bananas’ skin, and bananas are their favorite food.”可知,小黄人有黄色的皮肤。故选B。3.细节理解题。根据第一段第五句“Minions are small, but they are smart and hard-working.”可知,小黄人很小但是很聪明。故选D。4.词义推测题。结合下文中的“He can use them to tell others there is fire.”可推测,lights的汉语意思是“灯”。故选B。5.细节理解题。根据“Tim has two eyes. He is very tall and thin. His hair is straight and black. He wears blue trousers.”可知表述①②⑤是正确的。故选A。6.D7.B8.C9.A10.B【解析】本文主要介绍了父亲和儿子现在的形象。6.细节理解题。根据第一段“ He wears glasses with heavy, black frames(边框)”可知他戴着黑色的厚框眼镜。故选D。7.细节理解题。根据第二段“My hair isn’t yellow. It’s blue”可知头发的颜色是蓝色。故选B。8.细节理解题。根据第二段倒数第二句“I like big, baggy pants and long T-shirts.”可知,作者喜欢穿大大的宽松的裤子和长T恤衫。故选C。9.细节理解题。根据第一段中的“He usually wears blue jeans and a T-shirt with the word ‘Love’.”可知,父亲T恤衫上面有单词“Love”,故选A。10.细节理解题。根据第二段中的“I have an earring in one ear, too.”可知,是作者自己一只耳朵上有耳环,故选B。11.A12.D13.B14.D15.D【解析】本文介绍了萌新汉堡屋的位置,售卖的汉堡的价格以及活动。11.细节理解题。根据“A large beef hamburger is just 5 yuan”可知,大的牛肉汉堡每个5元,10元能买2个,故选A。12.细节理解题。根据“A small strawberry hamburger is just 2.5 yuan”可知,小的草莓汉堡包是2.5元一个,3个是7.5元,故选D。13.细节理解题。根据“They have beef, mutton, chicken, banana, strawberry, egg and cabbage hamburgers”可知,他们有牛肉、羊肉、鸡肉、香蕉、草莓、鸡蛋和卷心菜汉堡包,故选B。14.细节理解题。根据“it’s in front of the Children’s Hospital”可知,它在儿童医院对面,故选D。15.细节理解题。根据“Oh,every Saturday evening Sun Rock Band plays in the house”可知,是每周六晚上太阳摇滚乐队都在这里演出,故选D。16.D17.A18.C19.B20.C【解析】短文介绍了“我”的新朋友凯特的基本情况和我们的爱好,重点介绍了各自喜欢的歌手。16.细节理解题。根据“I have a new friend. Her name is Kate.”可知Kate是作者的朋友。故选D。17.细节理解题。根据“Kate likes going to the movies and she wants to be a doctor.”可知Kate想要成为一名医生。故选A。18.细节理解题。根据“But we both like listening to music.”可知作者和Kate都喜欢听音乐。故选C。19.细节理解题。根据“My favorite singer is Jolin Tsai. ... she’s very cute.”可知作者认为蔡依林很可爱。故选B。20.细节理解题。根据“I have a new friend. Her name is Kate. ... She has beautiful long brown hair”可知Kate的头发是棕色的,C项正确。故选C。21.A22.B23.D24.B25.D【解析】文章介绍了吉娜和吉姆的上周末的情况。21.根据I am Gina.I went to California for a weekend with my father.故选A22.根据We stayed in the mountains for 36 hours.故选B23.根据In the evening we learnt how to make knots(绳结).We also learnt about first aid(急救).故选D24.根据Uncle Sam was very friendly to us.故选B25.根据We also rode horses on the farm.The horses ran quite fast.It was exciting.故选D 点睛:短文阅读,做题时要结合文章的特点,题目涉及细节理解,词义猜测和推理判断,做题时要在了解文章大意的基础上,结合题目针对不同的题型采用不同的解答方式,比如细节理解题,我们要抓住里面的最有效的信息选择出正确的答案,总之理解透文章是做好一篇阅读理解的关键。例如:小题3 根据In the evening we learnt how to make knots(绳结).We also learnt about first aid(急救).故选D26.A27.C28.A29.C30.D【解析】文章大意:文章主要讲的是一些来自美国的孩子在参观杭州之后正在一起聊天,他们在杭州玩得很开心,认为杭州很美,喜欢杭州的美食。26.细节理解题。根据文章第一段第一行“Some children from the United States”“一些学生来自美国”,故选A。27.细节理解题。根据文章第二段第一行“I have a good time in Hangzhou from May 1st to May 5th”“从五月一日到五月五日我在杭州玩得很开心”可知,Chris在杭州呆了5天,故选C。28.细节理解题。根据文章第三段第一行“There are many interesting places in Hangzhou”“在杭州有许多有趣的地方”可知,William认为杭州很有趣,故选A。29.细节理解题。根据文章第四段第一、二行“I was very happy when I stayed in Hangzhou, because there was lots of delicious food”“我在杭州的时候很高兴,因为那里有很多好吃的东西”,故选C。30.细节理解题。根据文章最后一行“I will write to them after I go back home”“我回家后会写信给他们”可知,A说法是正确的;根据文章倒数第三行“I like little steamed meat buns (小笼包) best”“我最喜欢小笼包”可知,B说法是正确的;根据文章第一行“Some children from the United States are having a talk together after they visit Hangzhou”“一些来自美国的孩子参观杭州后正在一起谈话”可知,C说法是正确的;根据文章第三段第一、二行“the West Lake is my favorite”“西湖是我最喜欢的”可知,D说法是错误的,故选D。31.C32.A33.D34.B35.D【解析】本文讲述了Kate给奶奶写信,讲述了自己和父母去长湾旅行的情况,并告诉奶奶周末会回去看她。31.细节理解题。根据第一段“We got up at 6:00 a.m. We ate breakfast at 6:30 a.m. and after half an hour we left for Long Bay.”可知他们6点起床,6:30吃早餐,半小时后启程。也就是7点离开家的。故选C。32.细节理解题。根据第一段最后一句“When we got out of our car and got to Long Bay, it was already ten o’clock!”当我们从车里出来……,由此可知Kate是乘车去的。故选A。33.推理判断题。根据第一段最后一句“When we got out of our car and got to Long Bay, it was already ten o’clock!”可知他们是在10点到达长湾。根据“We ate breakfast at 6:30 a.m. and after half an hour we left for Long Bay.”可知他们是早上7点离开家的。从7点到10点是三个小时。故选D。34.细节理解题。根据第二段“In the afternoon my mother and I enjoyed the sunshine on the beach. My father went fishing.”可知Kate的爸爸去钓鱼了。故选B。35.细节理解题。根据最后一段倒数第二句话“My parents and I will go to see you this weekend.”可知,Kate和父母在这周末回去探望奶奶。故选D。36.B37.B38.A39.C40.D【解析】本文是作者以日记的形式记录了他在北京的旅行。36.细节理解题。根据“Then we went to Tian'an Men Square in the morning”可知,是去北京旅行,故选B。37.细节理解题。根据“Saturday, August 11th Cool”可知,星期六的天气很凉快,故选B。38.细节理解题。根据“At noon we ate hamburgers and some vegetables for lunch”可知,周日的中午吃了汉堡包和一些蔬菜,故选A。39.细节理解题。根据“Saturday, August 11th Cool”及“We went to the Great Wall”可知,周六去的长城,故选C。40.推理判断题。根据“We went to the Great Wall. It was very long and great. We were very tired and hungry in the evening”可知,作者爬完长城后,又累又饿,所以D表述正确,故选D。
相关试卷
这是一份阅读单选专练2021-2022学年人教版英语七年级下册期末复习(含答案),共12页。试卷主要包含了阅读单选等内容,欢迎下载使用。
这是一份阅读单选专练--2021-2022学年初中英语人教版七年级下册期末复习(含答案),共12页。
这是一份阅读单选专练--2021-2022学年中英语人教版七年级下册期末复习(含答案),共13页。试卷主要包含了阅读单选等内容,欢迎下载使用。