所属成套资源:外研版(2019)必修一检测试题
英语必修 第一册Unit 3 Family matters课后练习题
展开
这是一份英语必修 第一册Unit 3 Family matters课后练习题,共6页。
UNIT 3 课时跟踪检测(二) 语言运用综合练 Ⅰ.阅读理解One day when I was 5, my mother scolded (责骂) me for not finishing eating my rice and I got angry. I wanted to play outside and not to be made to finish eating my rice. When angrily opening the screen door with my foot, I kicked back about a 12-inch part of the lower left hand corner of the new screen door. But I had no remorse,_for I was happy to be playing in the backyard with my toys.Today, I know if my child had done what I did, I would have scolded my child, and told him about how expensive this new screen door was, and I would have delivered a spanking (打屁股) for it. They never said a word. They left the corner of the screen door pushed out, creating an opening, a breach (裂缝) in the defence against unwanted insects.For years, every time I saw that corner of the screen, it would constantly make me think about my mistake. For years, I knew that everyone in my family would see that hole and remember who did it. For years, every time I saw a fly buzzing (嗡嗡) in the kitchen, I would wonder if it came in through the hole that I had created with my angry foot. I would wonder if my family members were thinking the same thing, silently blaming me every time a flying insect entered our home, making life more terrible for us all. My parents taught me a valuable lesson, one that a spanking or stern (严厉的) words perhaps could not deliver. Their silent punishment for what I had done delivered a hundred stern messages to me. Above all, it has helped me become a more patient person and not burst out so easily.语篇解读:本文作者讲述了自己小时候因为不愿意听从父母的教育而乱发脾气损坏了纱门,父母没有修理纱门,任由纱门上留下一个裂缝,不时地有苍蝇等昆虫穿过它进入厨房,数年来,这种无声的惩罚令作者不断感到内疚,最终帮助作者成为一个更加有自控能力的人。]1.What did his parents do when the author damaged the door?A.Gave him a spanking.B.Left the door unrepaired.C.Scolded him for what he had done.D.Told him how expensive it was.解析:选B 细节理解题。根据第二段最后一句“They left the corner of the screen door pushed out, creating an opening, a breach (裂缝) in the defence against unwanted insects.”可知,作者踢坏了纱门,留下了一道裂缝,他的父母没有修理。故选B项。2.What does the underlined word “remorse” in Paragraph 1 most probably mean?A.Regret. B.Hurt.C.Feel. D.Notice.解析:选A 词义猜测题。画线词所在句上文讲述“我”很生气,把纱门踢坏了,下文讲述“我”很高兴地在后院玩玩具,因此推断当时作者对于弄坏纱门没有后悔。由此可知remorse意为“遗憾;后悔”。故选A项。 3.The experience may cause the author ________.A.to hide his anger from othersB.not to go against his parents' willC.to have a better control of himself D.not to make mistakes in the future解析:选C 推理判断题。根据最后一段最后一句“Above all, it has helped me become a more patient person and not burst out so easily.”可知,这次经历让作者成了一个更有耐心、不轻易发火的人,也就是能够更好地控制自己的人。故选C项。4.What is the main idea of this text?A.Adults should ignore their children's bad behaviour.B.Parents are the best teachers of their children.C.What is the best way to become a more patient person.D.Silent punishment may have a better effect on educating people.解析:选D 主旨大意题。纵观全文可知,作者讲述了自己小时候因为不愿听从父母的教育而乱发脾气损坏了纱门,父母没有修理纱门,任由纱门上留下一道裂缝,不时地有苍蝇等昆虫穿过它进入厨房,数年来,这种无声的惩罚令作者不断感到内疚,最终帮助作者成为一个更加有自控能力的人。因此推断,文章主要讲述无声的惩罚能够更好地教育人。故选D项。Ⅱ.完形填空An 8-year-old boy achieved the wish of his late (已故的) mother to climb Jade Mountain. Tzou Zegang, along with his father, __1__ their two-day climbing __2__ on August 18. Along the way the boy brought a photo of his late mother. They __3__ to reach the top of Jade Mountain on August 20. Tzou was only 4 years old when he first __4__ Jade Mountain and he had dreamed of climbing it ever since.The boy was __5__ by the mountain and promised his mother that they would both climb it one day. __6__, years later his mother had to __7__ leg surgery (手术), which made her unable to __8__ the mountain. “When you __9__ the world in the future, you can bring Mummy's things along,” his mother told him. Unluckily, she __10__ last year.The climb was __11__ for Tzou. He felt __12__ and was out of breath (气喘吁吁). He __13__ felt sick even after resting. But Tzou's father said Tzou felt much better when they were on their last __14__ , adding that the final 200 meters was a piece of cake for him.Upon reaching the top, Tzou pulled out his mother's __15__ and shouted,“Mummy! We've reached the top. I carried you to the top of Jade Mountain!”语篇解读:为了完成与妈妈生前的约定,8岁男孩Tzou Zegang成功攀登最高峰。1.A.shared B.startedC.enjoyed D.described解析:选B 根据下文“reach the top of Jade Mountain on August 20”可知,邹泽纲和他的爸爸8月18日开始爬山,8月20日登顶,此处为“开始”他们两天的攀登。故选B。start“开始”;share “分享”;enjoy“享受”;describe“描述”。2.A.competition B.eventC.program D.experience解析:选D 登山是一种体验、一种经历,而不是竞赛、大事件或项目。故选D。experience“体验”;competition“竞争”;event“大事件”;program“项目”。3.A.managed B.triedC.preferred D.promised解析:选A 根据下文他们登到山顶可知,他们在8月20日抵达了玉山顶峰。manage to do sth.“设法完成某事”。故选A。try“试图”; prefer“更喜欢”; promise“承诺”。4.A.searched B.walked downC.stressed D.heard of解析:选D 根据下文“he had dreamed of climbing it ever since”,再联系上下文可知,此空是听说过玉山。故选D。 search“寻找”;walk down“走下去”;stress“强调”;hear of“听说”。5.A.troubled B.attractedC.moved D.frightened解析:选B 男孩被山吸引,后来才萌生了登山的想法。故选B。 attract“吸引”; trouble“麻烦”; move“感动,移动”; frighten“吓唬”。6.A.However B.As a resultC.Instead D.Besides解析:选A 此处表示几年后,他妈妈腿部需要动手术。前后句子之间是转折关系,故选A。however“然而”;as a result“结果”;instead“相反”;besides“而且”。7.A.join in B.ask forC.carry out D.go through解析:选D 根据空后的“leg surgery(手术)”(腿部手术)可知,应该是“经历手术”,也就是“做手术”。故选D。join in “加入” ;ask for“请求”;carry out “实施”;go through “经历”。8.A.climb B.imagineC.reach D.notice解析:选A 根据前文可知,妈妈的腿做过手术,所以力量不足,不能爬山了。故选A。climb“爬”;imagine“想象”;reach“达到”;notice “注意到”。9.A.save B.understandC.explore D.create解析:选C 孩子长大后要独自闯荡,去探索世界。故选C。explore “探索”;save “拯救”;understand“理解”;create“创造”。10.A.fell ill B.passed awayC.got injured D.broke down解析:选B 根据上文“achieved the wish of his late (已故的) mother”可知,很不幸的是,她去年去世了。故选B。fall ill“生病”;pass away“去世”;get injured“受伤”; break down “机器坏了;身体垮了”。11.A.easy B.excitingC.difficult D.relaxing解析:选C 根据下文可知,这次登山对Tzou来说太难了。故选C。difficult“困难的”;easy“容易的”;exciting“令人兴奋的”;relaxing“放松的”。12.A.unhappy B.safeC.uncomfortable D.enjoyable解析:选C 根据下文 “was out of breath (气喘吁吁)”可知,他感到不舒服。故选C。unhappy“不高兴的”;safe“安全的”;uncomfortable“不舒服的”;enjoyable“令人愉快的”。13.A.quickly B.neverC.hardly D.just解析:选A 根据上文“The climb was ______ for Tzou. He felt ______ and was out of breath (气喘吁吁).”可知,休息后,他很快就感觉到不舒服。故选A。quickly“很快的”; never“从不”; hardly“几乎不”;just“仅仅”。14.A.point B.halfC.day D.part解析:选D 根据“adding that the final 200 meters was a piece of cake for him”可知,最后200米对于他来说是小菜一碟,所以最后200米是爬山中的最后一部分。故选D。 part“部分”; point“要点,得分”; half“一半”; day“一天”。15.A.book B.photoC.gift D.phone解析:选B 根据上文“a photo of his late mother”可知,在登顶后,邹泽纲拿出妈妈的照片,高喊:“妈妈!我们登上了顶峰,我带你登上了玉山顶峰!”故选B。photo“照片”;book“书”;gift“礼物”;phone“电话”。Ⅲ.语法填空My father was diagnosed (诊断) with cancer recently and the doctors told us that he had only three to six __1__ (month) to live.A few days later, when my father was sitting up in bed, I approached him and said, “Dad, your illness makes me realize how much I __2__ (real) love you.” I tried __3__ (give) him a hug, but his shoulders and arms became tense (紧张的).For a moment he looked __4__ (surprise) as showing affection was not usual between us. For years I used to blame (责备) him for his coldness and say to __5__ (I), “See, he doesn't care.” This time, however, I __6__ (think) again and realized the hug was good for both me and him. __7__ his childhood, my grandparents must have taught him how to hide his feelings in order to be a man.I got much closer __8__ him with his arms around me. Now squeeze (抱紧). In a sense, I was showing my father how to hug, and as he squeezed, something happened. For a moment, a feeling of love __9__ (feel) by both of us. It was up to me to give many hugs before my father could give me a hug of his own. Around the two-hundredth hug, he said out loud, for __10__ first time, “I love you.”语篇解读:多年来,“我”与父亲之间从未表达过爱意。父亲罹患癌症之后,“我”尝试用充满爱意的拥抱拉近彼此的距离。1.months 考查名词复数。month是可数名词,根据设空前的three to six可知,month应用复数形式。 2.really 考查副词。设空处在句中作状语,修饰谓语love,应用副词,故填really。3.to give 考查非谓语动词。try to do sth.“尽力做某事”,故填to give。4.surprised 考查形容词。设空处在句中作表语,表示“吃惊的”,应用形容词surprised。5.myself 考查代词。设空处在句中作宾语,say to oneself “自言自语,暗想”,故填myself。6.thought 考查动词的时态。设空处所填谓语动词与句中已有的谓语realized时态一致,应用一般过去时,故填thought。7.In/During 考查介词。此处指在童年时期,应用介词in或during。in/during one's childhood“在某人的童年时期”。8.to 考查介词。根据语境“靠得更近”可知,该处是固定短语get closer to sb.“更靠近某人”。9.was felt 考查动词的时态和语态。主语a feeling of love与feel为被动关系,且指过去的动作,应用一般过去时的被动语态,故填was felt。10.the 考查冠词。设空后是序数词first,故此处填冠词the,构成固定短语for the first time“第一次”。
相关试卷
这是一份英语必修 第一册Unit 6 At one with nature同步训练题,共6页。
这是一份外研版 (2019)必修 第一册Unit 5 Into the wild随堂练习题,共6页。
这是一份外研版 (2019)必修 第一册Unit 4 Friends forever一课一练,共5页。