所属成套资源:2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版)
- Unit 4 单元话题阅读回答问题练习-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版) 试卷 0 次下载
- Unit 4 单元话题阅读填表练习-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版) 试卷 0 次下载
- Unit 4 单元重点单词词组短语句型精练-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版) 试卷 1 次下载
- Unit 4 易错综合练习-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版) 试卷 3 次下载
- Unit 5 Grammar重点语法:情态动词may和动词不定式作宾语-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版) 试卷 5 次下载
Unit 4 单元话题阅读理解练习-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版)
展开
这是一份Unit 4 单元话题阅读理解练习-2022-2023学年八年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共12页。
Unit 4 Do it yourself单元话题阅读理解练习(2022·江苏·淮安市淮安区教师发展中心学科研训处八年级期末)Now more and more people like to have a camping trip. They go out for a picnic. But how to prepare a picnic, the following suggestions may be helpful. Pack your foodsBefore you set off, check if your food box is closed tight (紧紧地). If it’s a hot summer day, a cool box will be used for keeping your picnic foods. Don’t forget to pack cups or bottles for drinks. Having a picnic is one of the great joys in summer. Before you start looking for a shady (阴凉的) place to eat your sandwiches, there are some things you should think about.Food safetyYou should keep things like meat pies, fish and dairy dishes (乳品菜肴) in cold boxes. You’d better keep your foods on ice for as long as possible before you eat them. Finally, carry some hand sanitizers (洗手液). Make sure that everyone’s hands are clean before they touch the foods.Delicious snacksAfter you have prepared the main dishes, it’s time to pack some snacks. Chips, chocolate bars and cookies are nice picnic snacks. They are very delicious, of course. But be careful not to eat too many of them. 1.According to the article, before starting out for a picnic, you should ________.A.find a shady place B.bring a warm boxC.make sure your hands are clean D.make sure your food box is shut tight2.Remember to pack cups and bottles for ________.A.fish B.meat pies C.drinks D.dairy dishes3.According to the writer, good picnic snacks didn’t include ________.A.chips B.chocolate bars C.cookies D.sandwiches4.Which of the following is TRUE?A.In winter, having a picnic is one of the great joys.B.A cool box is useful when you go for a picnic.C.You should prepare main dishes after having packed snacks.D.You can eat as many snacks as you want. (2022·江苏苏州·八年级期末)As teenagers, you have many dreams. These dreams can be very big, such as winning the Nobel Prize, or they can be small. You may just want to become one of the ten best students in your class. Once you find a dream, what do you do with it? Do you ever try to make your dream real? Follow Your Heart by Australian writer Andrew Matthews tells us that making our dreams real is life`s biggest challenge(挑战). You may think you`re not very good at some school subjects, or that it is impossible for you to become a writer. These kinds of thoughts stop you from getting your dream, the book says. In fact, everyone can make his dream come true. The first thing you must do is to remember what your dream is. Don’t let it leave your heart. Keep telling yourself what you want. Do this step by step and your dream will come true faster because a big dream is, in fact, many small dreams. You must also never give up your dream. There will be difficulties on the road to your dreams. But the biggest difficulty comes from yourself. You need to decide what is the most important. Studying instead of watching TV will lead to better exam results, while saving five yuan instead of buying an ice cream means you can buy a new book. As you get closer to your dream, it may change a little. This is good as you have the chance to learn more skills and find new interests.5.What is Follow Your Heart?A.The name of a famous Australian writer. B.The name of a book by Andrew Matthews.C.The biggest challenge you should take. D.The most important dream to have for teenagers.6.What should you do first if you want to make your dream real?A.Never be afraid of difficulties. B.Study instead of watching TV.C.Remember what your dream is. D.Try to start with all the things above.7.What must you know when you are on the road to your dream?A.Your dream can’t be too big. B.Your dream can’t be too small.C.You can’t change your dream. D.What is the most important thing to do.8.What is the best title for the text?A.Never stop dreaming B.Never lose heartC.How to realize your dream D.How to find your real dream (2022·江苏扬州·八年级期末)What’s wrong with your computer?Will you feel helpless if your home computer breaks down? In fact, there are some basic things that you can do on your own. Here is a simple guide for you. Check your connectionsIt’s the smartest thing that you can do when you run into a computer problem. Many network problems are as simple as a bad connection. They can be solved quickly. Begin by restarting your router. Then, check all network lines or the power source.Restart your computerTurn your computer off and on again when it can’t operate as usual. In most cases, your computer will correct itself. Many simple computer problems can be solved in this way. And if s the easiest way.Write down the error messagesError messages are very important for solving computer problems. Write them down as they come out. This way, you can look them up online later using your smart phone. You will also be able to talk to a computer repairman with better accuracy (准确).Do some simple testsSearch online for a list of things that could be the cause of your problem. Test each of them, one by one, to rule out (排除) impossible ones. You can also tell your computer repairman your findings so that he or she will find it easier to fix your broken machine. 9.When your computer breaks down, the easiest thing you can do is to ________.A.check your connections B.restart your computerC.write down the error messages D.do some simple tests10.According to the passage, which of the following is TRUE?A.Restart your router, and your computer will correct itself.B.Error messages only help when you look them up online.C.You can search online or ask a computer repairman for help.D.A computer repairman can easily solve any computer problem.11.Where would you be most likely to read the passage?A.In a sports newspaper. B.In a user’s guide.C.In a restaurant menu. D.In a shopping list. (2022·江苏·苏州高新区第二中学八年级期末)Our new foreign students are going to arrive very soon, and here are some ways to communicate with them politely. How close do you stand when you talk to a friend? You can stand close to people in the Middle East but don’t stand too close to North Americans! Give them more personal space. Do you know how to touch people correctly? Chinese girls often walk arm in arm with their friends. South Americans sometimes hold your arm when they talk to you, so you can’t move away! But in Britain many people don’t like other people to touch them at all. Do you look at people when you talk? In some places, it isn’t polite to look at people when you talk, but in other countries it isn’t polite to look somewhere else. In Britain and the USA, people usually look at each other when they talk. And how do you say goodbye? That’s easy, wave(挥手)to say goodbye. But be careful! In Greece, it’s not at all polite! In fact, it’s very rude!12.From the passage, we should give more ________ personal space.A.people in the Middle East B.people in North AmericaC.people in South America D.people in South China13.How many ways are given to communicate with foreign students?A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.14.We can’t wave to say goodbye in ________.A.America B.Japan C.Britain D.Greece15.What’s the best title of the passage?A.Saying goodbye. B.Touching people.C.Looking at people. D.Communicating politely. (2022·江苏南京·八年级期末)What problems do the teenagers probably have? Here is a survey showing their problems. Feeling stressedToo much homework; Don’t have enough time for their hobbies.Make a plan for study and hobbies.Getting near-sighted(近视)Too much homework; Bad reading and writing habits.Do homework or reading in a proper way.Fighting with each otherDon’t know how to get on well with classmates.Make more friends and understand each other. Talk about your problems with them.Chatting onlineThe bad influence of the Internet.Don’t be crazy about computer games. Be realistic. Put your heart into study. 16.What problems are caused by too much homework?A.Feeling stressed and fighting with each other.B.Feeling stressed and getting near-sighted.C.Getting near-sighted and chatting online.D.Fighting with each other and chatting online.17.What is a good way for the teenagers to stop fights?A.Doing less homework.B.Paying no attention to each other.C.Learning how to make friends.D.Making a plan for study and hobbies.18.If Simon is feeling stressed, what should he do?A.He should fight with his parents.B.He should do much more homework.C.He should make a plan to spend time on study and hobbies.D.He should do homework or reading in a proper way. (2021·江苏南京·八年级期末)Nature’s warningsWhen the sky suddenly turns dark and the wind is strong, watch out! A dangerous storm might be coming. Storms are frightening. Watch for flashes of lightning. Listen for thunder. If nature sends these warnings, don’t wait for rain. Act right away to keep safe.Safety StepsAt the first flash of lightning, quickly get inside a building or a car. Do not go into a shed for protection. It is not closed like a building, so it is not safe.Even after you are indoors, be careful. It is not smart to go near doors and windows. They can blow in or break. A room with no windows is the safest place to be. Do not wash your hands during a storm. Do not use anything that runs on electricity, either. Water and electrical lines are like roads for lightning. Even if you really want to play computer games, don’t! It is better to be bored than to risk getting hurt. Try reading a book instead. Reading is more fun than playing computer games.If you can’t get to somewhere safe, stay out in the open. You may feel safe under a tree, but that is not a good place to be. Lightning is pulling toward tall poles and trees. Stay down in an open space and cover your ears to protect them. Loud thunder can damage your hearing.Lightning StrikesLightning does not strike people very often. It is not likely that you will ever see that happen. If you do, call 120. Only trained emergency workers should care for a person who has been hit by lighting.If you follow these rules, you should stay safe during a storm.19.From Paragraph 1, we learn that ________.A.storms are frightening and harmfulB.storms often come without warningsC.people should wait and watch lightningD.people should take action after the storm20.The underlined word “It” in Paragraph 2 probably means ________.A.a building B.a car C.a shed D.a room21.Which of the statement is TRUE according to the passage?A.It’s safe to stay indoors to play computer games during a storm.B.Reading books is as dangerous as using electrical things in a storm.C.We should not wash our hands when a storm comes.D.If a person is hit by lightning, you should move him or her to a safe place immediately.22.The best title for the passage is ________.A.Training steps B.Home rules C.Natural Order D.Storm Safety (2021·江苏南京·八年级期末)Do you like eating chocolate? Chocolate helps us a lot and is good for our health. When we feel tired, it gives us energy. Companies spend millions of dollars on tools and machines to make chocolate. With a little material, however, you can turn your kitchen into a chocolate factory. Today we will teach the Cocoa Powder Method, and it is easy for beginners. Try it and make your own homemade chocolate.Here are the materials you need: cocoa powder—2 cups (220g); butter—3/4 cup (170g); sugar—3/4 (100g); milk—2/3 cup (150ml); salt: a little bit; water—1 cup (235ml).Now, please follow these steps. First, mix the cocoa powder and butter in a bowl until you have a smooth paste(酱). Then, add the cocoa powder mixture(混合物) to the hot water and stir(搅拌). Allow the temperature to rise back up. Put the hot mixture into a bowl. Add sugar and salt, and then stir. Add milk, stir until smooth. At last, put the mixture into different containers(容器). The chocolate will take the shape of the container. You can put it in the fridge to harden it.We hope you can enjoy your homemade chocolate.23.The passage includes the following information except ________.A.the good side of chocolate B.the materials of making chocolateC.a foreign chocolate factory D.the steps to make chocolate24.Which is the right order to make chocolate according to the passage?① Put sugar, salt and milk in to the mixture, and stir until smooth.② Mix the cocoa powder and butter.③ Place the mixture into containers, and put it in the fridge.④ Add hot water and stir.A.②①④③ B.②④①③ C.②④③① D.④②①③25.The best title(标题) for the passage is “________”.A.Chocolate helps us a lot B.The ways to eat chocolateC.How to make chocolate at home D.How to build a chocolate factory (2022·江苏江苏·八年级期末)Many parents make their children do chores around the house. For some families, teaching children what to do and how to do chores is easy. But in other families, getting children to do some housework can be a very big problem. It is a good idea for parents to teach their children at an early age. All family members must work together to make the house clean, and each person must do his or her share of the work. We can do this by making a plan of chores and taking responsibilities (责任) when children are young, which is good for them to get into the habit (习惯) of doing chores. ▲ . Doing chores can teach children many important skills like working together. Chores also teach children what is fair. The skills and value (价值) from doing chores will be good to children all their life.26.According to the writer, it’s good to teach ________ to do chores.A.young children B.grown-ups C.many parents D.some families27.The underlined word “chores” in this article means ________.A.plan B.habit C.skill D.housework28.Which of the following sentences can be put at the beginning of Paragraph 3?A.It’s very easy to teach children to do choresB.All the parents make their children do choresC.Some children think doing chores is very difficultD.Chores are good for children—even very young ones29.What should parents do to make their children have the habit of doing chores?A.Teach their children many important skills of doing chores.B.Tell their children the importance of doing chores at home.C.Make a plan of chores to get the children to do their own part.D.Work together with their children to make the house very clean.
参考答案:1.D2.C3.D4.B 【导语】本文主要讲述了如何准备野餐。1.细节理解题。根据“Before you set off, check if your food box is closed tight.”可知,在你出发之前,检查你的食品盒是否关得严实;故选D。2.细节理解题。根据“Don’t forget to pack cups or bottles for drinks.”可知,杯子或瓶子是用来装饮料的;故选C。3.细节理解题。根据“Chips, chocolate bars and cookies are nice picnic snacks.”可知,薯片、巧克力棒和饼干都是不错的野餐零食;故选D。4.细节理解题。根据“If it’s a hot summer day, a cool box will be used for keeping your picnic foods.”可知,如果是一个炎热的夏天,冷藏箱会被用来保存你的野餐食物;因此冷藏箱是有用的;故选B。5.B6.C7.D8.C 【导语】本文主要讲述了如何实现梦想。5.细节理解题。根据“These kinds of thoughts stop you from getting your dream, the book says.”可知,是一本书;故选B。6.细节理解题。根据“The first thing you must do is to remember what your dream is.”可知,你必须做的第一件事是记住你的梦想是什么;故选C。7.细节理解题。根据“You need to decide what is the most important.”可知,你需要决定什么是最重要的;故选D。8.最佳标题题。根据全文内容可知,主要讲述了如何实现梦想;故选C。9.B10.C11.B 【导语】本文主要介绍了电脑出现故障应该如何处理。9.细节理解题。根据右上表格关于Restart your computer的描述“Turn your computer off and on again when it can’t operate as usual. In most cases, your computer will correct itself. Many simple computer problems can be solved in this way. And if s the easiest way.”可知,当电脑出现故障时,最简单的事情就是重启电脑。故选B。10.推理判断题。根据右下表格关于Do some simple tests的描述“Search online for a list of things that could be the cause of your problem...You can also tell your computer repairman your findings so that he or she will find it easier to fix your broken machine.”可知,电脑出现故障,解决的办法是你可以上网搜索,也可以请电脑修理工帮忙。故选C。11.推理判断题。根据“Here is a simple guide for you.”可推断,我们最有可能在用户指南中读到这篇文章。故选B。12.B13.C14.D15.D 【导语】本文介绍一些礼貌地与留学生交流的方法。12.细节理解题。根据“You can stand close to people in the Middle East but don’t stand too close to North Americans”可知我们应该给北美人更多人的个人空间。故选B。13.细节理解题。根据“How close do you stand when you talk to a friend? ”、“Do you know how to touch people correctly? ”、“Do you look at people when you talk?”以及“And how do you say goodbye? ”可知文章给出了四种与外国学生交流的方式。故选C。14.细节理解题。根据“That’s easy, wave(挥手)to say goodbye. But be careful! In Greece, it’s not at all polite! In fact, it’s very rude!”可知在希腊不能挥手告别。故选D。15.最佳标题题。根据“here are some ways to communicate with them politely.”可知文章说的是礼貌的交流。故选D。16.B17.C18.C 【导语】本文主要介绍了青少年遇到问题及其应对措施。16.细节理解题。根据“Feeling stressed...Too much homework”和“Getting near-sighted...Too much homework”可知,过多的作业会导致焦虑和近视。故选B。17.细节理解题。根据“Make more friends and understand each other.”可知,青少年停止打架的好方法之一就是学会交朋友。故选C。18.细节理解题。根据“Make a plan for study and hobbies.”可知,感到焦虑时可以制定计划花时间在学习和兴趣爱好上。故选C。19.A20.C21.C22.D 【导语】本文是一篇说明文,介绍了一些在暴风雨中保证人身安全的方法。19.细节理解题。根据原文“Storms are frightening”可知,暴风雨是可怕和有害的。故选A。20.词句猜测题。根据原文“Do not go into a shed for protection. It is not closed like a building”可知,此处“It”指代的是上文提到的“a shed”。故选C。21.细节理解题。根据原文“Do not wash your hands during a storm”可知,暴风雨期间不要洗手。故选C。22.最佳标题。通读全文可知,本文是一篇说明文,介绍了一些在暴风雨中保证人身安全的方法。故选D。23.C24.B25.C 【导语】本文是一篇说明文。文章介绍的是如何在家制作巧克力的内容,包括巧克力的益处,制作所需要的材料以及制作巧克力的详细步骤。23.推理判断题。根据“Chocolate helps us a lot and is good for our health.”可知巧克力帮助我们很多,对我们的健康有好处,这是说明巧克力的好处。根据“Here are the materials you need”可知这里列举的是制作巧克力需要的材料。根据“Now, please follow these steps.”可知此处介绍的是制作巧克力的步骤。由此可知,文章并没有提及一家外国的巧克力工厂。故选C。24.细节理解题。根据“First, mix the cocoa powder and butter in a bowl until you have a smooth paste(酱). Then, add the cocoa powder mixture(混合物) to the hot water and stir(搅拌). Add sugar and salt, and then stir. Add milk, stir until smooth. At last, put the mixture into different containers(容器). You can put it in the fridge to harden it.”可知先把可可粉和黄油混合搅拌直到得到丝滑的巧克力酱,再把这个混合物放到热水中进行搅拌,再依次加入糖、盐、牛奶,并搅拌到丝滑状态,最后,把混合物倒进不同的模具里,再放进冰箱让它冷却凝固。因此题干句子的正确排序是②④①③。故选B。25.最佳标题题。根据“Today we will teach the Cocoa Powder Method, and it is easy for beginners. Try it and make your own homemade chocolate.”可知这篇文章教大家如何在家制作巧克力。选项C“如何在家制作巧克力”作为标题最为合适。故选C。26.A27.D28.D29.C 【分析】本文主要介绍了让孩子做家务的方法及其好处。26.细节理解题。根据第二段“It is a good idea for parents to teach their children at an early age.”可知,教小孩子做家务是有好处的。故选A。27.词义猜测题。根据第一段“But in other families, getting children to do some housework can be a very big problem.”可知,在有的家庭中让孩子做家务很难,那么文章开头引出的主题是让孩子做家务,因此划线单词表示“housework家务”。故选D。28.推理判断题。根据后文“Doing chores can teach children...Chores also teach children...”可知,本段在讲让孩子做家务的好处,选项D“家务活对孩子很有好处,即使是很小的孩子”符合本段中心。故选D。29.细节理解题。根据第二段“We can do this by making a plan of chores...to get into the habit of doing chores.”可知,想让孩子养成做家务的习惯,父母可以制定计划,让孩子们承担自己那部分家务。故选C。