湖北省荆门市龙泉中学、荆州中学、宜昌一中三校2023届高三英语下学期5月第二次联考试题(Word版附解析)
展开
这是一份湖北省荆门市龙泉中学、荆州中学、宜昌一中三校2023届高三英语下学期5月第二次联考试题(Word版附解析),共26页。试卷主要包含了5 分,满分 7,15等内容,欢迎下载使用。
2023年高三下学期5月三校联考
高三英语试卷
考试时间:2023年5月19日上午8:00-10:00 试卷满分:150分
第一部分听力(共两节,满分30分)
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt?
A. £19.15. B. £9.18. C. £9.15.
答案是C。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What will the speakers buy for Emma’s birthday?
A. A pet. B. A book. C. Some cakes.
【答案】B
【解析】
【原文】W: What shall we buy Emma for her birthday? How about a pet?
M: We bought her a dog last year. Let’s get a book on cooking so she can make more nice cakes.
W: Sounds great!
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
When did the football match start?
A. At 2:15. B. At 2:30. C. At 2:45.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Did you go to the football match last Saturday?
M: Oh, yes. It was supposed to start at 2:30 p.m., but it was delayed 15 minutes.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where are the two speakers?
A. On a plane. B. In a shop. C. In a restaurant.
【答案】A
【解析】
原文】W: Excuse me, sir. We’re going to take off. Would you please turn off your cell phone?
M: I’m sorry. I will turn it off right now. And could you give me a glass of water?
4. 此处可播放相关音频,请去附件查看】
How did the man know Lisa came back from Britain?
A. He saw her. B. Peter told him. C. Lisa gave him a call.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Lisa has come back from Britain.
W: Really? Did you see her?
M: Peter said he saw her in a bookstore this morning.
W: She hasn’t given me a call yet.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What are the speakers talking about?
A. A club. B. A theft. C. A cupboard.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Guess what! Someone stole my wallet last night!
W: Oh, what happened?
M: Well, I was working out in the club, and I had put my things in the cupboard. But I’d forgotten to lock the cupboard.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. How much is the extra large tent per day?
A. $10. B. $50. C. $60.
7. What do we know about the man?
A. He’ll return the tent in a month.
B. He will not get a discount.
C He’ll reserve a tent now.
【答案】6. C 7. C
【解析】
【原文】M: I need to rent an outdoor tent. It must be big enough for four people.
W: Then you’ll need our large tent. It runs 50 dollars per day. But, for an extra 10 dollars, you can reserve our extra large tent. It will offer some additional standing room space.
M: I think that’s exactly what I need.
W: Great. Also, if you reserve a tent one month in advance, you can get a 10% discount.
M: Great! We happen to have the camping trip in a month.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What does the man want the woman to do?
A. Reply to his message quickly.
B. Help him arrange a party.
C. Buy some balloons.
9. When will the party begin?
A. At noon. B. At around 3:00. C. At around 6:00.
【答案】8. B 9. C
【解析】
【原文】M: Rosa, I sent you a message about the welcoming party for the new officer around noon. Did you get it? Will you be able to give me a hand?
W: Yes, I got it but I haven’t had time to reply. I’d be happy to do what I can, but I’ll be out until three in the afternoon.
M: That’s OK, because the activity isn’t scheduled to begin until around six. That should give us enough time to set up the tables and hang some balloons.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What does the man want the woman to do?
A. Work for him. B. Give him a promotion. C. Fire an employee.
11. What did Jack White often do?
A. He left work early.
B. He drank too much.
C. He made private calls.
12. What does the woman mean in the end?
A. She’s refused the man.
B. She thinks the man is crazy.
C. She’ll think about the man’s idea.
【答案】10. A 11. B 12. A
【解析】
【原文】W: Come on in. Take a cookie.
M: Thanks. I’m glad to see you’re not mad at me for firing you.
W: Not at all. At first, it burned me up. But I feel better now.
M: Good. How would you like your old job back?
W: What happened to your new manager?
M: Well, Jack White drank at work, and he often got drunk. Once he talked with his girlfriend over the office telephone for almost two hours. Yesterday he left work early. So I finally got rid of him this morning.
W: You replaced me with such a crazy man?
M: I lost my head. Julia, I never should’ve let you go.
W: No use crying over spilt milk.
M: So you’ll come back and work for me?
W: Well, no way!
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. What relation is the man to Megan?
A. Her father. B. Her teacher. C. Her classmate.
14. What is wrong with Megan?
A. She speaks too much in class.
B. She’s been sick for some time.
C. She’s been made fun of.
15. What did the woman do the other day?
A. She talked about something in the 1970s.
B. She commented on Megan’s clothes.
C. She set a good example to her class.
16. How does the woman feel now?
A. Sorry. B. Glad. C. Grateful.
【答案】13. A 14. C 15. B 16. A
【解析】
【原文】W: Hi. Welcome to Parent-Teacher Conference. So, what is your child’s name?
M: It’s Megan Jones.
W: Oh yeah, Megan. She missed the last couple of days. Has she been sick?
M: No, she’s been having some problems with the other kids in your class, and …
W: Well, you know, high school is a difficult time, but she just needs to speak up a little more in class …
M: No, it’s more than that. Some of the kids in your class have been making fun of her a lot about her appearance. And then, the other day, she said you made a comment about her shirt and jeans, like they were from the 1970s or something like that.
W: Well, I was just kind of joking a little bit with her.
M: Well, yeah, that’s what you think, but other kids follow your example. Megan’s been really, really anxious for some time.
W: Uh, I’m really sorry. Could you see if you can bring her to school tomorrow? Uh, I’d like to apologize and see what I can do to improve the situation.
M: Thanks. I’d appreciate it. That would help.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. How did the speaker book the hotel room?
A Over the phone. B. Through a friend. C. On the website.
18. Why did the speaker call the hotel on travel day?
A. To change a hotel room.
B. To ask the way get there.
C. To inform them of their delay.
19. Who is Marty?
A. Another hotel guest. B. The speaker’s friend. C. A hotel clerk.
20. What is the speaker dissatisfied with about the hotel?
A. The curtains. B. The fridge. C. The bathroom.
【答案】17. A 18. C 19. C 20. A
【解析】
【原文】W: I took my first trip to Ogunquit this past week with a great friend. I decided on the Admiral’s Inn. After seeing a few pictures on their website, my heart was set on a room with an outdoor set — two chairs and a small table. Nothing is better than waking up and enjoying the first cup of coffee outdoors. Instead of booking through the website, I called the hotel directly to confirm that I got one of the rooms with an outdoor set, and the gentleman on the other end was as pleasant as could be. He arranged things exactly as what I hoped.
On travel day, we hit more traffic than expected. We called to let the hotel know that we would be a late check-in, and they were fine with it, stating that someone would be at the front desk until at least midnight. We drove straight through and made it by 11:30 p.m. Marty at the front counter was fantastic when we arrived. He gave us an overview of the town, what to see, what to do, how to get around.
The hotel itself was perfect for us. The room was really spacious. There was a small mini fridge that worked well. The bathroom was clean and also spacious. My only real dissatisfaction with the room is that the main window has thick curtains which work wonderfully, but there’s no privacy curtains. If you want any natural light in the room, you become completely exposed to anyone walking by. A soft white curtain added under the current thick curtains would be perfect.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
What limits you from hiking more often? Many complain that they don't have a suitable partner to go with. Why not take a look at the great hiking clubs across Canada?
• Yukon Outdoors Club
Website: yukonoutdoorsclub.ca
Membership cost: $10 for a single membership; $15 for a family membership
Description: The club arranges day hikes, backpacking trips, canoe trips, mountain biking, cross-country skiing trips, snowshoeing trips and various workshops for members to gain new skills and valuable information.
• UBC Varsity Outdoor Club
Website: ubc-voc.com
Membership cost: Students $40; non-UBC students $60
Description: The UBC Varsity Outdoor Club is a social group that hikes, mountaineers, rock climbs and ice climbs. Travel and outdoor-minded UBC students and non-students are welcome to join. The UBC VOC has also constructed a few backcountry cottages in the Coast Mountains.
• Pender Harbor Hiking Group
Website: penderharbourhiking.weebly. Com
Membership cost: Free.
Description: The Pender Harbor Hiking Group offers hikes scheduled two months in advance, so get on the mailing list or check the website regularly to find a hike that's right for you! Hikes are usually one and a half to two hours long, but some full-day hikes are scheduled, depending on members, interest.
• Vernon Outdoors Club
Website: vernonoutdoorsclub. Org
Membership cost: A single membership is $25, and students pay $10, Children are free.
Description: Boasting a membership of close to 200 people, the Vernon Outdoors Club is an active group that enjoys hiking and cycling. The group organizes a Tuesday Rambles event each week and also hosts multi-day trips.
21. Which club has built remote shelters for hikers?
A. The Yukon Outdoors Club.
B. The Vernon Outdoors Club.
C. The UBC Varsity Outdoor Club.
D. The Pender Harbor Hiking Group.
22. What should you do if you hope to hike with the Pender Harbour Hiking Group?
A. Make a proper appointment.
B. Follow the website or the mail.
C. Develop your interest in hiking.
D. Arrange two months ahead of time.
23. What do the four clubs have in common?
A. Booking in advance.
B. Charging membership fee.
C. Providing skill workshops.
D. Organizing hiking activities.
【答案】21. C 22. B 23. D
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个可以提供徒步旅行的俱乐部。
【21题详解】
细节理解题。由文中第二部分UBC Varsity Outdoor Club 介绍中“The UBC VOC has also constructed a few backcountry cottages in the Coast Mountains.(UBC VOC在海岸山脉还建造了一些偏僻的村舍。)可知,只有UBC Varsity Outdoor Club提到了为远足者建设了偏远的村舍。故选C项。
【22题详解】
细节理解题。由第三部分Pender Harbor Hiking Group中“The Pender Harbor Hiking Group offers hikes scheduled two months in advance, so get on the mailing list or check the website regularly to find a hike that's right for you!”(Pender Harbor远足小组提供提前两个月安排的远足,因此,请进入邮件列表或定期检查网站,以找到适合您的远足!)可知,该俱乐部的远足安排要关注网站或邮件,故选B项。
【23题详解】
推理判断题。由文中Pender Harbor Hiking Group介绍中“Description: The Pender Harbor Hiking Group offers hikes scheduled two months in advance.”( Pender Harbor远足小组提供提前两个月安排的远足)所以可推知是要提前订票安排的。 A项“Booking in advance.”(提前预定)可知文中并没有提到所有活动都要提前订票。同时该俱乐部介绍中“Membership cost: Free.”(会员费:免费)可知不收取会员费用,故B项“Charging membership fee.”(收取会员费)不对。 文中Yukon Outdoors Club介绍中提到“Description: The club arranges day hikes, backpacking trips, canoe trips, mountain biking, cross-country skiing trips, snowshoeing trips and various workshops for members to gain new skills and valuable. information.”(描述:俱乐部安排一日远足,背包旅行,独木舟旅行,山地自行车,越野滑雪旅行,雪鞋旅行和各种工作坊,供会员获得新技能和宝贵信息。)可知提到了获取技能。其他俱乐部未提及。故C项“Providing skill workshops”(提供技能作坊)不对。根据• UBC Varsity Outdoor Club中的“Description: The UBC Varsity Outdoor Club is a social group that hikes, mountaineers, rock climbs and ice climbs. ”描述:UBC Varsity户外俱乐部是一个社会团体,包括远足、登山、攀岩和攀冰。根据• Vernon Outdoors Club中的“Description: Boasting a membership of close to 200 people, the Vernon Outdoors Club is an active group that enjoys hiking and cycling.”描述:拥有近200名会员,弗农户外俱乐部是一个活跃的团体,喜欢徒步旅行和骑自行车。由此可知,四个俱乐部都组织徒步活动。故选D项。
B
On a tram smoothly pulling into the heart of Luxembourg City, Marck gives a smile and takes a look at the fabric of the seat next to him. For him, the city’s trams are more than just transport. More even than the focus of his job. They are about transforming his country and, perhaps, changing the world.
Marck is the director general of Luxtram, Luxembourg’s modern trams. It first started running services two years ago. Next year, Luxembourg will become the world’s only country to get rid of fares on all its forms of public transport. Luxembourg’s traffic problems come from its army of workers. The population of the capital city almost doubles during the working day, when more than 110,000 people travel in and out.
After three decades when its roads have become so crowded, Luxembourg is going to do something remarkable. Free fares, and a plan to persuade people to switch from cars to trams or trains. Marck, along with many others, is excited to see what happens next. “The fact that this is free means that everyone can use it — young or old, rich or poor,” he said. “Everyone can say to themselves it’s better to leave the car at home. We must continue to improve and extend the network. It must always be comfortable, well-connected, efficient.”
Lydie Polfer, the city’s mayor, says she hopes to reach the point where more than a third of people come into the city using public transport — at the moment, it’s less than one in five. She said, “It’s not practical to ban cars because some people, like the elderly, need them. But everyone has to be aware that he or she can do something to improve the situation. There is an expression in German — you are not in the traffic jam — you are the traffic jam, and that is true. I think that making it free will be the biggest arguments for people to use public transport. ”
24. Why does Marck think the city’s trams are more than just transport?
A. The trams are his goal that he strives for.
B. There are more means of transportation than trams.
C. City’s trams bring more changes beyond transport.
D. The trams are the heart of Luxembourg City transport system.
25. What does paragraph 2 mainly talk about?
A. The cause of the traffic problems. B. The means of public transport.
C. The development of running services. D. The increase of working population.
26. What concerns people most when using the public transport?
A. The convenience. B. The fare. C. The comfort. D. The efficiency.
27. What can be inferred from what Lydie Polfer said?
A. The elderly needn’t use public transport.
B. It’s possible to persuade most people to use the trams.
C. Everyone can do his part to improve transport situation.
D. Those who don’t take public transport cause traffic jams.
【答案】24. C 25. A 26. B 27. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。明年,卢森堡将成为世界上唯一一个对所有形式的公共交通免收车费的国家。文章解释了这一举措背后的原因以及意义。
【24题详解】
细节理解题。根据第一段“For him, the city’s trams are more than just transport. More even than the focus of his job. They are about transforming his country and, perhaps, changing the world.(对他来说,这座城市的有轨电车不仅仅是交通工具。甚至超过了他工作的重心。它们改变他的国家,也许改变世界)”可知,Marck认为城市的有轨电车不仅仅是交通工具,也带来了超越交通的更多地改变。故选C。
【25题详解】
主旨大意题。根据第二段“Luxembourg’s traffic problems come from its army of workers. The population of the capital city almost doubles during the working day, when more than 110,000 people travel in and out.( 卢森堡的交通问题来自于它的工人大军。首都的人口在工作日几乎翻倍,每天有超过11万人进出)”可知,第二段主要讲了交通问题的原因。故选A。
【26题详解】
细节理解题。根据最后一段的“I think that making it free will be the biggest arguments for people to use public transport.(我认为免费使用它将是人们使用公共交通工具的最大理由。)”可知,人们在使用公共交通工具时最关心的是车费。故选B。
【27题详解】
推理判断题。根据最后一段Lydie Polfer 说的“But everyone has to be aware that he or she can do something to improve the situation. There is an expression in German — you are not in the traffic jam — you are the traffic jam, and that is true.(但每个人都必须意识到,他或她可以做些什么来改善这种情况。德语中有句话——你不在交通堵塞中——你就是交通堵塞,这是真的)”可推知,Lydie Polfer 认为每个人都可以尽自己的一份力量来改善交通状况。故选C。
C
Most of us spend our lives surrounded by screens, which offer us convenience as well as connection and an ocean of information. But since it’s easy to feel pressured to keep up with every notification, technology may feel more like a burden than a blessing. Thus, the idea of “digital detox” is becoming increasingly inviting.
The phrase “digital detox” describes getting rid of TV, phones, computers and other forms of technology that control our lives for a period of time. Some experts advocate completely avoiding unnecessary screen time for 30 years. Others suggest using an app that will limit the amount of time one can spend on certain websites. A third option is logging out in evenings or on weekends. Others simply turn their phones off at scheduled times. Some even pay high prices to take vacations in places where they can unplug from their digital routine.
Why might you want to take a digital detox? Perhaps you find that you are spending longer than you intend on certain apps or that they distract you from more important things. Perhaps social media is depressing because you compare yourself to others or you fear missing out on things that other people are enjoying. Constant negative news can also give rise to a lot of stress.
Technology can also have physical effects. Many people experience back or neck pain as a result of bending over screens. The blue light coming from most screens can also affect people’s sleep by preventing production of melatonin (褪黑素) .
Giving up all screens may not be realistic, but strategic breaks from technology may be good for your body, mind, emotions and relationships. It is high time that you picked a time to turn off your devices and focus on really important things.
28. Why does the author say “technology may feel more like a burden than a blessing” in paragraph 1?
A. To confirm a concept. B. To present a problem.
C. To explain a rule. D. To make a prediction.
29. What does the underlined word “unplug” in paragraph 2 mean?
A. Recover. B. Benefit. C. Escape. D. Suffer.
30. Which could be the reason for one to start “digital detox”?
A. Apps selection difficulty. B. Fear of missing important things.
C. Exposure to false news. D. Pressure from social comparison.
31. What is the purpose of the text?
A. To recommend healthy lifestyles. B. To call for reducing the use of digital devices.
C. To give instructions on starting digital detox. D. To present different attitudes to digital products.
【答案】28. B 29. C 30. D 31. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了“数字排毒”,以及数字产品给我们带来的影响。
【28题详解】
推理判断题。根据第一段“Most of us spend our lives surrounded by screens, which offer us convenience as well as connection and an ocean of information. But since it’s easy to feel pressured to keep up with every notification(我们大多数人的生活都被屏幕包围着,它给我们提供了便利、联系和信息的海洋。 但因为要跟上每一个通知很容易感到压力)”可知,科技带来了便利,但也会容易感到有压力,所以作者说“技术可能更像是一种负担,而不是一种祝福”是为了呈现问题,引出话题“数字排毒”。故选B项。
【29题详解】
词句猜测题。根据第二段“The phrase “digital detox” describes getting rid of TV, phones, computers and other forms of technology that dominate our lives for a period of time. (数字排毒这个短语描述的是摆脱电视、电话、电脑和其他形式的技术,这些技术在一段时间内主导了我们的生活)”可知,“数字排毒”是指摆脱电视、电话等数字生活,所以此处unplug from their digital routine是指“摆脱”数字生活,即unplug是“摆脱、脱离”的意思。故选C项。
【30题详解】
细节理解题。根据第三段“Perhaps social media is depressing because you compare yourself to others or you fear missing out on things that other people are enjoying. (也许社交媒体让人沮丧是因为你把自己和别人比较,或者你害怕错过别人喜欢的东西。)”可知,一个人可能开始“数字排毒”的原因是把自己和别人比较,也就是来自社会比较的压力。故选D项。
【31题详解】
推理判断题。根据最后一段“Giving up all screens may not be realistic, but strategic breaks from technology may be good for your body, mind, emotions and relationships. It is high time that you picked a time to turn off your devices and focus on really important things.(放弃所有的屏幕可能不现实,但有策略性地脱离科技可能对你的身体、思想、情感和人际关系有好处。 现在是时候关掉你的设备,专注于真正重要的事情)”可知,作者认为是关掉你的设备专注于重要的事情的时候了,可以推测出文章的目的是呼吁减少使用数码设备。故选B项。
D
With intelligent systems and new-age transit networks, life in the big cities will likely be happier and more efficient.
After all, more than 60 percent of the world’s population is expected to live in cities by 2050, according to a UN report. The answer to making these cities more livable for so many people lies in creating “smart” cities. These cities will use 5G networks and the “internet of things” (IoT) to make everyday life safer and more convenient. Some cities are already using smart technology to improve the lives of residents.
But what exactly does a smart city do? In the United States cities of Boston and Baltimore, smart trash cans can sense how full they are and inform cleaning workers when they need to be emptied. In Amsterdam, the Netherlands, traffic flow and energy usage are monitored and adjusted according to real-time data gathered from sensors around the city. And in Copenhagen, Denmark, a smart bike system allows riders to check on air quality and traffic condition as they ride.
Smart cities will be interactive, allowing their residents to feel like they’re truly shaping their environment, instead of merely existing in it. “One of the most important reasons to have a smart city is that we can actually communicate with our environment in a way that we never have in the past,” said Mrinalini Ingram, head of a telecom company.
Smart cities will also allow us to save resources. By using sensors and 5G networks to monitor the use of water, gas and electricity, city managers can figure out how to distribute and save these resources more efficiently. Emissions of carbon dioxide and other air pollutants can be more closely monitored in smart cities as well.
Of course, it will take time and money to turn our current cities into the smart cities of the future. But as we’ve already seen, more cities around the world are already adopting smart technology in small ways. China, for instance, is making investments in big cities like Shanghai and Guangzhou to make them “smarter”. It won’t be long until even more cities start to develop their own smart infrastructure(基础设施).
32. What calls for the development of smart cities?
A. The rapid progress in 5G networks.
B. The marked increase in world population.
C. The growing number of residents living in cities.
D. The major concern over the safety of living in cities.
33. How does the writer illustrate the way smart cities work?
A. By making a contrast. B. By giving examples.
C. By listing figures. D. By telling a story.
34. How do smart cities help us to live efficiently?
A. By interacting directly with our environment. B. By keeping track of how the resources are used
C. By ensuring no emission of air pollutants. D. By educating residents to save resources.
35. What is the author’s attitude toward smart cities?
A. Positive. B. Critical. C. Doubtful. D. Unconcerned..
【答案】32. C 33. B 34. B 35. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了创建智慧城市可以让生活可更幸福、更高效。
【32题详解】
细节理解题。根据第二段“The answer to making these cities more livable for so many people lies in creating “smart” cities.(让这些城市更适合这么多人居住的答案在于创建“智慧”城市)”可知,智慧城市的建立是解决未来城市人口过度的问题的需求。故选C。
【33题详解】
推理判断题。根据第三段“But what exactly does a smart city do? In the United States cities of Boston and Baltimore, smart trash cans can sense how full they are and inform cleaning workers when they need to be emptied. In Amsterdam, the Netherlands, traffic flow and energy usage are monitored and adjusted according to real-time data gathered from sensors (传感器) around the city. And in Copenhagen, Denmark, a smart bike system allows riders to check on air quality and traffic condition as they ride. (但智能城市到底能做什么呢?在美国的波士顿和巴尔的摩,智能垃圾桶可以感知它们有多满,并在需要清空时通知清洁工人。在荷兰阿姆斯特丹,交通流量和能源使用情况根据城市周围传感器收集的实时数据进行监控和调整。在丹麦的哥本哈根,一个智能自行车系统可以让骑车的人在骑车时检查空气质量和交通状况)”可知是通过举例子来解释智能城市的运作方式,故选B。
【34题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“By using sensors and 5G networks to monitor the use of water, gas and electricity, city managers can figure out how to distribute and save these resources more efficiently.(通过使用传感器和5G网络监控水、气和电的使用情况,城市管理者可以想出如何更有效地分配和节约这些资源)”可知,在智慧城市中,人们可以通过“跟踪”各种资源的利用情况,来提高生活效率。故选B。
【35题详解】
推理判断题。根据最后一段“Of course, it will take time and money to turn our current cities into the smart cities of the future. But as we’ve already seen, more cities around the world are already adopting smart technology in small ways. China, for instance, is making investments in big cities like Shanghai and Guangzhou to make them “smarter”. It won’t be long until even more cities start to develop their own smart infrastructure (基础设施). (当然,把我们现在的城市变成未来的智能城市需要时间和金钱。但正如我们已经看到的,世界各地越来越多的城市已经在小规模地采用智能技术。例如,中国正在上海和广州等大城市进行投资,使它们变得“更智能”。用不了多久,就会有更多的城市开始发展自己的智能基础设施。)”可知作者对智能城市的态度是积极的,乐观的。故选A。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Learning how to care for a sad person will help you be there for your loved ones and friends when they are down. However, knowing how to care for a sad person is not something an individual is born with. ____36____ Here are a few tips that will eventually help you lift the spirit of a sad person.
Give a hug. Hugging someone shows your affection and care. ____37____ This can make them feel relaxed and open to you. This can also help them recognize that you are there to help them go through this moment. With no kind and loving words, your actions have already said a lot.
____38____ Now, go on and say some kind words. Words like “I’m here”, “we are in this together”, “you’ll get over this”, “lean on me” and so on, can help a sad person feel better and know that you’re there to take him/her through the sad moment.
Use the right tone of voice. ____39____ They go along with tone to convey a meaning to the listener. To convey your words with faith that would create a positive effect on the sad person, you would need to say it with the right tone of voice.
Listen patiently. People ask lots of questions but they end up paying little attention to getting the feedback (反馈) that they wanted. Don’t be that person. After asking the questions, listen patiently to know what the sad person would appreciate at that time. ____40____
A. Say kind loving words.
B. Make use of polite expressions.
C. Then choose to appreciate others too.
D. Remember that words do not stand alone.
E. It will help you know how to offer the best fitting help.
F. This knowledge is gained through research and practice.
G. When you do this to someone, they can feel your warmth.
【答案】36. F 37. G 38. A 39. D 40. E
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了如何照顾一个伤心的人。
【36题详解】
根据上文“Learning how to care for a sad person will help you be there for your loved ones and friends when they are down. However, knowing how to care for a sad person is not something an individual is born with.(学习如何关心一个伤心的人会帮助你在你爱的人和朋友倒下的时候陪在他们身边。然而,知道如何照顾一个伤心的人并不是一个人与生俱来的)”可知,上文提到“知道如何照顾一个伤心的人并不是一个人与生俱来的”,说明需要通过研究和实践获得,F选项This knowledge对应上文knowing how to care for a sad person。故F选项“这些知识是通过研究和实践获得的”符合语境,故选F。
【37题详解】
根据上文“Give a hug. Hugging someone shows your affection and care.(给一个拥抱。拥抱某人表示你的爱和关心)”以及后文“This can make them feel relaxed and open to you.(这会让他们感到放松,对你敞开心扉)”可知,拥抱某人表示你的爱和关心,所以当你对别人这样做时,他们能感受到你的温暖。故G选项“当你对别人这样做时,他们能感受到你的温暖”承接上文,指出拥抱某人的好处,符合语境,故选G。
【38题详解】
根据后文“Now, go on and say some kind words. Words like “I’m here”, “we are in this together”, “you’ll get over this”, “lean on me” and so on, can help a sad person feel better and know that you’re there to take him/her through the sad moment.(现在,继续说几句好话吧。像“我在这里”、“我们在一起”、“你会挺过来的”、“依靠我”之类的话,可以帮助悲伤的人感觉好一点,让他们知道你会陪着他/她度过悲伤的时刻)”可知,本段主要关于对别人说一些暖心的话语,故A选项“说些亲切的爱的话”符合语境,故选A。
【39题详解】
根据上文“Use the right tone of voice.(使用正确的语气)”以及后文“They go along with tone to convey a meaning to the listener.(它们配合语气向听者传达意思)”可知,后文提到言语配合语气向听者传达意思,说明不是孤立的,D选项words对应后文they。故D选项“记住,言语不是孤立的”符合语境,故选D。
【40题详解】
根据上文“After asking the questions, listen patiently to know what the sad person would appreciate at that time.(问完问题后,耐心地听,知道那个悲伤的人当时会感激什么)”可知,本句为本段最后一句,应承接上文说明倾听的作用:帮助你知道如何提供最合适的帮助,故E选项“它将帮助你知道如何提供最合适的帮助”符合语境,故选E。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a busy morning, when an elderly gentleman in his 80s, came to the hospital. I heard him saying to the nurse that he was in a hurry as he had an appointment at 9:00 am.
The nurse had him take a ____41____in the waiting area, ____42____ him it would be at least 40 minutes before someone could see him. I saw him ____43____ his watch and decided, since I was not busy — my patient didn’t ____44____ at point hours, I would exam his wound. While taking care of him, I asked him if he had another doctor’s appointment.
The gentleman told me no and told me that he ____45____to go to the nursing home to eat breakfast with his ____46____. He told me she has special disease. I asked if she would be ____47____ if he was a bit late. He replied that she no longer knew who he was, that she had not been able to ____48____ him in five years now. I was ____49____, “And you _____50_____ go every morning, even though she doesn’t know who you are?”
He smiled as he patted my hand and said, “She doesn’t know me, but I know who she is.” I had to hold back _____51_____ as he left.
Now I realized that in marriages, true love is _____52_____of all that is. The happiest people don’t _____53_____ have the best of everything; they just _____54_____the best of everything they have. _____55_____ isn’t about how to live through the storm, but how to dance in the rain.
41. A. breath B. test C. seat D. break
42. A. persuading B. promising C. understanding D. telling
43. A. taking off B. fixing C. looking at D. winding
44. A. turn up B. show off C. come on D. go away
45. A. needed B. forgot C. agreed D. happened
46. A. daughter B. wife C. mother D. sister
47. A. lonely B. worried C. doubtful D. hungry
48. A. recognize B. answer C. believe D. expect
49. A. moved B. disappointed C. surprised D. satisfied
50. A. only B. then C. thus D. still
51. A. curiosity B. tears C. words D. judgment
52. A. agreement B. expression C. acceptance D. exhibition
53 A. necessarily B. completely C. naturally D. frequently
54. A. learn B. make C. favor D. try
55. A. Adventure B. Beauty C. Trust D. Life
【答案】41. C 42. D 43. C 44. A 45. A 46. B 47. B 48. A 49. C 50. D 51. B 52. C 53. A 54. B 55. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,文章通过老人不管妻子患病与否都始终不离不弃,接受了一切,无论好坏。告诉我们生活不仅仅是经历过风雨,还包括在困难中得到真爱。
【41题详解】
考查名词词义辨析。句意:护士让他在等候区坐下来,告诉他至少要40分钟才能有人来给他看病。A. breath呼吸;B. test测试;C. seat座位;D. break休息。由“in the waiting area”可知,护士让他在等候区坐下来等待,take a seat是固定短语,意为“坐下来”。故选C。
【42题详解】
考查动词词义辨析。句意:护士让他在等候区坐下来,告诉他至少要40分钟才能有人来给他看病。A. persuading说服;B. promising承诺;C. understanding理解;D. telling告诉。由后文的“it would be at least 40 minutes _____ someone would be able to see him”可知,这是医生告诉他的。故选D。
【43题详解】
考查动词词义辨析。句意:看到他在看表,我决定,既然我不忙——我的病人没有在约定的时间出现,我就检查一下他的伤口。A. taking off起飞;B. fixing修理;C. looking at看;D. winding蜿蜒而行。由“his watch”可知,他看了一下表。故选C。
【44题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:看到他在看表,我决定,既然我不忙——我的病人没有在约定的时间出现,我就检查一下他的伤口。A. turn up出现;B. show off炫耀;C. come on快点;D. go away走开。由后文的“I would examine his wound”可知,作者的病人没有在约定的时间出现。故选A。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:那位先生说不,他告诉我他需要去养老院和他的妻子吃早餐。A. needed需要;B. forgot忘记;C. agreed同意;D. happened发生。由“The gentleman said no and told me that he _____ to go to the nursing home”可知,那位先生不想要医生检查他的伤口,因为他需要去养老院。故选A。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:那位先生说不,他告诉我他需要去养老院和他的妻子吃早餐。A. daughter女儿;B. wife妻子;C. mother妈妈;D. sister妹妹。由后文的“in marriages, true love is acceptance of all that”可知,他需要去养老院和他的妻子吃早餐。故选B。
【47题详解】
考查副词词义辨析。句意:他告诉我,她已经在那里一段时间了,她有一种特殊的疾病,我问如果他晚一点她是否会担心。A. lonely孤独的;B. worried担心的;C. doubtful怀疑的;D. hungry饿的。由后文的“if he was a bit late”可知,作者是问那个人,如果他去晚了他的妻子会不会担心。故选B。
【48题详解】
考查动词词义辨析。句意:他回答说,她已经不知道他是谁了,她已经五年没认出他来了。A. recognize认出;B. answer回答;C. believe相信;D. expect期待。由后文的“she doesn’t know who you are”可知,她已经五年没认出他来了。故选A。
【49题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很惊讶,问他:“即使她不知道你是谁,你还是每天早上都去吗?”A. moved感动的;B. disappointed失望的;C. surprised惊讶的;D. satisfied满意的。由“I was”及常理判断,作者听说那个人的妻子已经认不出他来了应该是会觉得惊讶。故选C。
【50题详解】
考查副词词义辨析。句意:我很惊讶,问他:“即使她不知道你是谁,你还是每天早上都去吗?”A. only只,仅仅;B. then然后;C. thus因此;D. still还,依旧。由“go every morning, even though she doesn’t know who you are”可知,句子表示“即使她不知道你是谁,你还是每天早上都去吗”,因此空格处是“还,依旧”。故选D。
【51题详解】
考查名词词义辨析。句意:他离开时,我强忍住眼泪。A. curiosity好奇心;B. tears眼泪;C. words话;D. judgment判断。那个人说的“She doesn’t know me, but I know who she is”是让人感动的话,因此作者强忍住眼泪。故选B。
【52题详解】
考查名词词义辨析。句意:现在我意识到,在婚姻中,真爱是接受一切。A. agreement同意;B. expression表情;C. acceptance接受;D. exhibition展览。由“of all that”及上文讲的他的妻子得了病,他还是坚持去看她可知,真爱是接受一切。故选C。
【53题详解】
考查副词词义辨析。句意:最幸福的人不一定拥有最好的一切。A. necessarily一定;B. completely完全地;C. naturally自然地;D. frequently频繁地。由后文的“they just _____ the best of everything they have”可知,句子表示“最幸福的人不一定拥有最好的一切”。故选A。
【54题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们只是尽可能地利用他们所拥有的一切。A. learn学习;B. make制作;C. favor喜欢;D. try尝试。由后文的“the best of everything they have”和“how to dance in the rain”可知,句子表示“他们只是尽可能地利用他们所拥有的一切”,make the best of是固定短语,意为“尽可能地利用”。故选B。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:生活不是如何度过暴风雨,而是如何在雨中起舞。A. Adventure 冒险;B. Beauty美丽;C. Trust信任;D. Life生活。由“isn’t about how to live through the storm, but how to dance in the rain”及通篇语境可知,句子表示“生活不是如何度过暴风雨,而是如何在雨中起舞”。故选D。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Zhu Caiping, 73, was diagnosed with mild cognitive impairment (认知功能障碍) three years ago. Then she found that anxiety, depression and even looking down on herself ____56____(become) normal in her life. It was not until she participated in a reality show and became a restaurant waitress ____57____ her situation began to improve ____58____(dramatic).
The restaurant in Shanghai ____59____she works is the Forget Me Not Cafe, a physical spinoff (衍生品) of the reality show of the same name. The restaurant shares the reality show’s goal of providing job ____60____ (opportunity) for elderly people who have Alzheimer’s disease or other cognitive impairments. The cafe has eight elderly employees with cognitive impairments ____61____(work) with other waiters to help customers.
In addition to providing services, ____62____ elderly there participate in welfare activities ____63____(organize) by volunteers, such as baking, dancing and learning English. Besides, information about cognitive impairment and Alzheimer’s disease ____64____(post) on a board outside the restaurant to help people recognize symptoms and seek treatment as soon as possible.
“People with cognitive impairment actually refuse and fear to communicate with society, but this will worsen their situation,” Zhu added, “Helping more people _____65_____ us is the meaning of this restaurant.”
【答案】56. became
57. that 58. dramatically
59. where 60. opportunities
61. working
62. the 63. organized
64. is posted
65. like
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了上海勿忘我咖啡馆为患有阿尔茨海默病或其他认知障碍的老年人提供就业机会。
【56题详解】
考查时态。句意:然后,她发现焦虑、抑郁甚至看不起自己在她的生活中变得很正常。根据上文found可知为一般过去时。故填became。
【57题详解】
考查强调句。句意:直到她参加了一个真人秀,成为一名餐馆服务员,她的情况才开始显著改善。分析句子结构可知此处为强调句“It was not until+被强调部分+that”。故填that。
【58题详解】
考查副词。句意:直到她参加了一个真人秀,成为一名餐馆服务员,她的情况才开始显著改善。修饰动词improve应用副词dramatically,作状语。故填dramatically。
【59题详解】
考查定语从句。句意:她在上海工作的餐厅是“勿忘我咖啡馆”,是同名真人秀的实体衍生品。定语从句修饰先行词restaurant,在从句中作地点状语,故用where引导。故填where。
【60题详解】
考查名词的数。句意:这家餐厅与真人秀的目标一致,即为患有阿尔茨海默病或其他认知障碍的老年人提供就业机会。opportunity为可数名词,根据后文for elderly people可知数量大于一应用复数形式。故填opportunities。
【61题详解】
考查非谓语动词。句意:这家咖啡馆有八名有认知障碍的老年员工,他们与其他服务员一起为顾客提供服务。分析句子结构可知work与逻辑主语eight elderly employees构成主动关系,故用现在分词作状语。故填working。
【62题详解】
考查冠词。句意:除了提供服务,那里的老人还参加志愿者组织的福利活动,比如烘焙、跳舞和学习英语。此处特指咖啡馆里的老人,应用定冠词the。故填the。
【63题详解】
考查非谓语动词。句意:除了提供服务,那里的老人还参加志愿者组织的福利活动,比如烘焙、跳舞和学习英语。分析句子结构可知organize与逻辑主语构成被动关系,故用过去分词作定语。故填organized。
【64题详解】
考查时态语态。句意:此外,有关认知障碍和阿尔茨海默病的信息张贴在餐厅外的公告板上,以帮助人们识别症状并尽快寻求治疗。主语与谓语构成被动关系,陈述客观事实用一般现在时,主语为information,谓语用单数。故填is posted。
【65题详解】
考查介词。句意:帮助更多像我们这样的人是这家餐馆的意义所在。后跟us作宾语,表示“像”应用介词like。故填like。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
66. 假设你是李华。你校英文网站新增了Amazing China栏目,请你给该栏目投稿,介绍一个你最喜欢的地方。内容包括:
1. 该地的基本情况;
2. 该地的特色;
3. 你的印象和感受。
注意:1. 词数80词左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
My Favourite Place
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
When it comes to the place I fancy most, my hometown, a beautiful village, should be given priority to.
Located by the Yangtze River, my hometown covers an area of only 5 square kilometers, with a population of more than 800. Small as it is, due to its stunning natural beauty and pleasant climate, tourists from different places come to visit it for a temporary escape from the hustle and bustle of city life.
In the past ten years, great changes have taken place in my hometown. Although it isn’t what it used to be, I will never forget the place where I was born and brought up no matter where I am now and where I will go.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给学校英文网站Amazing China栏目投稿,介绍一个自己最喜欢的地方。
【详解】1.词汇积累
喜欢:fancy →love
由于:due to → because of
令人惊叹的:stunning →amazing
参观:visit → pay a visit to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Small as it is, due to its stunning natural beauty and pleasant climate, tourists from different places come to visit it for a temporary escape from the hustle and bustle of city life.
拓展句:Small as it is, because it has stunning natural beauty and pleasant climate, tourists from different places come to visit it for a temporary escape from the hustle and bustle of city life.
【点睛】【高分句型1】When it comes to the place I fancy most, my hometown, a beautiful village, should be given priority to.(运用了省略引导词which或者that的定语从句)
【高分句型2】Although it isn’t what it used to be, I will never forget the place where I was born and brought up no matter where I am now and where I will go.(运用了what引导的表语从句和where引导的定语从句)
第二节 (满分25分)
67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Boys like to be considered to be brave, but what kind of things can be considered to be brave? It is not a question that can be answered by words, but by the actual deed. A boy with the name Henry gave us a good example. Ronny and Henry were two friends in the same class. They always played together and went home together. One day as Ronny and Henry were going home after school, they saw some people fighting in the street corner. Ronny said excitedly, “Some people are fighting! Let’s go and have a look!” But Henry refused, “It’s none of our business. We’d better go home and don’t get close to them. Also our parents are expecting to have dinner with us together at home and I don’t want them to worry about me.”
“You are a coward, and afraid to go,” said Ronny, and off he ran to the spot with some other boys. Henry had to go home alone and didn't think about it anymore.
But Ronny thought Henry was a coward and told all the boys that. They laughed at him a great deal. From then on, they looked down upon Henry and didn’t want to play with him.
Henry was sad but he wasn’t angry with Ronny for his rude behavior, because he had learned that true courage was shown most in bearing misunderstanding when it was not deserved, and that he ought to be afraid of nothing but doing wrong. Thus, he just ignored the other boys’ laughter and continued to stick to his thought and go to school and study as well. However, Ronny didn’t invite Henry to go home with him anymore. Instead, he had his new friends who also thought Henry was a coward. Every day after school, they didn't go home directly but went to the river or somewhere to play games and had lots of fun.
注意:
1. 所续写的短文词数应为150左右;
2. 续写部分分为二段,每段的开头语已经为你写好;
Paragraph 1:
A few days later, something terrible happened to Ronny.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
At that moment, Henry happened to pass by.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Possible Version
A few days later, something terrible happened to Ronny. That afternoon after school, Ronny was bathing with some of his new friends in the river happily. Suddenly, he was stuck in the mud and couldn’t get out. He struggled hard but he was still trapped. He screamed for help, but all in vain. The boys who had called Henry a coward got out of the water as fast as they could. They were so scared and did not even try to help him.
At that moment, Henry happened to pass by. He heard the screams and ran to the river as soon as possible. Seeing Ronny was almost drowned, Henry took off his clothes immediately and jumped into the water without any hesitation. He reached Ronny just as he was sinking the last time. With great effort, and with much danger to himself, he brought Ronny to the shore in time. Henry was happy to help his friend, though he was extremely tired.
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章中的男孩亨利因为没有和朋友罗尼一起去凑热闹看别人打架,而被罗尼叫做懦夫并且受到了排挤,但亨利知道真正的勇气体现在容忍不该容忍的误解,罗尼的新朋友们也都觉得亨利是个懦夫。几天后,罗尼和新朋友们在河里洗澡时,不小心陷在泥里,他的新朋友们没有帮助他,而亨利在路过时听到了求救声后用尽他的力气帮助了罗尼。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“几天后,在罗尼身上发生了可怕的事情”可知,第一段可描写罗尼遇到的可怕事情,同时承接上文中罗尼交往了一些新朋友的剧情,描写罗尼的新朋友在他遇到可怕事情时候的反应,如新朋友们看到罗尼陷入困境时一个个都赶紧离开。
②由第二段首句内容“就在那时,亨利碰巧经过。”可知,第二段可描写亨利在看到罗尼遭到不好事情时的反应。前文提到罗尼嘲笑亨利是个懦夫,但在这一段可描写亨利的勇敢救人的行为,以形成情节上的转折。
2.续写线索:罗尼陷入困境——朋友逃离现场——亨利及时出手相助——帮助罗尼非常高兴
3.词汇激活
行为类
①困住;陷入:be stuck in/ be trapped in/ get stuck
②尽快:as soon as possible/ as quickly as possible/ at the first opportunity
③挣扎;奋斗;努力:struggle/ strive/ conflict
情绪类
①开心地:happily/with pleasure
②徒然;无效:in vain/ for nothing/of no effect
③非常;极其;极端地:extremely/ badly/highly/greatly
【点睛】[高分句型1] The boys who had called Henry a coward got out of the water as fast as they could. (who引导的定语从句)
[高分句型2] Seeing Ronny was almost drowned, Henry took off his clothes immediately and jumped into the water without any hesitation.(现在分词作状语)
相关试卷
这是一份2022届湖北省龙泉中学,宜昌一中,荆州中学等四校高三下学期模拟联考英语试题(PDF版)+听力,共12页。
这是一份2023届湖北省荆门市龙泉中学、荆州中学·、宜昌一中三校高三三模联考英语试题 附答案,共18页。试卷主要包含了5分,满分7等内容,欢迎下载使用。
这是一份湖北省荆门市龙泉中学、荆州中学、宜昌一中三校2023届高三下学期5月联考英语试卷(含答案),共17页。试卷主要包含了阅读理解,七选五,完形填空,短文填空,书面表达,读后续写等内容,欢迎下载使用。

