搜索
    上传资料 赚现金
    英语朗读宝

    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题(解析版)

    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题(解析版)第1页
    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题(解析版)第2页
    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题(解析版)第3页
    还剩23页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题(解析版)

    展开

    这是一份海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题(解析版),共26页。
    注意事项:
    1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
    2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
    3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
    第一部分 听力(共两节,满分30分)
    做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
    第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
    1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    What des the wman suggest the man d?
    A. Try sme different medicine.B. Ask the dctr fr help.C. Take a rest.
    【答案】C
    【解析】
    【原文】W: Yu dn’t lk very cheerful. Has yur headache gne yet?
    M: Nt yet. And the painkillers upset my stmach. I need t ask the dctr fr smething different.
    W: Oh dear! Why dn’t yu g and lie dwn? Maybe the medicine needs sme time t take effect. Give yurself a break.
    2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    Why des the wman talk t the man?
    A T make a reservatin.B. T ask fr permissin.C. T express thanks.
    【答案】B
    【解析】
    【原文】W: Can I use yur bathrm. please?
    M: Of curse! I think smene’s using the dwnstairs bathrm right nw, but there’s anther ne upstairs. The dr is n yur left. Oh, and the light cntrl is just utside the dr. Peple always struggle t find it!
    W: Great, thanks!
    3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    What is the man ding?
    A. Watching a shw.B. Writing an essay.C. Reading a bk.
    【答案】A
    【解析】
    【原文】W: Aren’t yu suppsed t be ding yur hmewrk?
    M: I am! Our teacher recmmended we watch this shw t help us with ur histry essay.
    W: Well, dn’t frget yu als need t finish reading yur bks fr the literature class befre the end f the week.
    4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    What is Tny usually like?
    A. Cheerful.B. Serius.C. Humrus.
    【答案】B
    【解析】
    【原文】M: What’s cme ver Tny? He’s been telling jkes all mrning.
    W: I think he must have had sme very gd news. I saw him reading a letter earlier n.
    M: He’s nt his usual serius self. It’s strange t see him s light-hearted.
    5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    What des the wman plan t d tnight?
    A. Stay late at the ffice.
    B. Call the custmer back.
    C. Prepare fr a presentatin.
    【答案】C
    【解析】
    【原文】M: That new custmer called, asking if we can meet at their ffice tmrrw. I didn’t want t say n, but will the presentatin be ready in time?
    W: Well, I can’t stay late at the ffice tnight, but I guess I can cmplete it at hme. It’s almst finished.
    第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
    听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
    听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    6. Why is the man feeling happy?
    A. His team just wn a match.
    B. His teammate scred the winning gal.
    C. He has fully recvered frm an accident.
    7. What will the man d next week?
    A. Find a new cach.
    B. Cmpete in a cntest.
    C. Attend a celebratin party.
    【答案】6. A 7. B
    【解析】
    【原文】W: Hi, Jane Tmlinsn frm UK Sprt. Are yu pleased with tday’s match result?
    M: Yeah. It was a gd game. We really pulled tgether as a team.
    W: Yu must be particularly happy with yur wn perfrmance tday.
    M: Yes, I am. I’ve gt a great feeling t scre the winning gal.
    W: Yu seem t be buncing back after a difficult start this seasn.
    M: Yeah. It isn’t easy t change caches s early in the seasn. It’s an accident t me, but luckily everything is wrking ut really well. S we’ll celebrate next.
    W: And are yu feeling cnfident abut the game next week?
    M: Yes, definitely. We knw what we have t d.
    听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    8. Hw des the wman sund at the beginning f the cnversatin?
    A. Upset.B. Grateful.C. Surprised.
    9. What mnth is the wman’s birthday prbably?
    A. June.B. July.C. August.
    10. Hw des the wman knw Sarah?
    A. They were classmates at university.
    B. They currently wrk tgether.
    C. They were frmer rmmates.
    【答案】8. C 9. A 10. C
    【解析】
    【原文】W: This is amazing! I can’t believe yu’re all here!
    M: Did yu hnestly knw nthing abut it?
    W: N! I was just planning a quiet dinner party at hme.
    M: N way! Yu can’t d smething s bring. It’s yur 30th birthday!
    W: Still... I can’t believe it! Hw lng were yu planning it fr?
    M: Hmm... I started rganizing things back in March, s abut three mnths.
    W: Ww! And yu’ve invited abslutely everybdy!
    M: And they all seem t be getting alng really well, dn’t they?
    W: Yes, they d. Lk at my grandpa, dancing with my friend Sarah!
    M: She’s ne f yur c-wrkers, right?
    W: N, we lived tgether at university, but we were nt in the same class.
    M: Ah yes, that’s right! I remember yu rented an apartment with thers.
    W: It’s just wnderful. Thank yu s much fr rganizing it.
    M: Yu’re very welcme.
    W: Oh dear, I’m ging t cry again!
    听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    11. What is the prbable relatinship between the speakers?
    A Childhd friends.B. Brther and sister.C. A cuple.
    12. Where d the speakers live?
    A. In Lndn.B. In Crnwall.C. In Suthamptn.
    13. What des the wman ffer t d?
    A. List sme new places.B. Send an email.C. Rent a car.
    【答案】11. B 12. A 13. C
    【解析】
    【原文】M: Hell?
    W: Mrris! I’m glad I can finally return yur call. What did yu want t talk abut?
    M: I wanted t ask abut seeing Mm and Dad this spring. D yu want t g with me?
    W: I’d lve that. Plus, we haven’t seen ur cusins r childhd friends in mnths. Hw are yu planning n getting there?
    M: I was cnsidering taking a rad trip.
    W: Sunds like an adventure. Where d yu want t g?
    M: I thught we culd leave Lndn, head t Suthamptn, and then drive alng the suthern cast t Cmwall.
    W: Interesting. D yu have any specific places in mind that we shuld visit?
    M: We’ve visited all the main turist attractins, beaches, and restaurants. S, let’s just spend sme quality time tgether seeing smething new.
    W: Brilliant. Shuld we rent a car r use yur vehicle?
    M: We’ll need t rent a car. Mine isn’t running well at the mment.
    W: I’ll take care f the vehicle rental. I’ll call the lcal rental cmpany nw and send yu the infrmatin abut the car.
    听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    14. What are the speakers mainly talking abut?
    A. The wman’s hbby.
    B. Their favrite scial media.
    C. Advanced electrnic prducts.
    15. What des the wman usually use t create her drawings?
    A. Paper.B. An iPad.C. A cmputer.
    16. Where d the speakers prbably live?
    A. In China.B. In the US.C. In France.
    【答案】14. A 15. B 16. B
    【解析】
    【原文】M: Yu dn’t have time t draw much recently, right?
    W: Why d yu ask?
    M: Yu just haven’t psted any new pictures n yur scial media accunt s lately.
    W: Well, I can’t draw much at the mment because I need a new stylus.
    M: What’s a stylus?
    W: A special digital pen. I generally draw n my iPad, but my little brther brke mine.
    M: Oh, n! Really? That’s nt like Finn! Was it an accident?
    W: Yeah. He was pretty upset abut it. My parents have bught me a new ne, and he’s ding husewrk t pay them back.
    M: Well, that’s gd.
    W: Yeah. But it wn’t arrive fr a while. I wanted a particular ne frm China, and delivery t America takes ver a week.
    M: I see. Can yu just draw with a pen and paper while yu wait?
    W: I can, but it’s harder t uplad the images t scial media. I tried t teach myself hw t use a drawing prgram n the cmputer, but I culdn’t get used t it sn.
    M: Never mind. Yu’ll get yur new stylus sn.
    W: Yeah, I can’t wait! I tk lads f pictures n my hliday t France, and I want t draw them!
    听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    17. What did the speaker d?
    A. He was a zkeeper.
    B. He was a teacher.
    C. He was a vlunteer.
    18. Where is the speaker giving the speech?
    A. In an animal cnservatin center.
    B. In a prtectin rganizatin.
    C. In a pet shp.
    19. Hw many rules des the speaker ask the listeners t bey?
    A. One.B. Tw.C. Three.
    20. What will the listeners see first?
    A. An elephant.B. A giraffe.C. A kala.
    【答案】17. A 18. A 19. C 20. C
    【解析】
    【原文】Hi, kids! My name’s Jasn, and I’m here t intrduce a few animal friends f mine t yu. But first, let me just tell yu a bit abut myself. I’ve always lved animals. Fr many years, I was a keeper at Chester Z. It was my jb t take care f the z’s tallest animals. Wh can guess what they were? Yes, that’s right. The giraffes! Eventually, I left t wrk in a wildlife cnservatin center. I nw travel arund t give speeches t teach bth kids and adults abut the wnderful creatures that exist n ur planet. And smetimes I guide visitrs arund the center like yu and train vlunteers. I knw that yu’ve bviusly been studying wild animals recently. I particularly like that painting f an African elephant n the textbk yu shw me! Sadly, we dn’t have any big animals in the center tday, but we’ve gt sme really cl little friends fr yu t meet. Befre we meet the first animal, let’s talk abut the rules. Firstly, I knw yu’re excited, but many animals are scared f lud nises, s we all need t speak quietly, kay? Secndly, yu can tuch mst f the creatures, but nly with my help. Never try t pick them up by yurself, kay? Lastly, we always wash ur hands after petting the animals, and especially befre eating. That’s really imprtant. Nw, I’ll g get ur first friend, the natinal treasure f Australia!
    第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
    第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
    阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    A
    This year’s hiking events have kicked ff and we are intrducing sme walking festivals in the fllwing.
    Crickhwell Walking Festival (9-17 March)
    One f the earliest f the year’s festivals, the walking festival ffers 81 different walks this year, ranging frm 2 t 17 miles. All are graded in terms f effrt and difficulty, frm an easy walk alng the Mnmuthshire & Brecn Canal, t a—new fr 2024—hike thrugh the western Fans.
    Isle f Wight Walking Festival (11-19 May and 5-13 Octber)
    The Isle f Wight Walking Festival laces (系) up its bts in spring and autumn, n the 500 miles f ftpaths n the island. There are walks fcusing n every aspect f the island’s histry. Walks are graded accrding t pace and difficulty.
    Mray Walking and Outdr Festival (14-24 June)
    A great chice fr thse lking fr ther activities t enjy besides walking, this 10-day celebratin includes everything frm bating t bird-watching. The walks range frm gentle seaside wanders t endurance(耐力) hikes thrugh the Cairngrms, with five different grades f difficulty.
    Saltmarsh Cast Walking Festival (27 September-6 Octber)
    Chse frm self-guided r expert-led walks alng a 75-mile stretch f the Saltmarsh cast, picking up the regin’s maritime (海洋的) histry, r learning abut the rich variety f bird species. The festival features guided walks taking in vineyards (葡萄园), nature reserves and vast skies alng the shreline.
    21. Which walking festival is held in tw seasns this year?
    A. Crickhwell Walking Festival.B. Isle f Wight Walking Festival.
    C. Mray Walking and Outdr Festival.D. Saltmarsh Cast Walking Festival.
    22. What can festival gers d during Mray Walking and Outdr Festival?
    A. Make samples f rare species.B. Vlunteer in nature reserves.
    C. Observe birds and g bating.D. Attend a class n marine science.
    23. What is special abut Saltmarsh Cast Walking Festival?
    A. It has the lngest path.B. It prvides graded walks.
    C. It ffers guide chices.D. It serves as histry tur.
    【答案】21. B 22. C 23. C
    【解析】
    【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个徒步活动的情况。
    【21题详解】
    细节理解题。根据第三段“The Isle f Wight Walking Festival laces (系) up its bts in spring and autumn, n the 500 miles f ftpaths n the island.(每年春季和秋季,怀特岛徒步节都会在岛上500英里长的人行道上举行)”可知,今年怀特岛徒步节分两个季节举行。故选B。
    【22题详解】
    细节理解题。根据倒数第二段“A great chice fr thse lking fr ther activities t enjy besides walking, this 10-day celebratin includes everything frm bating t bird-watching.(对于那些想要在散步之外享受其他活动的人来说,这是一个很好的选择,这个为期10天的庆祝活动包括从划船到观鸟的所有活动)”可知,在马里徒步和户外节期间,参加节日的人可以观察鸟类和划船。故选C。
    【23题详解】
    细节理解题。根据最后一段“Chse frm self-guided r expert-led walks alng a 75-mile stretch f the Saltmarsh cast, picking up the regin’s maritime (海洋的) histry, r learning abut the rich variety f bird species.(沿着75英里长的盐沼海岸,您可以选择自助或专家带领的徒步旅行,了解该地区的海洋历史,或了解丰富多样的鸟类物种)”可知,盐沼海岸徒步节的特别之处在于提供向导选择。故选C。
    B
    Orange chicken, sweet and sur prk, fried rice… Max Burns lists several typical Western- style f Chinese dishes that disappint him. Fr a 21- year- ld native British yung man wh spent his first thirteen years in China, thse cuisines are far frm authentic, but rather a categry which is invented t satisfy Western preferences.
    What als upsets Burns is that the view f Chinese fd has been subsequently skewed(扭曲). Quite a few Westerners recgnize thse particular dishes as the whle f Chinese cuisine.
    “They almst have n clue abut the extent f Chinese cuisine, abut hw it varies because peple frget hw big China is. It is a cuntry that has deserts frm ne side, jungles and sea frm the ther side. Each area has its unique style f cking.” he says.
    Burns tries t shw the rich ness f delicius Chinese dishes by vlgging abut making Chinese dishes at hme. “Fd is prbably the mst accessible way fr everyne t learn a freign culture.” he says.
    Smetimes, his British friends wuld jin t help. “And quite ften, they were shcked by the diversity f Chinese cuisine. They’ve had a lng time t figure ut that Chinese fd is just a lt mre cmplex.” The fd adventure has helped Burns grw int an influence r with mre than three millin f subscribers wrldwide tday. “S, I can definitely say that I’ve changed sme peple’s ideas abut Chinese fd.”
    Interestingly, when Burns first started vlgging in 2016 directly after mving back t Brightn, England frm Beijing, cpying Chinese fd at hme was a then “stupid idea”, as he puts it, because he was never super int cking. At the time, the vides centered mre n explaining aspects f Chinese culture, including mvies, snacks, restaurants and mre.
    Lking ahead, Burns has sme plans in mind. “I wuld lve t d a travel fd shw thrughut China n TV. Als. I wuld lve t have my wn restaurant in the future. That’s definitely ging t happen.”
    24. When did Max Burns return t Brightn, England accrding t the text?
    A. Aged 13.B. Aged 14.C. Aged 16.D. Aged 21.
    25. Hw des Max Burns change peple’s wrng attitude t the Chinese cuisines?
    A. Treat them t Chinese dishes.B. Write reprts n Chinese cuisines.
    C. Display authentic Chinese cuisines nline.D. Ck Chinese dishes fr them in persn.
    26. What is paragraph 5 f the text mainly abut?
    A. Burns’s achievements.B. Burns’s ambitins.
    C. Burns’s adventures.D. Burns’s subscribers.
    27. Which f the fllwing is a suitable title fr the text?
    A. Chinese Cuisines Have Been Arund the Wrld.
    B. Chinese Cuisines Have t Meet Westerners’ Taste.
    C. Influencer Has Cked fr His friends at Hme.
    D. Influencer Helps Develp a Taste fr Chinese Cuisine in Britain.
    【答案】24. B 25. C 26. A 27. D
    【解析】
    【导语】这是一篇新闻报道,本文讲述一些中国菜肴为了迎合西方人的喜好变得远非正宗,一个在中国生活了13年的21岁英国年轻人伯恩斯对此频感沮丧,于是他通过视频(拍摄并上传)展示在家里做的中国菜的丰富美味,迅速改变了一些人对中国菜肴的误解。
    【24题详解】
    细节理解题。根据第一段“Fr a 21- year- ld native British yung man wh spent his first thirteen years in China, thse cuisines are far frm authentic, but rather a categry which is invented t satisfy Western preferences.(对于一个在中国生活了13年的21岁英国本土年轻人来说,这些菜系远非正宗,而是为了满足西方人的喜好而发明的一类)”和倒数第二段“Interestingly, when Burns first started vlgging in 2016 directly after mving back t Brightn, England frm Beijing(有趣的是,2016年从北京搬回英国布莱顿后,伯恩斯第一次开始写视频)”可知,伯恩斯头13年的人生是在中国度过的,说明他14岁回到了英国的布莱顿,故选B。
    【25题详解】
    细节理解题。根据第四段“Burns tries t shw the rich ness f delicius Chinese dishes by vlgging abut making Chinese dishes at hme. (伯恩斯试图通过自己在家做中餐的视频来展示美味的中国菜的丰富)”可知,Max Bums是通过在视频博客上展示真正的中国菜来改变人们对中国菜的错误认知的, 故选C。
    【26题详解】
    主旨大意题。根据第五段““S, I can definitely say that I’ve changed sme peple’s ideas abut Chinese fd.”(“所以,我可以肯定地说,我已经改变了一些人对中餐的看法。”)”可知,第五段主要讲了伯恩斯的成就。故选A。
    【27题详解】
    主旨大意题。根据第一段“Orange chicken, sweet and sur prk, fried rice… Max Burns lists several typical Western- style f Chinese dishes that disappint him. Fr a 21- year- ld native British yung man wh spent his first thirteen years in China, thse cuisines are far frm authentic, but rather a categry which is invented t satisfy Western preferences.(橙鸡、糖醋排骨、炒饭……马克斯·伯恩斯列举了几道令他失望的典型西餐。对于一个在中国生活了13年的21岁英国本土年轻人来说,这些菜系远非正宗,而是为了满足西方人的喜好而发明的一类)”结合本文讲述一些中国菜肴为了迎合西方人的喜好变得远非正宗,一个在中国生活了13年的21岁英国年轻人伯恩斯对此频感沮丧,于是他通过拍摄并上传视频展示在家里做的中国菜的丰富美味,迅速改变了一些人对中国菜肴的误解,所以短文的标题为“网红提升了(众人)对中国菜肴的鉴赏力”,故选D。
    C
    Busy streets, lud nises, and grey buildings can make city life exhausting and bring. Finding a slutin t these issues might be pssible by turning t nature, which can help us feel calm and refreshed.
    Adding plants r clrful designs may make cities mre enjyable t live in. Hwever, grwing plants r cvering buildings in paint t test these appraches is cstly and incnvenient. Mrever, studying these phenmena utdrs can be tricky, as many factrs can affect the final results. “Measuring pleasure and mtivatin in natural settings is extremely hard,” explained Prf. Yvnne Delevye. “Human reactins are sensitive t envirnmental changes, such as weather r traffic. Cnsequently, we used virtual reality t measure reactins t these factrs in a virtual urban space.”
    The grup used virtual reality t make a city setting that felt real. They made tw versins: ne with n plants, and anther with sme green plants. They als intrduced clrful patterns nt a path. Then they invited students t participate in the study. Wearing a VR headset and walking n the spt, the students spent time explring the virtual envirnment. T find ut where the vlunteers were lking and fr hw lng, each headset included an eye tracker.
    The researchers fund that the students walked mre slwly when there was green plants present in the experiment, and their heart rate increased. They wuld spend less time lking at the grund and mre time bserving their surrundings. These results indicate a pleasurable experience. Bright clr patterns alne did nt have quite the same uplifting effect as the green plants, but they inspired interest and passin f the students and attracted their stare while increasing their heart rate.
    Virtual reality might be a useful resurce fr urban planners, allwing them t experiment with different elements in a virtual envirnment. In the future, the researchers aim t imprve the VR experience t get even better and mre precise utcmes.
    28. What was the primary reasn fr using virtual reality in the study?
    A. T measure reactins withut envirnmental influence.
    B. T prve the superirity f technlgy ver nature.
    C. T demnstrate the incnvenience f urban life.
    D T create an entertaining game fr students.
    29. Hw did the participants interact with the virtual envirnment in the study?
    A By walking arund a real city.
    B. By wearing a headset and walking n site.
    C. By making use f an eye tracker.
    D. By bserving thrugh a screen withut mving.
    30. What des the underlined wrd “uplifting” mst prbably mean?
    A. Interesting.B. Limiting.C. Pwerful.D. Cheerful.
    31. What ptential benefit f virtual reality is mentined fr urban planning?
    A. Helping cities avid using real plants in urban space.
    B. Predicting future urban challenges with precise results.
    C. Reducing the csts f urban develpment significantly.
    D. Prviding a platfrm fr testing varius urban elements.
    【答案】28. A 29. B 30. D 31. D
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文。介绍了一项利用虚拟现实技术进行城市环境中自然元素和色彩设计对人们情绪的影响的研究。研究结果表明,绿色植被和明亮的色彩图案可以提高人们的情绪和兴趣。
    【28题详解】
    推理判断题。根据第二段中“Human reactins are sensitive t envirnmental changes, such as weather r traffic. Cnsequently, we used virtual reality t measure reactins t these factrs in a virtual urban space. (人类的反应对环境变化很敏感,比如天气或交通。因此,我们使用虚拟现实来测量在虚拟城市空间中对这些因素的反应。)”可知,在研究中使用虚拟现实的主要原因是测量不受环境影响的反应。故选A。
    【29题详解】
    细节理解题。根据第三段中“Wearing a VR headset and walking n the spt, the students spent time explring the virtual envirnment. (学生们戴上VR头显,在现场行走,花时间探索虚拟环境。)”可知,参与者是通过戴头盔和在现场走动来与虚拟环境进行互动的,故选B。
    【30题详解】
    词句猜测题。根据第四段中划线词前文“The researchers fund that the students walked mre slwly when there was green plants present in the experiment, and their heart rate increased. They wuld spend less time lking at the grund and mre time bserving their surrundings. These results indicate a pleasurable experience. (研究人员发现,当实验中有绿色植物出现时,学生们走得更慢,他们的心率也增加了。他们会花更少的时间观察地面,而花更多的时间观察周围的环境。这些结果表明这是一次愉快的经历。)”可知,研究结果表明,环境当中的绿色植被让人们感到愉快。划线词所在句“Bright clr patterns alne did nt have quite the same uplifting effect as the green plants, but they inspired interest and passin f the students and attracted their stare while increasing their heart rate. (明亮的色彩图案本身并没有绿色植被那么uplifting的效果,但它们激发了学生们的兴趣和激情,吸引了他们的目光,同时增加了他们的心率。)”说明明亮的色彩图案本身并没有绿色植被那样的效果,由此可推知,划线词uplifting的含义为“使人愉快的”,与B项“Cheerful(令人愉快的)”含义相近,故选D。
    【31题详解】
    推理判断题。根据最后一段“Virtual reality might be a useful resurce fr urban planners, allwing them t experiment with different elements in a virtual envirnment. (虚拟现实可能是城市规划者的有用资源,允许他们在虚拟环境中试验不同的元素。)”可知,虚拟现实为城市规划提供了一个测试各种城市元素的平台,故选D。
    D
    Living in a city, yu may face fewer parking spaces, mre pllutin, less persnal space, and mre traffic and nise, all f which cntribute t higher stress levels, ften translating t aggressin (攻击行为). And nw, researchers have fund evidence that this behavir applies t sng sparrws (歌雀) t. But it cmes with a surprising benefit t the yungest generatin f city sparrws.
    There are fewer city-living sng sparrws than in the cuntryside. Hwever, the increased aggressin bserved in the males can be cnnected t a mre pressing need t defend territries in urban settings. But that increased aggressin desn’t mean the males fail in their duties as fathers. In fact, the researchers were surprised t find that the ppsite may be true.
    “Male sngbirds are thught t reduce parental care when they are mre aggressive. Yet this study shwed that urban male sng sparrws prvided mre care fr their yung,” says Dr Samuel Lane, lead authr f the study. “Against ur expectatins, we fund that they visited nests mre ften and were mre successful parents than the males in the cuntryside.”
    The researchers carried ut their studies at six sites acrss suthwest Virginia, USA, acrss fur breeding (繁殖) seasns. They fund that the high survival rate f their chicks was subject t many factrs. Nt nly did male sparrws visit their nests mre ften, but they als began feeding chicks earlier in the day. Despite the challenges f being a city bird, hatching success was bserved t be higher in urban habitats. And even thugh brd parasitism, ne species laying eggs in the nest f anther, is typically higher in urban areas, the researchers bserved that rates f nest predatin, the act f ther animals eating eggs r yung birds, were lwer, further cntributing t the verall nesting success f these sparrws.
    Lane said, “Our study adds t grwing evidence that certain species f sngbirds even benefit frm living in urban envirnments when there is enugh green space fr them t find fd and nest lcatins.”
    The team hpe nging research in this area will cntribute t the establishment f urban envirnments aimed at ffering imprved supprt fr wildlife.
    32. What causes the increased aggressin f male city sparrws?
    A. The stress f prtecting their territries.
    B. The wrsening f urban nise pllutin.
    C. The challenges f building their nests.
    D. The grwing needs f yunger generatins.
    33. What had the researchers expected f urban males cmpared t thse in the cuntryside?
    A. They lived shrter lives.B. They had a higher ppulatin.
    C. They had lwer nest attendance.D. They wke up earlier in the mrning.
    34. Which f the fllwing can be fund in urban areas accrding t the study?
    A. Higher nest lcatins.B. Reduced brd parasitism.
    C. Limited breeding seasns.D. Lwer nest predatin rates.
    35. What can be a suitable title fr the text?
    A. City Male Birds D It AllB. Aggressive Birds Surprise Scientists
    C. Big City Life Makes Birds Better DadsD. The Future f City Birds Lies in Our Hands
    【答案】32. A 33. C 34. D 35. C
    【解析】
    【导语】这是一篇说明文。文章讲述城市压力让雄性歌雀更具有攻击性,但这也为它们成为更好的父亲,在城市的持续繁衍带来了好处。
    【32题详解】
    细节理解题。由文章第二段“There are fewer city-living sng sparrws than in the cuntryside. Hwever, the increased aggressin bserved in the males can be cnnected t a mre pressing need t defend territries in urban settings. (城市里活着的歌麻雀比农村少。然而,在雄性歌雀身上观察到的攻击性增加可能与在城市环境中更迫切地需要保卫领土有关。)”可知,保护领地的压力导致雄性城市麻雀的攻击性增加。故选A项。
    【33题详解】
    细节理解题。由文章第三段“Against ur expectatins, we fund that they visited nests mre ften and were mre successful parents than the males in the cuntryside(与我们的预期相反,我们发现它们比农村的雄性更经常去巢穴,而且是更成功的父母)”可知,研究人员原本预计,与农村歌雀相比,城市雄性的歌雀对巢里幼崽照顾率较低,不能成为很好的父亲。故选C项。
    【34题详解】
    细节理解题。由文章第四段“And even thugh brd parasitism, ne species laying eggs in the nest f anther, is typically higher in urban areas, the researchers bserved that rates f nest predatin, the act f ther animals eating eggs r yung birds, were lwer, further cntributing t the verall nesting success f these sparrws.(尽管在城市地区,一个物种在另一个物种的巢穴中产卵的窝寄生率通常较高,但研究人员观察到,巢穴捕食率(其它动物吃蛋或幼鸟的行为)较低,这进一步促进了这些麻雀的整体筑巢成功。)”可知,研究表明,城市地区的巢穴捕食率较低。故选D项。
    【35题详解】
    主旨大意题。由文章第二段“There are fewer city-living sng sparrws than in the cuntryside. Hwever, the increased aggressin bserved in the males can be cnnected t a mre pressing need t defend territries in urban settings. But that increased aggressin desn’t mean the males fail in their duties as fathers. In fact, the researchers were surprised t find that the ppsite may be true.(城市里活着的歌雀比农村少。然而,在雄性歌雀身上观察到的攻击性增加可能与在城市环境中更迫切地需要保卫领土有关。但这种攻击性的增加并不意味着雄性不能履行父亲的职责。事实上,研究人员惊讶地发现,情况可能恰恰相反。)”以及上下文可知,文章讲述城市压力让雄性歌雀更具有攻击性,但这也为它们成为更好的父亲,在城市的持续繁衍带来了好处。所以C项Big City Life Makes Birds Better Dads(大城市生活让鸟成为更好的爸爸)符合语境。故选C项。
    第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
    根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
    Imagine yu buy a new shirt and d nt intend t buy a new jacket. Yu were perfectly happy with it until yu wre it with the new shirt. Hwever, yu imagine that the new shirt makes the ld jacket lk wrn. Then yu can’t help buy a new jacket r even mre t better fit the shirt. _____36_____The simplest descriptin f it is the scenari f buying smething new and replacing ur ld pssessins with items t match the new ne, even if that means an empty bank accunt. _____37_____
    Becme aware it is happening. Observe when yu are being drawn int cnsumptin nt because yu are in actual need f an item, but nly because smething new has been intrduced.
    _____38_____ A stre may be having a great sale n a new utfit—but if the new utfit frces yu t buy a new pair f shes r handbag t match, it just became a mre expensive purchase than riginally assumed.
    Avid unnecessary new purchases. Realize the Didert Effect is a significant frce and vercming it is very difficult. Yu may avid replacing thse end tables at first, but eventually, at sme pint dwn the rad, yu are ging t break dwn and buy new nes that better match the new cuch. _____39_____ But the best way t vercme the Didert Effect is t never allw it t verpwer yu in the first place.
    Remind yurself that pssessins d nt define yu. _____40_____ Yur pssessins d nt define yu r yur success—n matter what marketers will try t tell yu.
    A. Analyze and predict the full cst f future purchases.
    B. Buy things fr their usefulness rather than their status.
    C. We actually can emply this mind trick in the fllwing ways.
    D. The true abundance f life is nt fund in the things that yu wn.
    E. Then hw can we resist this pattern f unnecessary cnsumerism?
    F. The phenmenn can be wed t the s-called “Didert Effect”.
    G. There are times when we have a prper need t buy new things, admittedly.
    【答案】36. F 37. E 38. A 39. G 40. D
    【解析】
    【导语】这是一篇说明文。短文介绍了如何抵制不必要的消费主义模式(狄德罗效应)。
    【36题详解】
    根据上文“Imagine yu buy a new shirt and d nt intend t buy a new jacket. Yu were perfectly happy with it until yu wre it with the new shirt. Hwever, yu imagine that the new shirt makes the ld jacket lk wrn. Then yu can’t help buy a new jacket r even mre t better fit the shirt.”(假设你买了一件新衬衫,但不打算买一件新夹克。你本来对它很满意,直到你把它和新衬衫一起穿。然而,你想象新衬衫使旧夹克看起来很破旧。然后你会忍不住买一件新夹克,甚至更多的衣服来更好地搭配这件衬衫。)可知,选项总结上文的现象叫什么。故F选项“这种现象可以归因于所谓的“狄德罗效应”。”切题。故选F项。
    【37题详解】
    根据上文“The simplest descriptin f it is the scenari f buying smething new and replacing ur ld pssessins with items t match the new ne, even if that means an empty bank accunt.”(最简单的描述就是买新东西,用新东西替换旧东西,即使这意味着银行账户空了。)可知,选项承接上文,总起下文的各个标题。故E选项“那么我们如何抵制这种不必要的消费主义模式呢?”切题。故选E项。
    【38题详解】
    根据下文“A stre may be having a great sale n a new utfit—but if the new utfit frces yu t buy a new pair f shes r handbag t match, it just became a mre expensive purchase than riginally assumed.”(一家商店的一套新衣服可能正在大减价,但如果这套新衣服迫使你去买一双新鞋或一个新手袋来搭配,那么它的购买成本就会比原先想象的要高。)可知,本段主要在说要考虑采购的全部成本。故A选项“分析和预测未来采购的全部成本。”为本段的标题。故选A项。
    【39题详解】
    根据上文“Yu may avid replacing thse end tables at first, but eventually, at sme pint dwn the rad, yu are ging t break dwn and buy new nes that better match the new cuch.”(一开始你可能会避免更换那些茶几,但最终,在这条路上的某个时刻,你会让步,买一个更适合新沙发的新桌子。)根据下文“But the best way t vercme the Didert Effect is t never allw it t verpwer yu in the first place.”(但克服狄德罗效应的最好方法是,从一开始就不要让它压倒你。)可知,选项承接上文说明需要买新东西的必然性且与下文为转折关系。故G项“不可否认,有时候我们确实需要买新东西。”切题。故选G项。
    【40题详解】
    根据上文“Remind yurself that pssessins d nt define yu.”(提醒自己,财产并不能定义你。)可知,选项承接上文进一步说明且与下文为并列关系。上下文话题一致。故D选项“生活的真正丰富不在于你拥有的东西。”切题。故选D项。
    第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
    第一节 完形填空(共15小题;每题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出可以填入空白的选项。
    Our family was sitting n the prch swing enjying the summer breeze when my husband pinted t smething n the swing’s chain next t him. We ___41___ frward t see a large praying mantis (螳螂) attaching t the chain. We held ur ___42___ and watched, nt wanting t scare it away. We sat and ___43___ chatted fr the next half hur as we watched the insect ___44___ up and dwn the chain. It seemed ___45___ by ur presence, and we were ___46___ t bserve its slw, precise mvements.
    We wuldn’t have ___47___ it if my husband had nt pinted it ut. T ften, we mve thrugh life, ___48___ f the beautiful blessings surrunding us each day. The ___49___ f sitting and watching an insect fr half an hur is smething I d nt want t ____50____ fr granted. T ften, I define myself by my prductivity. I start my mrning with a checklist and ____51____ my wrth by hw much I get dne by the day’s end.
    I’m learning t ____52____ my tireless striving fr prductivity and simply ____53____ the gifts f this beautiful wrld when I see them. Each creature displays a small ____54____. T sit and watch a unique bug like a praying mantis is an act f admiratin. I think I’ll ____55____ and sit fr a while in search f anther beautiful bug just t appreciate the beauty f nature.
    41. A. struggledB. putC. bentD. drpped
    42. A. breathB. attentinC. backD. tl
    43. A. casuallyB. quietlyC. happilyD. nervusly
    44. A. lkingB. flyingC. climbingD. falling
    45. A. unbtheredB. undubtedC. unattractiveD. inaccessible
    46. A. gratefulB. anxiusC. impatientD. respnsible
    47. A. selectedB. recgnizedC. nticedD. sclded
    48. A. unfamiliarB. prudC. shamefulD. unaware
    49. A. curageB. wisdmC. safetyD. reward
    50. A. weB. takeC. bringD. fetch
    51. A. balanceB. measureC. releaseD. prmte
    52. A. defendB. keepC. imagineD. stp
    53. A. enjyB. deliverC. prduceD. ignre
    54. A. principleB. purpseC. wnderD. puzzle
    55. A. pull thrughB. g utC. turn upD. cme back
    【答案】41. C 42. A 43. B 44. C 45. A 46. A 47. C 48. D 49. D 50. B 51. B 52. D 53. A 54. C 55. B
    【解析】
    【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者一家人在门廊秋千上观察到一只螳螂,他们静静地坐着聊天,欣赏螳螂的行动,并对能够观察到这样的情况充满感激。作者反思了日常生活中对生产力的过度追求,意识到应该更多地欣赏周围的自然美景和生活中的小奇迹。
    【41题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我们向前弯下腰,看到一只大螳螂挂在链子上。A. struggled挣扎;B. put放置;C. bent弯曲;D. drpped落下。根据上文“Our family was sitting n the prch swing enjying the summer breeze”和下文“frward t see a large praying mantis (螳螂) attaching t the chain”可推知,坐在秋千上的他们应该是向前弯下腰,去看这只大螳螂。故选C。
    【42题详解】
    考查名词词义辨析。句意:我们屏住呼吸看着,不想把它吓跑。A. breath呼吸;B. attentin注意力;C. back背部;D. tl工具。根据下文“nt wanting t scare it away”可知,他们不想把它吓跑,因此是屏住呼吸看着,固定短语hld ne’s breath意为“屏住呼吸”。故选A。
    43题详解】
    考查副词词义辨析。句意:在接下来的半个小时里,我们坐在那里静静地聊天,看着昆虫在链子上爬上爬下。A. casually随意地;B. quietly安静地;C. happily快乐地;D. nervusly紧张地。根据上文“nt wanting t scare it away”可知,他们不想把它吓跑,因此是坐在那里静静地聊天。故选B。
    【44题详解】
    考查动词词义辨析。句意:在接下来的半个小时里,我们坐在那里静静地聊天,看着昆虫在链子上爬上爬下。A. lking看;B. flying飞;C. climbing爬;D. falling落下。根据下文“up and dwn the chain”和“t bserve its slw, precise mvements”可知,这只螳螂行动缓慢而精确,应该是在链子上爬上爬下。故选C。
    【45题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:它似乎对我们的存在毫不关心,看到它缓慢而精确的行动,我们充满感激。A. unbthered不关心的;B. undubted无疑的;C. unattractive不吸引人的;D. inaccessible不可接近的。根据下文“t bserve its slw, precise mvements”可知,这只螳螂行动缓慢而精确,专注于自己的行为,因此是不关心作者一家的存在。故选A。
    【46题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:它似乎对我们的存在毫不关心,看到它缓慢而精确的行动,我们充满感激。A. grateful感激的;B. anxius焦虑的;C. impatient不耐烦的;D. respnsible负责的。根据下文“the beautiful blessings surrunding us each day”可知,作者认为这只螳螂缓慢而精确的行动是美丽的祝福,因此是对看到这样的情景心存感激。故选A。
    【47题详解】
    考查动词词义辨析。句意:如果不是我丈夫指出来,我们是不会注意到的。A. selected选择;B. recgnized认出;C. nticed注意到;D. sclded责骂。根据下文“if my husband had nt pinted it ut”可推知,如果不是作者的丈夫指出来,他们不会注意到这只微小的昆虫。故选C。
    【48题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:很多时候,我们度过了一生,却没有意识到每天都有美丽的祝福围绕着我们。A. unfamiliar不熟悉的;B. prud骄傲的;C. shameful可耻的;D. unaware未意识到的。根据下文“T ften, I define myself by my prductivity.”可知,作者常常用生产力来定义自己,也就是追求生产力,因此会没有意识到每天都有美丽的祝福围绕着自己。故选D。
    【49题详解】
    考查名词词义辨析。句意:我不想把坐着观察一只昆虫半个小时的奖励视为理所当然。A. curage勇气;B. wisdm智慧;C. safety安全;D. reward奖励。根据上文“the beautiful blessings surrunding us each day”可知,作者认为这只螳螂缓慢而精确的行动是美丽的祝福,因此此处指坐着观察一只昆虫半个小时的奖励。故选D。
    【50题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我不想把坐着观察一只昆虫半个小时的奖励视为理所当然。A. we欠;B. take拿、认为;C. bring带来;D. fetch取来。根据下文“fr granted”可知,take符合语境,构成固定短语take sth. fr granted,意为“把……视作理所当然”。故选B。
    【51题详解】
    考查动词词义辨析。句意:每天早上,我都会列一张清单,并以一天结束时我完成了多少工作来衡量自己的价值。A. balance平衡;B. measure衡量;C. release释放;D. prmte促进。根据上文“T ften, I define myself by my prductivity.”可知,作者常常用生产力来定义自己,也就是追求生产力,因此会在一天结束时以完成了多少工作来衡量自己的价值。故选B。
    【52题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我正在学习停止不知疲倦地追求生产力,当我看到这个美丽世界的礼物时,只是享受它们。A. defend防御;B. keep保持;C. imagine想象;D. stp停止。根据下文“T sit and watch a unique bug like a praying mantis is an act f admiratin.”可知,作者认为坐下来观看一种独特的昆虫是一种令人钦佩的行为,因此会学习停止不知疲倦地追求生产力。故选D。
    【53题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我正在学习停止不知疲倦地追求生产力,当我看到这个美丽世界的礼物时,只是享受它们。A. enjy享受;B. deliver交付;C. prduce生产;D. ignre忽视。根据下文“T sit and watch a unique bug like a praying mantis is an act f admiratin.”可知,作者认为坐下来观看一种独特的昆虫是一种令人钦佩的行为,因此是想在看到这个美丽世界的礼物时,只是享受它们。故选A。
    【54题详解】
    考查名词词义辨析。句意:每一种生物都有一个小小的奇迹。A. principle原则;B. purpse目的;C. wnder奇迹;D. puzzle谜。根据上文“the beautiful blessings surrunding us each day”可知,作者意识到每天都有美丽的祝福围绕着自己,因此是觉得每一种生物都有一个小小的奇迹。故选C。
    【55题详解】
    考查动词短语辨析。句意:我想我要出去坐一会儿,寻找另一个美丽的虫子,欣赏大自然的美。A. pull thrugh渡过难关;B. g ut出去;C. turn up出现;D. cme back回来。根据上文“Our family was sitting n the prch swing enjying the summer breeze”可知,作者一家当时是在门廊的秋千上,因此是想出去坐一会儿,寻找另一个美丽的虫子。故选B。
    第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
    阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或用括号内单词的正确形式(至多三个单词)。
    In the final f the men’s 100m freestyle at the 2024 Paris Olympics, Chinese athlete Pan Zhanle achieved an astnishing time f 46. 40 secnds, breaking the wrld recrd and ____56____(successful)winning the gld medal. This is the ____57____(nine)gld medal fr the Chinese delegatin at this Olympics and it is the first time that a Chinese athlete ____58____(win)an Olympic champinship in the men’s 100m freestyle event.
    Freign media have given high praise t Pan Zhanle’s victry. He has becme the fastest man in the wrld at present and the ____59____(shining)Asian star in the swimming pl.
    Pan Zhanle’s achievement means a lt. He nt nly wn hnr fr the Chinese swimming team ____60____ als prved the strength f Chinese athletes in the shrt- distance freestyle event. His success inspires mre Chinese swimmers ____61____(pursue)excellence cntinuusly and win mre hnrs fr the cuntry, ____62____ will certainly help t enhance the internatinal influence and cmpetitiveness f Chinese swimming in the future.
    After the cmpetitin, Pan Zhanle said that this gld medal is ____63____ great significance t the cuntry. ____64____(face)with the disregard and arrgance f freign athletes, he respnded with strength, using the result f breaking the wrld recrd t answer everything and winning the _____65_____(recgnize)f freign audiences and athletes.
    【答案】56. successfully
    57. ninth 58. has wn
    59. mst shining
    60. but 61. t pursue
    62. which 63. f
    64. Faced 65. recgnitin
    【解析】
    【导语】这是一篇新闻报道,文章介绍了中国运动员潘占乐在2024年巴黎奥运会男子100米自由泳决赛中打破世界纪录并夺得金牌的事迹及其重要意义。
    【56题详解】
    考查副词。句意:在2024年巴黎奥运会男子100米自由泳决赛中,中国运动员潘占乐以46.40秒的成绩取得了惊人的成绩,打破了世界纪录,并成功赢得了金牌。此处需要副词修饰动词winning,故填successfully。
    【57题详解】
    考查序数词。句意:这是中国代表团在本届奥运会上获得的第九枚金牌。此处表示顺序,应用序数词,故填ninth。
    【58题详解】
    考查时态。句意:这也是中国运动员首次在男子100米自由泳项目中赢得奥运会冠军。根据“an Olympic champinship in the men’s 100m freestyle event(在男子100米自由泳项目中……奥运会冠军)”,此处表示到目前为止已经完成的动作,应用现在完成时,主语为单数第三人称,谓语动词使用单数第三人称形式,故填has wn。
    【59题详解】
    考查形容词最高级。句意:他已经成为目前世界上最快的人,并且是在游泳池中最闪耀的亚洲明星。此处应使用形容词最高级形式,但英语中没有“shiningest”的说法,正确的最高级形式应为“shining”的最高级,即“mst shining”,故填mst shining。
    【60题详解】
    考查固定搭配。句意:潘占乐的成就意义重大。他不仅为中国游泳队赢得了荣誉,还证明了中国运动员在短距离自由泳项目上的实力。nt als...为固定搭配,意为“不但……而且……”,故填but。
    【61题详解】
    考查不定式。句意:他的成功激励了更多的中国游泳选手不断追求卓越,为国家赢得更多荣誉。inspire sb t d sth为固定搭配,意为“激励某人做某事”,故填t pursue。
    【62题详解】
    考查关系代词。句意:这无疑将有助于提高中国游泳在未来的国际影响力和竞争力。此处需要一个关系代词引导非限制性定语从句,指代前面整句话的意思,故填which。
    【63题详解】
    考查介词。句意:赛后,潘占乐表示,这枚金牌对国家具有重要意义。be f + 抽象名词 = be + 形容词,故填f。
    【64题详解】
    考查过去分词。句意:面对外国运动员的轻视和傲慢,他用实力回应,用打破世界纪录的成绩回答一切,并赢得了外国观众和运动员的认可。be faced with为固定搭配,意为“面对”,此处为过去分词作状语,故填Faced。
    【65题详解】
    考查名词。句意:同上。此处需要名词形式作动词winning的宾语,不可数名词,故填recgnitin。
    第四部分 写作(共两节,满分40分)
    第一节:应用文写作(满分15分)
    66. 高三是高中生活很重要的一年,这一年高三同学将面临巨大的挑战,他们需要制定周密的计划,才能很好地应对挑战,实现梦想。为了加深交流,学校英文报刊的“Campus Life”栏目开设“My Senir Three’s Reslutins”,假定你是李华,请你写一篇短文投稿,内容包括:
    1. 面临的挑战(至少2点);
    2. 制定的计划(至少2点)。
    注意:1. 写作词数应为80左右;
    2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    My Senir Three’s Reslutins
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】Pssible Versin 1:
    My Senir Three’s Reslutins
    As senir three is appraching, I have made great reslutins t vercme the challenges and pressure I will be facing in the cming year.
    What challenges me mst is that I have t meet the demanding requirements f Gaka in ne year s as t be admitted int my dream university. Cnsequently, I have made a study plan t help imprve my study strategies. I believe that with my effrts, I will make prgress day by day. I als have t learn t deal with the great pressure. As ding exercise can d gd t us physically and emtinally, I have planned t g jgging every mrning. Hpefully, it wuld help me keep strng and cheerful.
    The cming year wuld be tugh but prmising.
    Pssible Versin 2:
    My Senir Three’s Reslutins
    As senir three is appraching, I have made great reslutins t vercme the challenges and pressure I will be facing in the cming year.
    What challenges me mst is that I have t meet the demanding requirements f Gaka in ne year s as t be admitted int my dream university. I als have t learn t deal with the great pressure caused by the tight schedule. Cnsequently, nt nly have I made a study plan t help imprve my study strategies, but I als have planned t g jgging every mrning t help me keep strng and cheerful. I believe that with my greatest effrts, I will make prgress day by day.
    The cming year wuld be tugh but prmising.
    【解析】
    【导语】本篇书面表达属于应用文。题目要求学生以李华的身份,给校英文报刊的“Campus Life”栏目投稿,介绍自己高三面临的挑战,并分享自己为此制定的计划。(分析以范文二为例)
    【详解】1. 词汇积累
    战胜:vercme→cnquer
    面对:face→encunter, cnfrnt
    应对:deal with→cpe with, address
    因此:cnsequently→as a result, as a cnsequence
    2. 句式拓展
    简单句变复合句
    原句:I als have t learn t deal with the great pressure caused by the tight schedule.
    拓展句:I als have t learn t deal with the great pressure that is caused by the tight schedule.
    【点睛】[高分句型1] As senir three is appraching, I have made great reslutins t vercme the challenges and pressure I will be facing in the cming year. (运用了as引导时间状语从句、that/which引导限制性定语从句并被省略)
    [高分句型2] What challenges me mst is that I have t meet the demanding requirements f Gaka in ne year s as t be admitted int my dream university. (运用了what引导主语从句、that引导表语从句)
    [高分句型3] Cnsequently, nt nly have I made a study plan t help imprve my study strategies, but I als have planned t g jgging every mrning t help me keep strng and cheerful. (运用了nt nly置于句首引起的部分倒装结构)
    第二节:读后续写(满分25分)
    67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
    I was in my rm, unwilling t head t the cmmunity theatre with “my brther” Henry. He was just adpted by my parents recently. I was nt in the md fr being nstage with him.
    “Kirstie, cme here,” my mm called. Fllwing her vice, I fund her utside the bathrm, hlding a wet bk. She gave the bk a shake. “Henry’s bk was in the bathtub. Did yu put it there?” She glared at me, smething she never did befre Henry came t ur hme. I didn’t wet his bk n purpse. Tears f hurt cluded my eyes. Wrse still, she prmised t buy him a new cpy. My heart ached. Henry was stealing my mther’s lve. He was ruining my life. Meanwhile, Henry was just nearby, absrbed in wrking n a cmplicated rpe knt (绳结) as usual. Why did a by like him d the girly wrk? Far frm manly!
    Sn, it was time t have t set ff t the cmmunity theatre. As Henry walked ahead f us t the car, my mm tk me aside and said in a lw vice, “It’s the first time fr Henry t be nstage. Be kind t him, Hney.” I ndded but sighed. Being kind didn’t use t be hard. But after Henry mved in, everything felt different. The theatre used t be a special place fr my parents and me. With Henry invlved, it didn’t seem s special any mre. Finally, it was ur stage time. My heart beat wildly. I frgt my annyance at Henry fr a while.
    注意:1. 续写词数应为150左右;
    2. 请按如下格式在答题卷相应位置作答。
    Paragraph 1:
    As we kids lined up, ready t act ut ur shrt play, I realized hw lsely I had tied the drawstring (束带) n my skirt.
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Paragraph 2:
    Seeing what Henry did fr me, smething deep in my mind began t change.
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】One pssible versin:
    As we kids lined up, ready t act ut ur shrt play, I realized hw lsely I had tied the drawstring (束带) n my skirt. Sure enugh, my skirt began t drp. Laughter frm the audience culd be heard, and even thugh I was wearing shrts under my skirt, I culd feel my face burst int flames. Hwever, my hands were full. If nly smene culd help me ut! Right then. Henry sensed my embarrassment. He immediately came t my aid. He pulled up my skirt and skillfully tied the drawstring with a beautiful knt.
    Seeing what Henry did fr me, smething deep in my mind began t change. I regretted having treated him as a stranger. Our perfrmance turned ut a great success. Afterwards, I fund Henry. “Thanks,” saying with a grateful smile. I had t admit that but fr his timely help, I wuld have been extremely embarrassed. Withut his kntting skill, the perfrmance wuld have been quite different. “Knt a prblem. Yu are my sister,” he grinned inncently, saying humrusly. Surrunded by the cheerful atmsphere, I felt a fld f warmth f a big family. Maybe it wuldn’t be s bad t have a new persn in my crner f the wrld after all.
    【解析】
    【导语】本文以人物为线索展开,讲述了主人公Kirstie对父母新收养的孩子Henry感到不满,她觉得Henry夺走了母亲的爱,改变了她的生活。当母亲发现Henry的书被弄湿了时,她怀疑是Kirstie所为,这加剧了Kirstie的痛苦和不满。在前往剧院的路上,母亲要求Kirstie对Henry好一些,因为这是他第一次登台表演。Kirstie虽然答应了,但内心仍然感到困扰。最终,当他们到达剧院并准备上台时,Kirstie暂时忘记了与Henry的矛盾,专注于即将到来的表演。
    【详解】1. 段落续写:
    ①由第一段首句内容“当我们这些孩子排着队,准备表演我们的短剧时,我意识到我把裙子上的束带系得多么松”可知,第一段可描写主人公Kirstie在舞台上因为束带松动而尴尬的心理活动,以及Henry及时伸出援手,帮助Kirstie把束带打好结。
    ②由第二段首句内容“看到Henry为我所做的一切,我内心深处的想法开始改变”可知,第二段可描写主人公Kirstie在表演结束后向Henry道谢,Henry温暖地给予回应,以及Kirstie发生转变,开始接受Henry作为家人的身份。
    2. 续写线索:舞台上Kirstie的束带松了——Kirstie很尴尬——Henry帮忙打结——Kirstie想法开始改变——Kirstie向Henry道谢——Kirstie开始接纳Henry
    3. 词汇激活
    行为类
    ①察觉:sense/detect/perceive
    ②帮助某人:cme t ne’s aid/help/assist
    ③承认:admit/acknwledge
    ④笑:grin/smile/beam
    情绪类
    ①感激的:grateful/thankful
    ②尴尬的:embarrassed/awkward
    ③欢乐的:cheerful/jyus/happy
    【点睛】[高分句型1] Laughter frm the audience culd be heard, and even thugh I was wearing shrts under my skirt, I culd feel my face burst int flames. (运用了even thugh引导让步状语从句)
    [高分句型2] I had t admit that but fr his timely help, I wuld have been extremely embarrassed. (运用了that引导宾语从句、虚拟语气)

    相关试卷

    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题:

    这是一份海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题,文件包含海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题docx、海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语试题pdf、海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语答案docx、海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高三上学期开学英语答案pdf、海南中学2025届高三年级第0次月考英语听力录音文件mp3等5份试卷配套教学资源,其中试卷共66页, 欢迎下载使用。

    海南省海口市琼山区海南中学2023-2024学年高一下学期4月期中英语试题:

    这是一份海南省海口市琼山区海南中学2023-2024学年高一下学期4月期中英语试题,文件包含海南中学2023-2024学年第二学期期中考试高一英语试题423pdf、海南中学2023-2024学年第二学期期中考试高一英语试题答案详解423docx、海南中学2023-2024学年第二学期期中考试高一英语听力mp3等3份试卷配套教学资源,其中试卷共18页, 欢迎下载使用。

    海南省海口市琼山区海南中学2023-2024学年高二下学期4月期中英语试题:

    这是一份海南省海口市琼山区海南中学2023-2024学年高二下学期4月期中英语试题,文件包含海南中学2023-2024学年度第二学期期中考试高二英语试题docx、海南中学2023-2024学年度第二学期期中考试高二英语答案docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共26页, 欢迎下载使用。

    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map