开学活动
搜索
    上传资料 赚现金

    福建省泉州市四校联考2024-2025学年高三下开学英语试卷(解析版)

    福建省泉州市四校联考2024-2025学年高三下开学英语试卷(解析版)第1页
    福建省泉州市四校联考2024-2025学年高三下开学英语试卷(解析版)第2页
    福建省泉州市四校联考2024-2025学年高三下开学英语试卷(解析版)第3页
    还剩17页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    福建省泉州市四校联考2024-2025学年高三下开学英语试卷(解析版)

    展开

    这是一份福建省泉州市四校联考2024-2025学年高三下开学英语试卷(解析版),共20页。试卷主要包含了5分,满分37等内容,欢迎下载使用。
    试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分
    第Ⅰ卷
    第一部分 听力(略)
    第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
    第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
    阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在题卡上将该项涂黑。
    A
    If yur bkshelf is lking a little empty and cllecting dust, r yu’re trying t start reading mre, a bk bx will d it all fr yu and send yu an accurate selectin frm yur favurites.
    Finding the right bk subscriptin can be tricky, thugh, which is why we’ve gathered sme f the best bk subscriptin bxes in Australia fr yu t enjy.
    Binic Bk Subscriptin, $75 per six mnths at Etsy
    This persnalized bk subscriptin service will send yu bks via an algrithm (算法) that learns yur taste preferences t select and send bks yu’ll lve. Yu can enjy a mix f new and recent releases acrss fictin and cntemprary classics.
    Mystery Bk Subscriptin Bx, $99.95 per quarter at Isubscribe
    Enjy a great selectin f pre-lved bks, cming straight t yur dr, with a range f extras t keep yu reading cmfrtable. Yu can expect t receive three r six bks sent t yu mnth by mnth, accrding t yur chice.
    “Purchased as a gift subscriptin fr Father’s Day and he abslutely lves it! Such a fantastic and unique ptin fr a bk lver yurself r a lved ne,” a five-star reviewer said.
    Australian Magazine Subscriptin, $36.99 per mnth at Magshp
    Magshp features all f the tp selling Australian magazine subscriptins in ne place, making it easy fr yu t enjy yur favurites. Yu’ll find all kinds f bks—frm entertainment, lifestyle, fashin and beauty t games and puzzles, health and fitness, cking, hmes, and s much mre.
    Ultimate Mystery Bk Subscriptin Bx, $190 per year at Etsy
    Sent t yu mnth by mnth, each bx cntains three r six great bks with ne hand-drawn bkmark, a new handmade candle in a variety f clurs, smells and cntainers, and a new pair f scks.
    “Gt 2/3 bks s far and I’m lving the selectin! Can’t believe I gt a perfect-cnditin hardcver n my first g. It was an amazing surprise. The custm little bkmarks are cute t. I’d recmmend this subscriptin in a heartbeat and can’t wait t purchase a secnd rund,” a five-star reviewer said.
    1. Which ne is the least cstly if yu subscribe fr a year?
    A. Binic Bk Subscriptin.
    B. Mystery Bk Subscriptin Bx.
    C. Australian Magazine Subscriptin.
    D. Ultimate Mystery Bk Subscriptin Bx.
    2. What d we knw abut Australian Magazine Subscriptin?
    A. It cvers a wide range f interest.
    B. It cntains extra hand-made items.
    C. It can be purchased as a gift subscriptin.
    D. It learns readers’ taste preferences via an algrithm.
    3. What d Mystery Bk Subscriptin Bx and Ultimate Mystery Bk Subscriptin Bx have in cmmn?
    A. A supply f tp-selling bks. B. A service f mnthly delivery.
    C. A mix f new and recent releases.D. A selectin f amazing hardcvers.
    【答案】1. A 2. A 3. B
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了澳大利亚几个书籍订阅盒服务。
    【1题详解】
    细节理解题。根据每个书籍订阅盒后面的价格 Binic Bk Subscriptin, $75 per six mnths(每6个月75美元),Mystery Bk Subscriptin Bx, $99.95 per quarter(每个季度99.95美元),Australian Magazine Subscriptin, $36.99 per mnth(每个月36.99美元)和Ultimate Mystery Bk Subscriptin Bx, $190 per year(每年190美元)可以推算出,如果订阅一年,花钱最少的是 Binic Bk Subscriptin。故选A。
    【2题详解】
    细节理解题。根据 “Australian Magazine Subscriptin” 中的 “Yu’ll find all kinds f bks – frm entertainment, lifestyle, fashin and beauty t games and puzzles, health and fitness, cking, hmes, and s much mre.”(你会发现各种各样的书——从娱乐、生活方式、时尚和美容到游戏和拼图、健康和健身、烹饪、家庭等等。)可知,该订阅盒可涵盖很多书籍,可以满足书籍爱好者的广泛兴趣。故选A。
    【3题详解】
    推理判断题。根据“Mystery Bk Subscriptin Bx”中的“Yu can expect t receive three r six bks sent t yu mnth by mnth”(你可以指望每月有三或六本书送到你手中)和“Ultimate Mystery Bk Subscriptin Bx ”中“Sent t yu mnth by mnth”(逐月寄给你)可知,这两个订阅盒都是按月将书籍送到顾客手中,故选B。
    B
    Hem an Bekele is nt yur typical high schl student.Rather than spending his free time playing vide games r staring at his phne, this 14 year-ld frm Fairfax, Virginia was calling prfessrs and cnducting experiments, all t create a sap that culd treat skin cancer, and t make it affrdable fr everyne wh needs it.His wrk wn him the grand prize in this year’s 3M Yung Scientist’s Challenge, a cmpetitin that encurages kids t think f unique ways t slve everyday prblems.
    Grwing up in Ethipia, Bekele fund in pity that peple wrking utside were likely t end up getting skin cancer.Skin cancer did have cures and was treatable in mst cases.Hwever, the average price f skin cancer treatment glbally was almst $40,000.Thse shcking statistics really inspired him t create a mre accessible slutin.He started ding experiments and wrking n different things, and that turned int his bar f sap as a prject.
    A lt f his research and develpment started in his family’s kitchen and in his basement.But as he reached the final f the cmpetitin, he realized that he did need t d a little bit mre utside f just his huse.S he reached ut t peple at University f Virginia and peple at Gergetwn, and he gt a lt f assistance.The number ne persn wuld be Debrah Isabelle, wh helped him rganize and structure his ideas during the finalist cmpetitin.Bekele said that he definitely culdn’t have dne that all by himself.
    Bekele’s award-winning sap is a cmpund based bar f sap and it’s charged with different cancer fighting chemicals.The clr f the sap is a bit f a dark type f white and it has a rugh surface, which culd be a gd exfliant(去角质剂).It des have a strng medicine smell and feel a bit stickier.The whle pint f it is that even nce yu wash ff the saps, the medicinal parts will stay n yur skin.It can activate the bdy’s immune cells t defend cancer.
    Bekele wn 25,000 prize mney and he was ging t use it t cntinue research.He said, “I still need a lt f resurces t be able t cnduct this research, s this mney will definitely help me achieve it.”
    4. Why did Heman Bekele start wrking n creating the sap?
    A. Because he thught it was a fun prject.
    B. Because he wanted t win a science cmpetitin.
    C. Because he fund skin cancer treatment unaffrdable.
    D. Because he wanted t create a unique sap fr everyne.
    5. What can we learn frm Bekele’s preparatins fr the final?
    A. Well begun is half dne. B. Learn humbly, ask willingly.
    C. Actins speak luder than wrds.D. Hpe fr the best, prepare fr the wrst.
    6. What is paragraph 4 f the text mainly abut?
    A. What features the sap has. B. Hw the sap is used.
    C. What chemicals the sap cntains.D. Hw the sap is prduced.
    7. Which wrds can be used t describe Bekele accrding t the passage?
    A. Patient and talented. B. Friendly and ambitius.
    C. Cautius and generus.D. Caring and devted.
    【答案】4. C 5. B 6. A 7. D
    【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位14岁学生Heman Bekele,通过自身努力和不断寻求帮助,发明了一种普通人能负担起的抗击皮肤癌的肥皂,因此获得了“美国顶尖年轻科学家”的称号。
    【4题详解】
    细节理解题。根据第二段中 “Skin cancer did have cures and was treatable in mst cases. Hwever, the average price f skin cancer treatment glbally was almst $40,000. Thse shcking statistics really inspired him t create a mre accessible slutin.”(皮肤癌确实可以治愈,而且在大多数情况下是可以治疗的。然而,全球皮肤癌治疗的平均价格接近4万美元。这些令人震惊的统计数据确实激发了他创造一个人们更容易获得的解决方案。)可知, Heman Bekele 正是因为发现很多皮肤癌患者负担不起治疗费用,才决心发明治疗皮肤癌的肥皂,让人们能够负担得起治疗费用。故选 C项。
    【5题详解】
    推理判断题。根据第三段的“S he reached ut t peple at University f Virginia and peple at Gergetwn, and he gt a lt f assistance. The number ne persn wuld be Debrah Isabelle, wh helped him rganize and structure his ideas during the finalist cmpetitin.”(所以他联系了弗吉尼亚大学和乔治城大学的老师,他得到了很多帮助。排名第一的人是黛博拉·伊莎贝尔(Debrah Isabelle),她在决赛中帮助他筹备和组织了他的想法。)可知,Heman Bekele 在最后阶段寻求了很多外界的帮助。A 是“良好的开端是成功的一半”;B 是“虚心学习,乐意请教”;C 是“事实胜于雄辩”;D 是“抱最好的希望,做最坏的打算”。故选 B项。
    【6题详解】
    主旨大意题。根据第四段“Bekele’s award-winning sap is a cmpund based bar f sap and it’s charged with different cancer fighting chemicals.The clr f the sap is a bit f a dark type f white and it has a rugh surface, which culd be a gd exfliant(去角质剂).It des have a strng medicine smell and feel a bit stickier.The whle pint f it is that even nce yu wash ff the saps, the medicinal parts will stay n yur skin.It can activate the bdy’s immune cells t defend cancer.”(Bekele的获奖肥皂是一种复合肥皂,它含有不同的抗癌化学物质。肥皂的颜色有点暗白色,表面粗糙,可能是一种很好的去角质剂。它确实有强烈的药味,摸起来有点粘。重点是,即使你洗掉了肥皂,药用成分也会留在你的皮肤上。它可以激活人体的免疫细胞来防御癌症。)可知,该段主要描述了肥皂的成分、颜色、气味和功效等特征。故选 A项。
    【7题详解】
    推理判断题。根据第二段中“Hwever, the average price f skin cancer treatment glbally was almst $40,000. Thse shcking statistics really inspired him t create a mre accessible slutin.”(然而,全球皮肤癌治疗的平均价格接近4万美元。这些令人震惊的统计数据确实激发了他创造一个人们更容易获得的解决方案。)可知Heman Bekele关心他人;又根据第一段中“Rather than spending his free time playing vide games r staring at his phne, this 14 year-ld frm Fairfax, Virginia was calling prfessrs and cnducting experiments, all t create a sap that culd treat skin cancer, and t make it affrdable fr everyne wh needs it.”(这个来自弗吉尼亚州费尔法克斯的14岁男孩没有把空闲时间花在玩电子游戏或盯着手机上,而是打电话给教授并进行实验,所有这些都是为了创造一种可以治疗皮肤癌的肥皂,并使每个需要它的人都能负担得起。);以及最后一段“Bekele wn 25,000 prize mney and he was ging t use it t cntinue research.”(Bekele赢得了2.5万美元的奖金,他打算用这笔钱继续研究。)可知,他全心全意地投入到研究抗癌肥皂。故选 D项。
    C
    The birth f a male white-tailed eagle signals the success f the Ry Dennis Wildlife Fundatin (RDWF) and Frestry England prject t return these icnic birds t their riginal widespread lcatins alng the suthern cast f England. The last time a white-tailed eagle chick grew in England, Mzart was wrking n his pera Idmene in Germany
    Fr tw centuries these amazing birds were missing frm mst f the UK, having been wiped ut by human persecutin by the early 20th century.
    In 2020, the parents f the landmark bird were translcated frm the Outer Hebrides and nrth-west Sutherland in Sctland t the Isle f Wight. This is an area with plentiful fd t sustain them. It is als a lcatin frm which the birds culd spread ut t cliffs, lakes and frests.
    Female G405 and male G471 were tw f 25 eagles (16 are still alive) released by the RDWF and Frestry England as part f the nging prject. And they are ne f three pairs t have nw established breeding territries in the suth f England.
    The chick hatched earlier this summer at a nest n private land, the exact lcatin f which is being kept a secret t ensure the welfare f the yung bird.
    “This is a very special mment fr everyne wh has wrked n, supprted and fllwed this grund-breaking prject,” Ry Dennis says, funder f the RDWF. “Restring a breeding ppulatin in suthern England, where the species was nce widespread, has been ur ultimate gal. Seeing the first pair reach this stage is truly incredible.”
    The yung white-tailed eagle has nw been ringed and fitted with a satellite tag (标签) s that its prgress can be tracked. A further release f yung white-tailed eagles is planned fr late summer frm the prject team’s base n the Isle f Wight.
    8. What is the authr’s purpse in mentining Mzart in paragraph 1?
    A. T admire the musician’s great wrks.
    B. T celebrate the birth f the white-tailed eagle.
    C. T cmpare the situatins f England and Germany.
    D. T emphasize white-tailed eagles’ centuries-lng absence.
    9. Which wrd can replace the underlined wrd “persecutin” in paragraph 2?
    A. Hunt.B. Explratin.C. Disturbance.D. Training.
    10. Why is the accurate psitin f the chick kept secret?
    A. Fr privacy.B. Fr safety.C. Fr territry.D. Fr supprt.
    11. Which may be a suitable title fr the text?
    A. A Splendid Bird B. A Successful Wildlife Prject
    C. Milestne fr White-tailed EaglesD. Restring a Breeding Ppulatin
    【答案】8. D 9. A 10. B 11. C
    【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了一只雄性白尾鹰的出生是恢复英国白尾鹰繁殖的里程碑。
    【8题详解】
    推理判断题。根据第一段“The last time a white-tailed eagle chick grew in England, Mzart was wrking n his pera Idmene in Germany.(上一次白尾鹰雏鸟在英国长大时,莫扎特正在德国创作他的歌剧Idmene)”可推知,作者在第一段中提到Mzart是为了强调白尾鹰几个世纪之久的缺席。故选D。
    【9题详解】
    词义猜测题。根据第二段“... were missing frm mst f the UK, having been wiped ut by human(……在英国大部分地区都消失了,因人类的……而灭绝)”可推知,此处指这种鸟类因人类的猎杀而消失,画线词与A 项意思相近。故选A。
    【10题详解】
    细节理解题。根据第五段“The chick hatched earlier this summer at a nest n private land, the exact lcatin f which is being kept a secret t ensure the welfare f the yung bird.(今年夏天早些时候,这只雏鸟在私人土地上的一个鸟巢里孵化出来,为了确保雏鸟的健康,鸟巢的确切位置一直保密)”可知,将雏鹰的准确位置保密是为了确保其安全。故选B。
    【11题详解】
    主旨大意题。根据第一段“The birth f a male white-tailed eagle signals the success f the Ry Dennis Wildlife Fundatin (RDWF) and Frestry England prject t return these icnic birds t their riginal widespread lcatins alng the suthern cast f England.(一只雄性白尾鹰的诞生标志着罗伊丹尼斯野生动物基金会(RDWF)和英格兰林业项目的成功,该项目将这些标志性的鸟类送回了它们原来在英格兰南部海岸的广泛分布的地方)”以及第六段“This is a very special mment(这是一个非常特殊的时刻)”可知,文章主要介绍了一只雄性白尾鹰的出生是恢复英国白尾鹰繁殖的里程碑。C项“白尾鹰的里程碑”最适合作文章标题。故选C。
    D
    A technician cnducts a rad test n a self-driving vehicle in Wuhan, Hubei prvince, n July 4. When Wu Zhenpeng, a 32-year-ld IT engineer frm Wuhan, hailed a self-driving taxi t reach hme after wrk, all he had t input n the ride-hailing app was the pickup and drp-ff pints and the number f passengers.
    A few minutes later, a rbtaxi apprached, with n driver r safety peratr sitting in, and sn Wu was n his way back.
    The driverless vehicle perated smthly withut sudden braking r acceleratin, Wu said. “When there is a traffic jam, the car autmatically replans rutes and switches t the mst cnvenient path. I think there is n difference between this driverless car and cars with drivers.”
    “It usually csts abut 29 yuan ($4) frm my wrkplace t hme using a traditinal taxi; hwever, because f varius discunts, I need t pay nly 8.2 yuan fr a rbtaxi ride,” Wu added.
    The large-scale cmmercial use f self-driving technlgy culd becme a reality sner than expected, and is likely t revlutinize urban transprt due t their greater efficiency and lwer csts, industry experts said.
    Hwever, the fast-develping technlgy still faces sme challenges and limitatins, including hw t ensure safety and reliability, especially in cmplex scenaris (情境), and public cncerns ver jb lsses fr regular taxi drivers.
    The market scale f rbtaxis in China is expected t exceed 1.18 trillin yuan in 2025 and 2.93 trillin yuan in 2030, making it ne f the largest applicatin scenaris fr autnmus driving technlgy, accrding t a reprt by Pacific Securities. China has taken the lead in the research and develpment as well as applicatin f autnmus driving technlgy, and has intrduced a series f plicies t prmte the cmmercializatin f self-driving vehicles in recent years.
    The Ministry f Industry and Infrmatin Technlgy selected 20 cities, including Beijing, Shanghai and Chngqing, earlier this mnth t participate in a pilt prgram n “vehicle-rad-clud integratin” fr intelligently cnnected vehicles. The mve aims t cnnect intelligent vehicles with envirnmental and clud-based cntrl systems, paving the way fr enhanced safety and efficiency in autnmus driving technlgy.
    S are yu ready t travel in a rbtaxi?
    12. What is a feature f rbtaxis?
    A. Operatinal cmplexity.B. Inflexible rutes.
    C. Sudden acceleratin. D. Intelligent autmatin.
    13. What is a pssible impact f rbtaxis?
    A. Transfrm urban transprt.B. Prmte emplyment.
    C. Generate high csts. D. Enhance persnal safety.
    14. What can be learned abut rbtaxis?
    A. They are dminating the market at present.
    B. They are energy-cnsuming and mney-saving.
    C. They are capable f handling cmplex scenaris.
    D. They are backed up by the gvernment nw.
    15. What is the pssible future f rbtaxis?
    A. Hire mre prfessinals t update the intelligent vehicles.
    B. Set favrable plicies t cllect traffic data and ensure safety.
    C. Adpt clud-based applicatins t imprve the vehicles’ functins.
    D. Exprt the driverless vehicles abrad t expand the market.
    【答案】12. D 13. A 14. D 15. C
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章通过介绍武汉一位工程师吴振鹏乘坐自动驾驶出租车(rbtaxi)的经历,来展示自动驾驶技术的实际应用。文章重点说明了自动驾驶出租车的特点、优势以及未来的应用前景,并讨论了该技术可能带来的挑战。此外,文章还介绍了中国政府支持该技术发展的相关政策以及市场前景。
    【12题详解】
    细节理解题。根据第三段中“When there is a traffic jam, the car autmatically replans rutes and switches t the mst cnvenient path. I think there is n difference between this driverless car and cars with drivers.(当交通堵塞时,汽车会自动重新规划路线,并切换到最方便的路径。我认为无人驾驶汽车和有司机的汽车没有什么区别)”可知,车辆能自动规划路线和处理交通状况,说明其具备智能自动化的特性。故选D。
    【13题详解】
    细节理解题。根据第五段“The large-scale cmmercial use f self-driving technlgy culd becme a reality sner than expected, and is likely t revlutinize urban transprt due t their greater efficiency and lwer csts, industry experts said.(行业专家表示,自动驾驶技术的大规模商业应用可能会比预期更快成为现实,并且由于其更高的效率和更低的成本,可能会彻底改变城市交通)”可知,机器人出租车可能会改造城市交通。故选A。
    【14题详解】
    推理判断题。根据第七段中“China has taken the lead in the research and develpment as well as applicatin f autnmus driving technlgy, and has intrduced a series f plicies t prmte the cmmercializatin f self-driving vehicles in recent years.(近年来,中国在自动驾驶技术的研发和应用方面处于领先地位,并出台了一系列政策来促进自动驾驶汽车的商业化)”和第八段中“The Ministry f Industry and Infrmatin Technlgy selected 20 cities, including Beijing, Shanghai and Chngqing, earlier this mnth t participate in a pilt prgram n “vehicle-rad-clud integratin” fr intelligently cnnected vehicles.(本月早些时候,工业和信息化部选择了包括北京、上海和重庆在内的20个城市参与智能网联汽车“车路云一体化”试点项目)”可知,中国政府出台了一系列政策来支持自动驾驶技术的发展,并推出了“车路云一体化”试点项目,显示政府的支持。故选D。
    【15题详解】
    推理判断题。根据第八段中“The mve aims t cnnect intelligent vehicles with envirnmental and clud-based cntrl systems, paving the way fr enhanced safety and efficiency in autnmus driving technlgy.(此举旨在将智能汽车与环境和基于云的控制系统连接起来,为提高自动驾驶技术的安全性和效率铺平道路)”可知,机器人出租车未来可能采用云应用,提升车辆功能。故选C。
    第二节(共5小题:每小起2.5分,满分12.5分)
    根据文章内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
    Every time I put n my seat belt, check my mirrr and turn n the engine, I type in the address f wherever I’m ging int my phne. ____16____ Withut the guide f GPS — the Glbal Psitining System — nt nly wuld I be lst, I’d feel lst. It makes me wnder: Is there anything I can d t imprve my navigatin (导航) skills? The answer is yes. Here are sme steps yu can take t bst yur sense f directin.
    ____17____ If yu’re nt pressed fr time, give up the autmbile navigatin and try t find yur way arund twn. Next time yu g fr a walk, g dwn a rad yu’ve nt walked. Or take the scenic rute t yur favrite bar. This wrks if yu’re walking, biking r driving. Then see if yu can make it back hme withut a GPS.
    Use landmarks t direct yurself. ____18____ T identify yur psitin, the experts suggest picking a few landmarks in twn t help navigate yurself. The ideal landmark is large and far away, like a big sign, a highway, a tall building r a bridge.
    Be curius abut yur surrundings. Whether yu’re ging smewhere new r t a place yu’ve been t many times, it’s helpful t just turn arund and see what the view lks like behind yu. ____19____ This gives yu visual reminders n hw t get back.
    Use memry tricks t remember where yu are. Peple with a gd sense f directin knw their streets. If yu aren’t such a persn, yu can try an expert navigatin methd. Cmmit street names, landmarks and rutes t memry by using tricks t lck things in. ____20____
    A. Take yur time t map yur twn.
    B. I have a terrible sense f directin.
    C. Turn ff yur GPS and get lst n purpse.
    D. What landmarks will yu recmmend t visitrs?
    E. This is especially helpful when street names are abstract.
    F. Nt sure if yu’re nrth, suth, east r west frm hme?
    G. Lking at yur surrundings can help yu remember yur rute.
    【答案】16. B 17. C 18. F 19. G 20. E
    【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要介绍了提高方向感的几个步骤。
    【16题详解】
    根据上文“Every time I put n my seat belt, check my mirrr and turn n the engine, I type in the address f wherever I’m ging int my phne.(每次我系上安全带,检查后视镜,发动引擎,我都会在手机上输入我要去的地方的地址。)”和下文“Withut the guide f GPS — the Glbal Psitining System — nt nly wuld I be lst, I’d feel lst.(如果没有全球定位系统(GPS)的引导,我不仅会迷路,还会感到迷茫。)”可知,作者每次出行都要依靠GPS,如果没有GPS的引导,作者不仅会迷路,还会感到迷茫,这说明作者的方向感很差。所以选项B“我的方向感很差”符合语境。故选B。
    【17题详解】
    设空处为段首句,引领下文;根据下文“If yu’re nt pressed fr time, give up the autmbile navigatin and try t find yur way arund twn.(如果你时间不急,放弃汽车导航,试着在城里找路。)”可知,本段建议关掉汽车导航,试着在城里自己找路,故意让自己迷路,以此来提高导航技能。所以选项C“关掉你的GPS,故意迷路”符合语境。故选C。
    【18题详解】
    根据下文“T identify yur psitin, the experts suggest picking a few landmarks in twn t help navigate yurself.(为了确定你的位置,专家建议在城里挑选一些地标来帮助你导航。)”可知,本段建议利用地标来给自己指引方向,确定自己的位置,说明有时候我们可能不清楚自己的具体位置,所以需要地标来帮忙确定,选项F“不确定你家是在北边、南边、东边还是西边?”引出下文,符合语境。故选F。
    【19题详解】
    根据上文“Whether yu’re ging smewhere new r t a place yu’ve been t many times, it’s helpful t just turn arund and see what the view lks like behind yu.(无论你是要去一个新的地方,还是去过很多次的地方,只要转过身来看看身后的景色,都会很有帮助。)”和下文“This gives yu visual reminders n hw t get back.(这给了你视觉上的提示,告诉你如何回去。)”可知,本段建议多观察周围的环境,转过身来看看身后的景色,这有助于记住路线,给自己如何返回提供视觉上的提示,选项G“观察周围的环境可以帮助你记住路线”承上启下,符合语境。故选G。
    【20题详解】
    根据上文“Cmmit street names, landmarks and rutes t memry by using tricks t lck things in.(通过使用技巧来锁定事物,将街道名称、地标和路线牢记在心。)”可知,本段建议使用记忆技巧来记住自己所在的位置,通过技巧将街道名称、地标和路线牢记在心,这对于街道名称很抽象的情况特别有帮助,选项E“当街道名称很抽象时,这尤其有帮助”符合语境,“This”指代上文中“Cmmit street names, landmarks and rutes t memry by using tricks t lck things in”。故选E。
    第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
    第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
    If yu are lking fr a rle mdel, lk n further than Dwayne Jhnsn. The Dwayne stry is ne f ___21___ hard t create yur pprtunities. Dwayne “The Rck” Jhnsn is a man wh knws abut the hard wrk needed fr ___22___. He als knws when t ___23___ his lsses and change directin. Out f schl, his first rle was a cllege ftballer. When the big ___24___ didn’t cme his way in ftball, he didn’t waste his time chasing an impssible dream but ___25___ his attentin t a different area – prfessinal wrestling. Jhnsn culd have labeled himself a failed ftballer and ___26___ fr an unremarkable life. Instead, he ___27___ himself and set new gals. Then Dwayne wrked hard t achieve them. He accepted new ___28___ and walked thrugh drs that pened fr him thrugh his enthusiasm and effrt. “With ___29___ and a bit f talent, yu can mve muntains.” said by Jhnsn. As a prfessinal wrestler, he ____30____ himself and created a figure — “The Rck” that prved ____31____ with fans. This experience pened drs t anther career as a film actr. Frm this start in films, he has ____32____ int prducing and writing. He earned the status f being ne f the tp 100 mst influential men.
    The Rck stry is ____33____ because it is an hnest picture f a man wh knws what it takes t be successful. Success isn’t ____34____. It’s when every day yu get a little better than the day befre. It all ____35____.
    21. A. studyingB. wrkingC. trainingD. playing
    22. A. glryB. fameC. successD. luck
    23. A. cutB. sufferC. endureD. cver
    24. A. failuresB. breaksC. newsD. ideas
    25. A. exchangedB. drewC. shiftedD. fcused
    26. A. desiredB. settledC. fughtD. aimed
    27. A. reactedB. recalledC. recveredD. refcused
    28. A. challengesB. invitatinsC. requestsD. ffers
    29. A. cmpetitinB. gratitudeC. vilenceD. drive
    30. A. reinventedB. admittedC. deniedD. resisted
    31. A. appealingB. familiarC. ppularD. cntent
    32. A. retiredB. transfrmedC. spreadD. expanded
    33. A. fascinatingB. admiringC. inspiringD. demanding
    34. A. permanentB. vernightC. timelyD. temprary
    35. A. adds upB. picks upC. makes upD. takes up
    【答案】21. B 22. C 23. A 24. B 25. C 26. B 27. D 28. A 29. D 30. A 31. C 32. D 33. C 34. B 35. A
    【语篇解读】本文是一篇记叙文。本文讲述了“巨石强森”从失败的橄榄球运动员转变为成功的摔跤手及电影明星的故事,强调了通过不懈努力与适时调整目标来实现个人价值与成功的重要性。
    【21题详解】
    考查动词词义辨析。句意:Dwayne的故事是一个努力创造机会的故事。A. studying学习;B. wrking工作;C. training训练;D. playing玩耍。根据后文“t create yur pprtunities”可知,此处指Dwayne努力工作创造机会。故选B项。
    【22题详解】
    考查名词词义辨析。句意:Dwayne “The Rck” Jhnsn 是一个深知成功需要努力工作的人。A. glry光荣;B. fame名声;C. success成功;D. luck运气。根据后文“Dwayne wrked hard t achieve them”可知,此处指Dwayne知道成功需要努力工作。故选C项。
    【23题详解】
    考查动词词义辨析。句意:他也知道什么时候该减少损失,改变方向。A. cut削减;B. suffer遭受;C. endure忍受;D. cver覆盖。根据后文“and change directin”可知,此处指Dwayne知道什么时候该减少损失。cut ne’s lsses为固定短语,意为“减少损失;终止亏损”。故选A项。
    【24题详解】
    考查名词词义辨析。句意:当他在足球方面没有取得重大突破时,他没有浪费时间追逐一个不可能实现的梦想,而是把注意力转移到了一个不同的领域——职业摔跤。A. failures失败;B. breaks机会;C. news新闻;D. ideas想法。根据后文“didn’t cme his way in ftball”可知,此处指他在足球方面没有取得突破。breaks在此处表示机会或突变。故选B项。
    【25题详解】
    考查动词词义辨析。句意:当他在足球方面没有取得重大突破时,他没有浪费时间追逐一个不可能实现的梦想,而是把注意力转移到了一个不同的领域——职业摔跤。A. exchanged交换;B. drew吸引;C. shifted转移;D. fcused集中。根据后文“his attentin t a different area”可知,此处指Jhnsn把注意力转移到了摔跤上,没有为平淡无奇的生活妥协。故选C项。
    【26题详解】
    考查动词词义辨析。句意:约翰逊本可以给自己贴上失败足球运动员的标签,过上平凡的生活。A. desired渴望;B. settled定居;C. fught战斗;D. aimed瞄准。根据前文“Jhnsn culd have labeled himself a failed ftballer”可知,此处指他本可以接受现状。settle fr为固定短语,意为“勉强接受,将就”。故选B项。
    【27题详解】
    考查动词词义辨析。句意:相反,他重新调整了自己的注意力,设定了新的目标。A. reacted反应;B. recalled回忆;C. recvered恢复;D. refcused重新聚焦。根据后文“set new gals”可知,此处指他重新定位了自己。故选D项。
    【28题详解】
    考查名词词义辨析。句意:他接受了新的挑战,并通过他的热情和努力,打开了为他敞开的大门。A. challenges挑战;B. invitatins邀请;C. requests请求;D. ffers提供。根据后文“and walked thrugh drs that pened fr him”可知,此处指他接受了新的挑战。故选A项。
    【29题详解】
    考查名词词义辨析。句意:约翰逊说:“有了动力和一点天赋,你就能移山。”A. cmpetitin竞争;B. gratitude感激;C. vilence暴力;D. drive动力。根据后文“and a bit f talent, yu can mve muntains”可知,此处指有动力和天赋才能移山。故选D项。
    【30题详解】
    考查动词词义辨析。句意:作为一名职业摔跤手,他重塑了自己,创造了一个“巨石”的形象,受到了粉丝们的欢迎。A. reinvented重新发明;B. admitted承认;C. denied否认;D. resisted抵抗。根据后文“created a figure – ‘The Rck’”可知,此处指他重塑了自己。故选A项。
    【31题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:作为一名职业摔跤手,他重塑了自己,创造了一个“巨石”的形象,受到了粉丝们的欢迎。A. appealing吸引人的;B. familiar熟悉的;C. ppular受欢迎的;D. cntent满意的。根据后文“with fans”和“pened drs t anther career”可知,他的摔跤手形象受到了粉丝们的欢迎和喜爱。故选C项。
    【32题详解】
    考查动词词义辨析。句意:从电影事业的开始,他扩展到了制作和编剧。A. retired退休;B. transfrmed转变;C. spread传播;D. expanded扩展。根据后文“int prducing and writing”可知,这里指的是拓展到其他领域,从演员到制作和写作领域的扩展。故选D项。
    【33题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:Rck的故事之所以鼓舞人心,是因为它真实地描绘了一个知道如何成功的人。A. fascinating迷人的;B. admiring钦佩的;C. inspiring鼓舞人心的;D. demanding要求高的。根据后文“it is an hnest picture f a man wh knws what it takes t be successful”可知,此处表述为激励人心的故事,强调影响力和激励作用。故选C项。
    【34题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:成功不是一蹴而就的。A. permanent永久的;B. vernight一夜之间;C. timely及时的;D. temprary暂时的。根据后文“It’s when every day yu get a little better than the day befre. (这是当你每天都比前一天好一点的时候。)”可知,这里强调的是成功需要时间。故选B项。
    【35题详解】
    考查动词短语辨析。句意:一切都会累积起来。A. adds up累积;B. picks up捡起;C. makes up组成;D. takes up占据。根据前文“It’s when every day yu get a little better than the day befre. (这是当你每天都比前一天好一点的时候。)”可知,这里指的是积累到一定程度就会有结果,强调长期进步积累的效果。故选A项。
    第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
    阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
    Fan Jinshi, an archaelgist frm Beijing University, first visited the Mga caves as an undergraduate student in 1962. Tugh ___36___ the caves’ cnditins were, Fan was determined t study natinal cultural heritage (遗产) and stayed t pursue her dream.
    Over time, Fan’s cmmitment t preserving natinal cultural heritage grew ___37___(strng). She jined the Cmmunist Party f China in 1974 and became even mre determined t prtect the Mga caves when they were fficially pen t turists in 1979. ___38___ (face) with the challenge f balancing cnservatin and turism, Fan fund it imprtant t find a slutin. She ___39___ (cnvince) that the caves’ scial imprtance far utweighed their ecnmic ptential and that scientific prtectin was the key t their ___40___ (survive).
    In the late 1980s, Fan came up with ___41___ innvative plan t digitize the Mga caves, permanently preserving the murals (壁画), painted cultures, and histrical data. In 2016, Digital Dunhuang was launched nline, ___42___ (allw) peple wrldwide t enjy cmprehensive images f the caves.
    ___43___ her eighties, Fan Jinshi is wrking hard, ___44___ (tireless) devted t cnserving and managing the caves. She hpes that yung peple will carry n the “Mga Spirit” and build a better Dunhuang Academy, ___45___ she spent her lifetime.
    【答案】36. thugh## as 37. strnger 38. Faced 39. was cnvinced 40. survival
    41. an 42. allwing 43. In 44. tirelessly 45. where
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了考古学家樊锦诗致力于保护莫高窟文化遗产,并推动数字化保存的努力。
    【36题详解】
    考查连词。句意:尽管洞窟条件艰苦,樊决心研究国家文化遗产并留在这里追寻她的梦想。分析句子与句意可知,前后分句构成让步关系,形容词提前用的倒装,空处需用thugh/as引导让步状语从句。故填as/thugh。
    【37题详解】
    考查形容词比较级。句意:随着时间的推移,樊对保护国家文化遗产的投入愈发强烈。根据句中“grew”可知,应用形容词,表示越来越……用比较级形式。故填strnger。
    【38题详解】
    考查非谓语动词。句意:面对保护和旅游之间的平衡挑战,范认识到找到解决方案的重要性。根据主句“Fan fund it imprtant”可知,句子谓语动词为fund,空处需用非谓语动词,与with构成固定搭配,故填Faced。
    【39题详解】
    考查时态和语态。句意:她深信这些石窟的社会重要性远远超过其经济潜力,并且科学保护是其生存的关键。根据句意及上下文时态可知,此处应用一般过去时,与主语She为被动关系,be动词用过去式was。故填was cnvinced。
    【40题详解】
    考查名词。句意:她深信这些石窟的社会重要性远远超过其经济潜力,并且科学保护是其生存的关键。survive是动词,空处需要名词形式为survival,由上文their修饰。故填survival。
    【41题详解】
    考查冠词。句意:20世纪80年代末期,樊提出了一项创新计划,将莫高窟数字化,永久保存壁画、彩绘文物和历史数据。根据句意和“plan”结合可知,需用不定冠词表示泛指,且innvative首字母为元音音素,来修饰plan,故用an。
    【42题详解】
    考查非谓语动词。句意:2016年,数字敦煌上线,使全世界的人们可以欣赏洞窟的全面图像。根据主句“Digital Dunhuang was launched nline”可知,句子谓语动词为was,此处为非谓语动词作状语,主句与其为主动关系,故填allwing。
    【43题详解】
    考查介词。句意:年过八旬后,樊锦诗仍在努力,为敦煌洞窟的保护和管理不懈奉献。表示在某人几十岁用in ne's+整十基数词复数,根据下文“her eighties”可知,介词in符合语境。故填In。
    【44题详解】
    考查副词。句意:年过八旬后,樊锦诗仍在努力,为敦煌洞窟的保护和管理不懈奉献。修饰动词devted应用副词。故填tirelessly。
    【45题详解】
    考查定语从句。句意:她希望年轻一代可以发扬“莫高精神”,开创一个更好的敦煌研究院,这是她一生辛勤耕耘的地方。本句为定语从句,定语从句中缺少地点状语,应用where引导限制性定语从句指代先行词Dunhuang Academy。故填where。
    第四部分:写作(共2节,满分40分)
    第一节(满分15分)
    46. 假定你是李华,你校学生会将举办主题为“My Unfrgettable Stry f Helping a Stranger”的英文演讲比赛。请你写一篇演讲稿参赛,内容包括:
    (1)描述过程;
    (2)你的感想。
    注 意 :
    (1)写作词数应为80个左右;
    (2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    My Unfrgettable Stry f Helping a Stranger
    My name is Li Hua, and I’d like t share a memrable experience with yu all.
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】
    My Unfrgettable Stry f Helping a Stranger
    My name is Li Hua, and I’d like t share a memrable experience with yu all.
    One day, while walking hme, I nticed an elderly man struggling t carry his grceries. Withut hesitatin, I apprached him and ffered t help. Grateful fr my assistance, he smiled warmly as I carried his bags t a nearby bus stp. This simple act f kindness made me realize the imprtance f helping thers in need. It nt nly brightened his day but als filled my heart with jy. Frm that mment, I understd that small actins can make a big difference in smene’s life.
    第二节 读后续写(满分25分)
    47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    Mst peple think that prcrastinatin (拖延症) is a negative habit. But peple like me wh rutinely put ff ding assignments, are likely t defend ur “slwer” apprach t getting tasks dne.
    I'm the nly prcrastinatin in my family. My parents and sister were all brn with the “d it right nw” gift. They are always in a rush, as if clsely rushed by an invisible deadline. Persnally, I prefer a mre relaxed pace. When my parents viced their cncern abut my tendencies, saying “Dn’t put ff until tmrrw what yu can d tday,” “N way!” I respnded, cnfidently presenting my research as a defense. It said peple prcrastinated when they need t slve a prblem r cmmit t a tpic r prject. In these cases, delaying a decisin can be beneficial. This was because ur minds cntinue t reflect n prblems even when we were nt actively thinking abut them, which culd lead t mre creative slutins. My findings filled me with satisfactin and pride. My methd f getting things dne was just as gd as my sister’s…r s I thught.
    At schl we’d been talking abut architecture and design. As part f the final assessment my teacher Mr. Smith annunced an exciting prject that each student wuld have a mnth t cmplete. We were expected t chse ur materials, cnstruct a small building and make use f things we had learned in class. Nt nly wuld the winners receive extra credit, but the winning cnstructins wuld be prudly displayed in the cafeteria. “I have n clue hw I culd get it dne,” my friend Nate sighed in despair. I didn’t say anything. Nt because I shared his anxiety but because I was nt nervus at all. I lved hands-n prjects! Picturing my brilliant wrk exhibited in the cafeteria, I was fully cnvinced that I wuld definitely prduce smething that culd impress everyne. S relaxed was I that I didn’t give it a secnd thught fr weeks.
    注意:
    1. 续写词数应为150左右;
    2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    Befre I knew it, I had nly ne day left fr the prject.
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    That taught me a great lessn.
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】Para.1 Befre I knew it, I had nly ne day left fr the prject. In a panic I hastily and quickly glued tgether what I pulled ut frm ur recycle bin, my hands shaking with the weight f each hasty decisin. The finished result lked miserable. Several f my classmates, including Nate, had created amazingly detailed cnstructins. They used materials like clay, wd and s n and were highly praised by Mr. Smith. When I saw their mdels, I felt even mre embarrassed abut mine. It was bvius that they had put a lt mre time int the assignment than I had.
    Para.2 That taught me a great lessn. I learnt frm that day the imprtance f deciding n my pririties and budgeting my time. Frm then n, I tackled things a lt earlier instead f putting things ff until tmrrw. As a result, nt nly did I finish my tasks n time, but als I felt better because I didn’t have t panic at the last minute. At the end f the semester, my wrk was chsen by Mr Smith n anther ccasin. Seeing my change, my parents and my sister were s prud f me. It dawned n me that getting things dne n time instead f being a prcrastinatr really cunted.

    相关试卷

    福建省泉州市四校2024~2025学年高一(上)期中联考英语试卷(含答案):

    这是一份福建省泉州市四校2024~2025学年高一(上)期中联考英语试卷(含答案),共15页。

    福建省泉州市五校2024-2025学年高三上学期11月期中联考英语试卷(Word版附解析):

    这是一份福建省泉州市五校2024-2025学年高三上学期11月期中联考英语试卷(Word版附解析),文件包含福建省泉州五校高中联考2024-2025学年高三上学期11月期中英语试题Word版含解析docx、福建省泉州五校高中联考2024-2025学年高三上学期11月期中英语试题Word版无答案docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共35页, 欢迎下载使用。

    福建省泉州市部分地区2024-2025学年高二上学期开学联考英语试题(Word版附解析):

    这是一份福建省泉州市部分地区2024-2025学年高二上学期开学联考英语试题(Word版附解析),共21页。试卷主要包含了5分,满分37,_____,5分,满分15分), 号召积极参与, 考查动词不定式等内容,欢迎下载使用。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map