|试卷下载
终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    人教版新高考英语二轮复习习题训练--阅读理解 词句猜测题——句意理解类
    立即下载
    加入资料篮
    人教版新高考英语二轮复习习题训练--阅读理解 词句猜测题——句意理解类01
    人教版新高考英语二轮复习习题训练--阅读理解 词句猜测题——句意理解类02
    还剩3页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    人教版新高考英语二轮复习习题训练--阅读理解 词句猜测题——句意理解类

    展开
    这是一份人教版新高考英语二轮复习习题训练--阅读理解 词句猜测题——句意理解类,共5页。

    考点分类练(十二) 词句猜测题——句意理解类

    A

    (2021·浙江6月高考模拟)

    Every culture has a recognised point when a child becomes an adult, when rules must be followed and tests must be passed.

    In China, although teenagers can get their ID cards at 16, many only see themselves as an adult when they are 18. In the US, the main step to the freedom of adult life is learning to drive. At 16, American teens take their driving test. When they have their license, they drive into the grown-up world.

    Nobody wants to ride the bus to school, said Eleanor Fulham, 17. She remembered the pressure. Its like youre not cool if you dont have a car, she said.

    According to recent research, 41% of 16 to 19-year-olds in the US own cars, up from 23% in 1985. Although, most of these cars are bought by parents, some teens get part-time jobs to help pay.

    Not all families can afford cars for their children. In cities with subways and limited parking, some teenagers dont want them. But in rich suburban areas without subways, and where bicycles are more for fun than transportation, it is strange for a teenager not to have a car.

    But the police say 16-year-olds have almost three times more accidents than 18 to 19-year-olds. This has made many parents pause before letting their kids drive.

    Julie Sussman decided that her son Chad, 15, will wait until he is 17 to apply for his learners permit.

    Chad said he had accepted his parents decision, although it had caused some teasing from his friends.“They say that I am unlucky, he said,But Id rather be alive than driving, and I dont really trust my friends on the road, either.” 

    In China as more families get cars, more 18-year-olds learn to drive.

    1.Which may serve as the best title of the article?

    A.Cars helping you to grow up

    B.Driving into the grown-up world

    C.Teenagers driving in America

    D.Recognised points of becoming an adult

    2.What does the underlined sentence mean?

    A.He might run into his friends if he drove.

    B.He didnt agree with his friends.

    C.He might not be safe if his friends drove.

    D.He was afraid that his friends might well lie to him

    3.The passage mainly gives information about    .  

    A.an American culture

    B.a cultural difference between America and China

    C.a change in the Chinese culture

    D.the relationship between driving and a persons development

     

    B

    (2021·吉林高三第三次调研)

    The 90-minute long game involves two goals, black and white checkered balls, goalkeeper, and no hand use. This sport, of course, is soccer or football, as the majority of the rest of the world says. Its confusing that some countries call this sport football while Americans and Canadians say soccer, but apparently the British are mostly to blame.

    The name confusion was actually thanks to British universities in the early 1800s who tried standardising various sports games that had different rules and regulations to distinguish between them, according to a paper by Stefan Szymanski, a professor of sports economics at the University of Michigan.

    Rugby, formerly known as rugby football or rugger, is a translation of football where you can use your hands. Soccer, originally association football or asoccer, is the traditional translation of football where people dont use their hands. People in England started shortening the names by dropping the association part of the phrase as well as the a in asoccer”. If your head hurts from thinking about this, prepare to have your mind blown by these things you probably never thought aboutuntil just now. 

    Now comes the complexity: in 1869, two colleges held the first traditional, recorded, football game using a unique combination of rules from both rugby and soccer, creating what we know as American football and what other countries refer to as gridiron”. Thanks to the popularity of American football, soccer players in America keep to soccer to help distinguish themselves.

    If the name soccer stuck in Britain, and if Americans came up with a better one for American football, there would be much less confusion. So why did the football short kind of association football become more popular than soccer in England anyway? Originally, American influence on Britain during World War made soccer the popular term in England before the 1980s. Once the sport became more popular in the United States around that time, the British stopped using soccer”.

    4.What caused the name confusion in the early 1800s?

    A.Game time.

    B.Sports rules.

    C.Ball popularity.

    D.News organisations.

    5.What does the underlined sentence mean in paragraph 3?

    A.The name confusion is becoming stronger.

    B.You cannot use your hands while playing games.

    C.The names make it more difficult for people to understand.

    D.Making the best of the head in the sports is extremely vital.

    6.In which of the following do the two belong to the same one?

    A.“Rugby and Soccer”.

    B.“Rugger and American football”.

    C.“American football and Gridiron”.

    D.“Gridiron and Association football”.

     

    C

    (2021·吉林长春高三期末)

    Why do we like drinking water from plastic bottles? Some people think it is healthy and clean. Others drink bottled water because its easyyou can carry it around with you. In hot countries, like Greece, we often buy bottles of cold water in summer.

    However, making lots of plastic is not a good idea for many reasons. First of all, we need a lot of oil for plastic products. We usually use oil as a source of energy. If we reduced the number of bottles we made, we wouldnt need so much oil. Plastic bottles also pollute the environment. If we reused all our plastic bottles, we wouldnt need so much space for rubbish dumps. But in Greece, we dont reuse much of the plastic we use. In 2006, Greeks reused only about 10% of plastic waste. The rest became rubbish on land and in rivers and seas.

    So next time you want to throw away a plastic bottle in the litter bin, stop and think. If you reuse it, you will help the environment. But what can you do when there isnt a bin near you? Well, there are lots of useful ways that you can use your bottles again. For example, an empty bottle makes a great piggy bank for your pocket money, and if you cut a bottle in half, you will have a plant pot. Go green! You can make a difference. 

    7.What is not mentioned about bottled water in this passage?

    A.Its healthy.      B.Its clean.

    C.Its easy.  D.Its expensive.

    8.Plastic products are made from    .  

    A.energy B.oil

    C.rubbish D.plants

    9.Which is the best way to deal with used plastic bottles?

    A.To reuse them.

    B.To make a piggy bank.

    C.To make a plant pot.

    D.To drop them into the river.

    10.The underlined part in this passage tells us    .  

    A.To make a different life, youd better go outside

    B.To look different, youd better wear green clothes

    C.To protect the environment, you can do something

    D.To go green, you should use plastic products

     

     


    考点分类练(十二) 词句猜测题——句意理解类

    【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国的一种文化现象——让孩子通过拿驾照的方式使他们意识到自己已经是成年人了。

    1.B 解析:标题归纳题。通读全文可知, 文章主要介绍了一种现象, 即通过让孩子学会开车并拿到驾照的方式使他们明白自己是成年人了。故选B项。

    2.C 解析:句意理解题。根据画线句前面的But Id rather be alive than driving可以看出, 他对朋友们的驾驶技术没有信心。故选C项。

    3.A 解析:推理判断题。根据第一段以及后文内容可知, 文章主要介绍了在美国让孩子通过拿驾照的方式使其意识到自己是成年人了这一现象, 这体现了一种文化。故选A项。

    【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了不同的国家, 尤其是英美两国对于足球命名比较混淆的由来。

    4.B 解析:细节理解题。根据第二段的内容可知, 是运动规则导致了名字的混淆。故选B项。

    5.A 解析:句意理解题。通读第三段内容可知, 此段描述了根据是否使用手来命名的复杂过程, 而第四段介绍了足球根据新规则命名的复杂过程。由此推知, 画线句的意思是 命名过程愈加混乱了。故选A项。

    6.C 解析:细节理解题。根据第四段的 Now comes the complexity: in 1869, two colleges held the first traditional, recorded, football game using a unique combination of rules from both rugby and soccer, creating what we know as American footballand what other countries refer to as gridiron.”可知, American footballgridiron都是指美式足球。故选C项。

    【语篇导读】本文是一篇说明文。文章分析了瓶装水的好处, 但也指出瓶装水使用了大量的塑料, 塑料废弃后会对环境造成污染, 建议人们更多地重复使用塑料瓶。

    7.D 解析:细节理解题。根据第一段的 Some people think it is healthy and clean. Others drink bottled water because its easyyou can carry it around with you.” 可知, 文中提到有人认为瓶装水健康、干净而且容易携带。但文章没有提到它很贵。故选D项。

    8.B 解析:细节理解题。根据第二段的 First of all, we need a lot of oil for plastic products.” 可知, 要生产塑料制品需要使用石油。故选B项。

    9.A 解析:细节理解题。根据第二段的 If we reused all our plastic bottles, we wouldnt need so much space for rubbish dumps.” 可知, 重新使用塑料瓶是处理塑料污染最好的方法。

    10.C 解析:句意理解题。根据画线部分前面的内容可知, 我们可以用多种方法重复使用塑料瓶, 减少对环境的污染。也就是说, 如果我们人人努力, 就可以对保护环境起到作用。故选C项。

    相关试卷

    2023高考英语二轮专题复习与测试专题强化练十二词句猜测题__句意理解类: 这是一份2023高考英语二轮专题复习与测试专题强化练十二词句猜测题__句意理解类,共6页。

    2023新教材高考英语二轮专题复习阅读理解题型分类练十二词句猜测题__句意理解类: 这是一份2023新教材高考英语二轮专题复习阅读理解题型分类练十二词句猜测题__句意理解类,共7页。

    2023新教材高考英语二轮专题复习阅读理解题型分类练十二词句猜测题__句意理解类: 这是一份2023新教材高考英语二轮专题复习阅读理解题型分类练十二词句猜测题__句意理解类,共7页。

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        使用学贝下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map