终身会员
搜索
    上传资料 赚现金

    2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷(含答案解析)

    立即下载
    加入资料篮
    2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷(含答案解析)第1页
    2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷(含答案解析)第2页
    2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷(含答案解析)第3页
    还剩14页未读, 继续阅读
    下载需要20学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷(含答案解析)

    展开

    这是一份2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷(含答案解析),共17页。试卷主要包含了你的选择;,给出理由,【答案】D、B、C,【答案】B、D、A、C,【答案】A、B、A、B,【答案】t等内容,欢迎下载使用。
    2022-2023学年河南省南阳市邓州市高一(上)期中英语试卷

    A
    Join Electrochemical Society

    Discover your community
    The Electrochemical Society(ECS) was founded in 1902 as an educational organization.The membership included an impressive core of active participants such as Thomas Edison.In order to join ECS,you must hold a Bachelor's degree in natural science or engineering,or have done seven years' undergraduate study and got relevant work experience in electrochemistry or related subjects.
    Types of membership
    Individuals can choose a one-year,three-year,five-year,or life membership.All members are required to select membership dues(会费).Members also have the option of participating in a section based on geographic locations.
    Membership
    Membership Dues
    One-year Membership
    ﹩115
    Three-year Membership
    ﹩300
    Five-year Membership
    ﹩475
    Life Membership
    Vary
    Benefits of membership
    Get the latest science
    ●Receive 100 free downloads in the ECS
    ●Use the ECS digital library,which includes the top publications in solid-state and electrochemical science and technology.
    ●Receive a print copy of interface,the quarterly membership magazine of ECS
    Publish the latest science
    75 percent discount on each open access article processing charge (APC)


    1. What do we know about ECS? ______
    A. It was founded by Edison.
    B. It needs a male Bachelor of Education.
    C. It has offered college students scholarships.
    D. It is open to engineers with experience.
    2. How much should you pay if you choose a five-year membership? ______
    A. ﹩300. B. ﹩475. C. ﹩495. D. ﹩575.
    3. What can you get if you join ECS? ______
    A. Free monthly magazine.
    B. A letter of recommendation.
    C. Access to its digital library.
    D. Downloads of the latest software.
    B
    My roommate and I sat very still and held our breath to watch the showdown between ice skates Yuzuru Hanyu of Japan and Nathan Chen of the United States at the Beijing Winter Olympics.But when Mr.Chen launched himself into the air,it wasn't his quadruple lip(四周跳)that caught my eye—it was the empty seats in the audience behind him.They looked familiar.Those seats were where my parents had stood,my dad holding a video camera to record my daily practice sessions so we could have a review later.
    Born and raised in Beijing,I began skating at age 8.I'd seen Chinese pair skaters Shen Xue and Zhao Hongbo's performance at the 2006 winter games in Turin,Italy.They inspired a wave of national pride and made figure skating a mainstream sport in China.I joined the rush.Even though my coach told me I'd started skating too late to get into the top competition,I was convinced that one day I would be just like the skaters I saw on TV.
    I spent most of my name outside school at the rink(滑冰场).One day,two intense years later,I'd had enough.The pressure was too much.I told my parents I couldn't do it anymore.Thankfully,they understood and let me stop.Then I started a new athletic attempt —cross-country—running that I still pursue today.Even so,I still enjoyed watching figure skating on TV from time to time.
    Right before COVID-19 lockdowns began,I returned home to Beijing over winter break from college in the U.S.In my cupboard I was surprised to find a shiny new pair of figure skates my dad had bought for me.Then,I brought the skates back with me to Boston.
    This winter,inspired by the Beijing Olympics,I put on the skates again.I carefully steeped onto the ice at a Boston rink.And this time,skating felt the way it had when I fell in love with it for the first time.I danced on the ice,realizing that one cannot learn without falling sometimes----or often.
    4. What drew the author's attention to the empty seats? ______
    A. The shape of the seats. B. Her childhood memory.
    C. The noise in the audience. D. A gesture from her roommate.
    5. What do we know about the author? ______
    A. She competed at the Beijing Olympics.
    B. She had a poor impression of Shen Xue.
    C. She got tired of her college life in the U.S.
    D. She was influenced by two Chinese skaters.
    6. What might be the author's parents be like? ______
    A. Easy-going and considerate. B. Hardworking and brave.
    C. Confident and dynamic. D. Warm-hearted and generous.
    7. What will the author probably do next? ______
    A. Pursue a career in skating. B. Work as a coach in Beijing.
    C. Take up her previous hobby. D. Start cross-country running.
    C
    As is known to us all,cats are difficult to track.On nearly a weekly basis,my own cats disappear somewhere in the house,hiding while I fruitlessly tear the place apart and ignore the sinking fear that they may have gotten outside.After some period of time,they just…reappear.
    Thanks to a new study published Wednesday in the journal PLOS One,we now know that our cats likely never have the same worries about us.Cats,the study suggests,are able to track their owners' whereabouts,using only the sound of the human voice.
    While researchers have long known that cats possess object permanence,or the ability to recognize the existence of an object even when it is no longer immediately seen,the real-time "tracking"capabilities shown in this study open up new ways to study cats' minds.
    "Fewer research reports have been made about cats' mental and behavioral mechanisms(机能) than those about dogs," Saho Takagi,a doctoral student at Kyoto University and the lead author of the study,wrote in an email to Inside Science.
    In a series of three experiments,Takagi's team observed how cats placed in a familiar room responded to a series of sounds played from speakers located both inside and outside of the room.The first experiment used human voices,the second used the sounds of other cats,and the third used electronic sounds.Takagi found that while the cats had no strong reaction to the electronic or cat sounds,hearing an owner's voice without the owner present in the room left the cats noticeably confused.The sound of an unfamiliar human's voice also caused confusion,though not as much as a cat's owner did.
    8. How does the author's mood change according to paragraph 1? ______
    A. From anxiousness to relief. B. From happiness to terror.
    C. From helplessness to craziness. D. From eagerness to nervousness.
    9. What have researchers known about cats for a long time? ______
    A. They may be lacking in object permanence.
    B. They possess a more brilliant mind than dogs.
    C. They can keep track of something that is out of sight.
    D. They have more complex behavioral mechanisms than dogs.
    10. Which of the following apparently confused the cats? ______
    A. Electronic sounds. B. A stranger's voice.
    C. Other cats' sounds. D. Their owners' voice.
    11. What would be the best title for the text? ______
    A. Cats make sense of their surroundings by sight.
    B. Cats have different communication skills.
    C. Cats locate their owners through hearing.
    D. Cats develop a unique relationship with humans.
    D
    Every year,about 10 million people worldwide develop dementia(痴呆).That number is expected to rise as the population ages.In fact,many countries will see a doubling of the dementia rate between 2018 and 2050,reports non-profit Alzheimer Europe.The Netherlands is one of them,but it's also a leader in an creative supplement to nursing-home care called care farms.
    Care farms--- the Netherlands has over 1,300 of them,a third of which cater to people with dementia—provide opportunities to spend two or more days a week in an outdoor natural environment,tending chickens or collecting vegetables,among other activities.Here,people can be active,get fresh air and stimulation,and feel valued while interacting with other workers and volunteers.
    Professional care staff are there to assist as needed."They're providing the same care as an institution would,but it doesn't feel like an institution." says Maarten Fischer,director of the Federation of Dutch Care Farms.
    Some care farms serve people with developmental disabilities,addictions or criminal records.Care farms have existed in a few countries since the 1970s and 1980s,and they've been .Fischer regularly receives calls from organization in Japan,Switzerland,South Korea and other locations."Giving is important for self-esteem and for healing,but most people who receive care are no longer in a position to give,Fischer notes.""On a farm,everyone contributes."
    According to Steve,who enjoyed a happy time in a care farm,"There has been a shift in the food that I eat,with vegan and vegetarian options becoming more predominant(主要的).I'm continuing to exercise regularly,I try to maintain more healthy sleep habits.I find myself checking in mentally to see if I am in a place where the glass of wine is being used as a numbing or coping tool or whether it is purely for enjoyment.I'm trying to spend more time in nature while I am not on the farm because I recognize its positive influence on my well-being."
    12. Why is"dementia"mentioned in paragraph 1? ______
    A. To introduce the topic.
    B. To show people's health condition.
    C. To encourage people get rid of it.
    D. To draw doctors' attention.
    13. What can we know from paragraph 2? ______
    A. All the care farms in Netherlands cater to people with dementia.
    B. People with dementia can communicate with volunteers in care farms.
    C. Care farms provide indoor activities to people with health problems.
    D. Netherlands has 1300 care farms treating people with dementia.
    14. What does the underlined word "renowned" mean in paragraph 4? ______
    A. Popular. B. Slight. C. Immediate. D. Relieved.
    15. What's Steve's attitude toward care farms? ______
    A. Indifferent. B. Positive. C. Negative. D. Critical.
    Five ways to up your study game

    Do you ever find yourself studying really hard for a test but ultimately not doing so well? (1) When I was younger,I did the old- fashioned method of staring at my notes for two hours and hoping the content would magically stick with me.If you're anything like younger me,please.stop staring at your notes.Start studying in a more engaging way. (2)
    Try explaining the concepts or theories that you're studying to family members or friends.If you can explain it to them to a point where they can understand it,then that means you understand it.
    (3) If you' re able to stay focused,studying with a group might be more fun and motivating than studying alone.It's also great to hear other people's thoughts on the course material in case there's anything you missed or misinterpreted.
    The last option is to use a study website. (4) A lot of these sites offer premium versions,so be aware of which features are free and any "free trial"due dates.
    Try using some of these methods when you study for your next test.Studying can be boring,but finding ways to make it more fun can really help you do well on your tests. (5)

    A.Study with friends.
    B.I personally use Quizlet and StudyBlue.
    C.Below are a couple of active studying methods that I found worked best for me.
    D.Stay focused.
    E.It's not that you're not smart—it's just that you're studying the wrong way.
    F.So don't lose motivation—you've got this!
    G.It is hard to put it into practice.

    16.  A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
    17.  A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
    18.  A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
    19.  A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
    20.  A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
    It's a classic story.A kid is forced to learn an instrument from a young age,and they develop a bittersweet(21)with it.In the end,is the struggle worth it?For me,it was.
    I started playing(22)when I was around four years old — that was 15 years ago!— and since then,the longest I' ve ever gone without(23)piano keys was probably two months.This was an immense(24)of dedication to something that I wasn't even planning to be"productive"with.So there must have been something worth holding on to,right?
    The easy guess is that I was always so purely in(25)with music and piano that I couldn't bear to let them go,even as my life got(26).Family and peers who played instruments were,at least in my own head,(27)placed beside me in competition.I felt(28)to improve and be the best in order to(29)something to others,even to myself.I never felt like piano was mine;it was something I was trying over and over to(30)the right to.
    It's difficult to learn to love something that you didn't choose in the first place.I didn't(31)piano;for a while,it was more of something I was(32)than a hobby.But somehow,sometime,love grew.The love and hate I' ve had for the piano were both(33)and grown.
    Remember that with dedication,(34)can make a home where hate grows.There is no (35).We need time.We need room.
    21.  A. expectation B. inspiration C. relationship D. challenge
    22.  A. guitar B. violin C. organ D. piano
    23.  A. touching B. feeling C. flowing D. hearing
    24.  A. series B. range C. amount D. sort
    25.  A. love B. competition C. touch D. tune
    26.  A. sharper B. merrier C. busier D. better
    27.  A. confidently B. annually C. fortunately D. constantly
    28.  A. adaptation B. pressure C. leisure D. benefit
    29.  A. prove B. inspire C. create D. prevent
    30.  A. buy B. earn C. lend D. do
    31.  A. play B. replace C. quit D. choose
    32.  A. fed up with B. in line with C. come up with D. caught up with
    33.  A. sought B. planted C. attracted D. informed
    34.  A. effort B. energy C. condition D. love
    35.  A. sunrise B. daybreak C. shortcut D. highway
    36. The remains of 88 Chinese soldiers killed during the War to Resist US Aggression and Aid Korea(1950-53)returned from South Korea(1)______Shenyang,capital of Liaoning province,on Friday,the latest handover in(2)______nine- year task for establishing a spirit of friendship and cooperation.
    This is the first time for J-20s,the country's most(3)______(advance) fighter aircraft,to take part in the mission of repatriation.Their participation(4)______(mark) the highest tribute(悼念)and respect for soldiers returning to the homeland.
    Gao Penghua,a 95-year-old veteran of the war,watched a live webcast at home and welcomed his comrades back home.
    "(5)______I'm retired,I'm still a soldier.Back then,the young Chinese soldiers,(6)______were selfless,had attained martyrdom on the battlefield.These soldiers,will always (7)______( remember)and mourned by the people," said Gao.
    South Korea began to recover the remains of fallen soldiers in 2000.China and South Korea have(8)______(successful) carried out the handover of the remains of 825 Chinese(9)______( hero)in South Korea for eight years from 2014 to 2021,(10)______(follow) humanitarian(人道主义)principles and in the spirit of friendship and cooperation.
    37. 假定你是李华,你们学校正在进行有关理想教育的征文活动,请以My Dream Career为题写一篇短文参赛。
    1.你的选择;
    2.给出理由。
    注意:1.词数80左右;
    2.可适当增加细节,以使行文连贯。
    38. A Real Hero Mindy had a pet dog.She took him for a walk every day.Usually she took him to a park near her house.The park was next to a river.Many people took their dogs there.Almost all the dog owners knew each other.They often stopped and had a talk.
    For Mindy,it had been a happy place until a homeless man moved into the park.He usually slept under a tree near the river.He was very dirty.He had no teeth,and his clothes were old.He even sometimes talked to himself.Mindy was a bit frightened.When she went to the park,she tried to stay close to other dog walkers.She was unwilling to meet the scary man.
    Then winter came and it was cold and wet in the park.The homeless man didn't have warm clothes and seemed as if he couldn't bear to go through the winter.
    One morning when Mindy was walking in the park,she encountered the homeless man again.To Mindy's surprise,he was wearing a warm yellow hat that was quite new and clean.He walked towards her,smiling and pointing at his hat.Mindy was so scared that she ran as quickly as she could."Mindy!"one of the dog walkers called out to her.It was Alison.Mindy ran towards her.
    "Mindy!He is harmless!He won't hurt you!He just wants to show you his new hat!He is so happy,"explained Alison.But Mindy still felt bad.I'm sorry,but where did he get the hat?Mindy asked. "I bought it for him.I saw it in the ﹩2 shop.It is so cold and he is so poor.I wanted to do something for him,"answered Alison."It's very kind of you,"said Mindy with a smile.
    Over the following few days the weather became even worse.It rained all day and all night.Mindy didn't want to enter the park.Though she felt OK,she was still afraid of the homeless man.So she just took her dog for a walk along the streets outside the park instead.
    注意:1.续写词数应为150左右;
    2.请按如下格式在相应位置作答。
    One night when Mindy was watching the TV news,the words "Homeless hero saves a man and a child!" appeared.______________________________
    The car driver was moved to tears.__________________
    答案和解析

    1~3.【答案】D、B、C
    【解析】(1)推理判断题。根据第一段In order to join ECS,you must hold a Bachelor's degree in natural science or engineering,or have done seven years' undergraduate study and got relevant work experience in electrochemistry or related subjects.(要加入ECS,您必须持有自然科学或工程学士学位,或已完成七年本科学习,并在电化学或相关学科取得相关工作经验。)可知,ECS向有工作经验的工程师开放,故选D。
    (2)数字计算题。根据表格Membership-Five-year Membership-﹩475。可知,选择5年制的会员,应该缴纳的会费是475美元,故选B。
    (3)细节理解题。根据Benefits of membership介绍内容Use the ECS digital library.(使用ECS数字图书馆。)可知,如果你加入ECS,则可以使用其数字图书馆,故选C。
    本文是一篇社会类阅读,主要向读者介绍了The Electrochemical Society(ECS)这个组织,并对其会员以及收费等进行了说明。
    做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。

    4~7.【答案】B、D、A、C
    【解析】(1)推理判断题。根据文章第一段的But when Mr.Chen launched himself into the air,it wasn't his quadruple lip(四周跳)that caught my eye-it was the empty seats in the audience behind him.They looked familiar.Those seats were where my parents had stood,my dad holding a video camera to record my daily practice sessions so we could have a review later.(但当陈先生腾空而起时,吸引我眼球的不是他的四周跳,而是他身后观众中的空座位。他们看起来很面熟。那些座位是我父母曾经站过的地方,我爸爸拿着一台摄像机记录下我每天的练习,以便我们稍后回顾。)可知,是作者童年的记忆吸引了作者对空座的注意。故选B。
    (2)推断判断题。根据文章第二段I'd seen Chinese pair skaters Shen Xue and Zhao Hongbo's performance at the 2006 winter games in Turin,Italy.They inspired a wave of national pride and made figure skating a mainstream sport in China.I joined the rush.(我看过中国双人滑选手申雪和赵洪波在2006年意大利都灵冬奥会上的表演。他们激发了一股民族自豪感,使花样滑冰成为中国的主流运动。我加入了这股热潮。)可知,作者受到两位中国选手的影响。故选D。
    (3)推理判断题。根据文章第三段The pressure was too much.I told my parents I couldn't do it anymore.Thankfully,they understood and let me stop.(压力太大了,我告诉我的父母,我不能再这样做了。谢天谢地,他们理解并让我停下来。)可推断,作者的父母随和体贴。A.Easy-going and considerate随和的和考虑周到的;B.Hardworking and brave努力的和勇敢的;C.Confident and dynamic自信的和充满活力的;D.Warm-hearted and generous热心肠的和慷慨的。故选A。
    (4)推理判断题。根据文章最后一段This winter,inspired by the Beijing Olympics,I put on the skates again.I carefully steeped onto the ice at a Boston rink.And this skating felt the way it had when I fell in love with it for the first time.I danced on the ice,realizing that one cannot learn without falling sometimes or often.(今年冬天,受北京奥运会的启发,我又穿上了冰鞋。我小心翼翼地在波士顿溜冰场的冰上滑行。这种滑冰的感觉就像我第一次爱上它时一样。我在冰上跳舞,意识到一个人有时候或者经常不跌倒就不能学习。)可推断,作者接下来将从事以前的爱好。故选C。
    本文是记叙文。作者讲述了自己对滑冰运动的爱好和经历。
    做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。做题时要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。

    8~11.【答案】A、C、D、C
    【解析】(1)推理判断题。根据第一段中的On nearly a weekly basis,my own cats disappear somewhere in the house,hiding while I fruitlessly tear the place apart and ignore the sinking fear that they may have gotten outside.After some period of time,they just…reappear.(几乎每周,我的猫都会在家里的某个地方消失,躲起来,而我却徒劳地把房子翻个底朝天,忽略了它们可能跑到外面去了的恐惧。过了一段时间,它们....再现。)可知,作者开始因找猫而非常焦虑,然而,过一段时间,猫就会不找自来。从而推知,作者的情绪有从焦虑到放松的变化。故选A。
    (2)推理判断题。根据第二段中的Cats,the study suggests,are able to track their owners' whereabouts,using only the sound of the human voice.(研究表明,猫仅凭人的声音就能追踪主人的行踪。)可知,猫可以追踪看不见的东西。故选C。
    (3)细节理解题。根据最后一段中的Takagi found that while the cats had no strong reaction to the electronic or cat sounds,hearing an owner's voice without the owner present in the room left the cats noticeably confused.The sound of an unfamiliar human's voice also caused confusion,though not as much as a cat's owner did.(Takagi发现,虽然猫对电子设备或猫的声音没有强烈反应,但在主人不在场的情况下听到主人的声音会让猫明显感到困惑。一个陌生的人的声音也会引起困惑,尽管没有猫主人的声音那么严重。)可知,在主人不在场的情况下听到主人的声音,让猫明显感到困惑。故选D。
    (4)标题归纳题。通读全文,根据第二段中的Cats,the study suggests,are able to track their owners' whereabouts,using only the sound of the human voice.(研究表明,猫仅凭人的声音就能追踪主人的行踪。)可知,本文主要讲述了猫仅依靠听力就能追踪到它们的主人。选项C.Cats locate their owners through hearing.(猫通过听觉找到主人。)适合做文章标题。故选C。
    本文是一篇说明文。文章介绍了一项研究,说明猫仅依靠听力就能追踪到它们的主人。
    做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。

    12~15.【答案】A、B、A、B
    【解析】(1)推理判断题。根据文章第一段The Netherlands is one of them,but it's also a leader in a creative supplement to nursing-home care called care farms.(荷兰是其中之一,但它也是一种名为"护理农场"的养老院创新补充的领导者)可知,提到"痴呆症"的原因是为了引出话题。故选A。
    (2)细节理解题。根据文章第二段Here,people can be active,get fresh air and stimulation,and feel valued while interacting with other workers md volunteers.(在这里,人们可以活跃起来,呼吸新鲜空气,受到刺激,并在与其他工作人员和志愿者互动时感到自己受到重视)可知,从第二段中得知痴呆症患者可以与护理农场的志愿者交流。故选B。
    (3)词句猜测题。根据画线词下句Fischer regularly receives calls from organization in Japan,Switzerland,South Korea and other locations.(Fischer经常接到来自日本、瑞士、韩国等地组织的电话)可知,这里指的是护理农场都很有名,很受欢迎的。由此猜测,划线词意为"受欢迎的",与popular同义。A.Popular欢迎的;B.Slight轻的;C.Immediate立刻的;D.Relieved如释重负的。故选A。
    (4)观点态度题。根据文章最后一句I'm trying to spend more time in nature while I am not on the farm because I recognize its positive influence on my well-being.(当我不在农场的时候,我试着花更多的时间在大自然中,因为我认识到它对我的健康有积极的影响)可知,史蒂夫对护理农场的态度是积极的。故选B。
    本文是一篇说明文。文每年全球约有1000万人患痴呆症。随着人口老龄化,这一数字预计还会上升。而荷兰创新领导了一种名为"护理农场"的养老院,文章对其进行了相关介绍。
    阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。

    16~20.【答案】E、C、A、B、F
    【解析】(1)联系上文题。根据上文Do you ever find yourself studying really hard for a test but ultimately not doing so well?(你是否曾经发现自己为了考试非常努力地学习,但最终却没有取得好成绩?)可知下文解释原因,所以E.It's not that you're not smart—it's just that you're studying the wrong way.(这并不是说你不聪明,只是你学习的方法不对。)符合语境,故选E。
    (2)推理判断题。根据上文stop staring at your notes.Start studying in a more engaging way.(别盯着你的笔记看了。开始用一种更有吸引力的方式学习。)以及下文介绍的方法,可知C.Below are a couple of active studying methods that I found worked best for me.(下面是我发现对我最有效的几个积极的学习方法。)符合语境,故选C。
    (3)段落主题题。根据本段内容,尤其是studying with a group might be more fun and motivating than studying alone.(和小组一起学习可能比独自学习更有趣,更有动力。)可知本段讲述了和别人一起学习的好处,所以A.Study with friends.(和朋友一起学习。)符合语境,故选A。
    (4)推理判断题。根据本段的主题句The last option is to use a study website.(最后一个选择是使用学习网站。)可知本段介绍的方法是使用学习网站,所以 B.I personally use Quizlet and StudyBlue.(我个人使用Quizlet和StudyBlue。)符合语境,故选B。
    (5)联系上文题。根据上文Studying can be boring,but finding ways to make it more fun can really help you do well on your tests.(学习可能会很无聊,但想办法让学习变得更有趣真的能帮助你在考试中取得好成绩。)可知此处讲述了学习很无聊,但也有方法的,使用不要失去信心,所以F.So don't lose motivation—you've got this!(所以不要失去动力---你一定能做到!)符合语境,故选F。
    这是一篇说明文,主要讲述了提升学习的五种方法。
    关于选句填空的做题步骤:
    步骤一:快速浏览一遍备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。通常在以下位置:标题,句首,句中,句尾。不同位置的句子有不同的特征。
    步骤二:快速浏览文章,确定文章体裁,抓住文章结构。
    步骤三:分析篇章结构,找出各段的主题句或主旨大意。
    步骤四:注意各选项中出现的句子衔接手段,寻找句中衔接标志词。
    步骤五:区分相似项。

    21~35.【答案】C、D、A、C、D、A、D、B、A、B、D、A、B、D、C
    【解析】(1)考查名词及语境理解。A.expectation期盼;B.inspiration灵感;C.relationship关系;D.challenge挑战。根据上句A kid is forced to learn an instrument from a young age可知一个孩子被迫从小学习一种乐器,他们与它发展了一种苦乐参半的关系。故答案为C。
    (2)考查名词及语境理解。A.guitar吉他;B.violin小提琴;C.organ器官;D.piano钢琴。根据下句since then,the longest I' ve ever gone without(3)piano keys was probably two months可知从那以后,我最长的一次没有碰钢琴键大概是两个月。故答案为D。
    (3)考查动词及语境理解。A.touching触摸;B.feeling感觉;C.flowing流动;D.hearing听到。根据后文 Remember that with dedication,(14)can make a home where hate grows可知记住,有了奉献,爱就能营造一个仇恨滋生的家园。说明我非常喜欢谈钢琴。从那以后,我最长的一次没有碰钢琴键大概是两个月。故答案为A。
    (4)考查名词及语境理解。A.series系列;B.range范围;C.amount数量;D.sort种类。根据上句 since then,the longest I' ve ever gone without(3)piano keys was probably two months.可知从那以后,我最长的一次没有碰钢琴键大概是两个月。说明这是一个巨大的奉献。amount of 大量的。故答案为C。
    (5)考查名词及语境理解。A.love喜欢;B.competition比赛;C.touch触摸;D.tune曲调。根据后文 Remember that with dedication,(14)can make a home where hate grows可知记住,有了奉献,爱就能营造一个仇恨滋生的家园。说明我总是如此纯粹地与音乐和钢琴合拍,以至于我不忍心让它们离开,即使我的生活变得更加尖酸。故答案为D。
    (6)考查形容词及语境理解。A.sharper更锋利的,更尖刻的;B.merrier更开心的;C.busier更忙的;D.better更好的。根据上句The easy guess is that I was always so purely in(5)with music and piano that I couldn't bear to let them go和空前even可知我总是如此纯粹地与音乐和钢琴合拍,以至于我不忍心让它们离开,说明我喜欢谈钢琴,甚至在我生活辛苦的情况下也谈钢琴。故答案为A。
    (7)考查副词及语境理解。A.confidently自信地;B.annually每年地;C.fortunately幸运地;D.constantly持续地。演奏乐器的家人和同龄人,至少在我自己的脑海中,经常在比赛中被放在我旁边。故答案为D。
    (8)考查名词及语境理解。A.adaptation适应;B.pressure压力;C.leisure休闲;D.benefit好处。根据上句Family and peers who played instruments were,at least in my own head,(7)placed beside me in competition可知演奏乐器的家人和同龄人,至少在我自己的脑海中,经常在比赛中被放在我旁边。说明我压力非常大。故答案为B。
    (9)考查动词及语境理解。A.prove证明;B.inspire鼓励;C.create创造;D.prevent阻止。根据上句I felt(8)to improve and be the best可知我感到有压力去提高自己,成为最优秀的人,以便向别人证明一些东西,甚至是向我自己证明。故答案为A。
    (10)考查动词及语境理解。A.buy买;B.earn挣钱;C.lend借;D.do做。根据上句I felt(8)to improve and be the best in order to(9)something to others,even to myself.可知我感到有压力去提高自己,成为最优秀的人,以便向别人证明一些东西,甚至是向我自己证明。说明我从来不觉得钢琴是我的;这是我一直在努力争取的权利。故答案为B。
    (11)考查动词及语境理解。A.play玩;B.replace代替;C.quit放弃;D.choose选择。根据上句It's difficult to learn to love something that you didn't choose in the first place.可知学会去爱一个你一开始就没有选择的东西是很难的。说明我没有选择钢琴。故答案为D。
    (12)考查动词短语及语境理解。A.fed up with厌烦;B.in line with与……一致;C.come up with提出;D.caught up with赶上。根据上句It's difficult to learn to love something that you didn't choose in the first place.可知学会去爱一个你一开始就没有选择的东西是很难的。说明有一段时间,这更像是我受够了的一件事,而不是一种爱好。故答案为A。
    (13)考查动词及语境理解。A.sought寻求;B.planted种植;C.attracted吸引;D.informed告知。根据上句But somehow,sometime,love grew.可知但不知何故,有时,爱会增长。我对钢琴的爱与恨都是种下并成长起来的。故答案为B。
    (14)考查名词及语境理解。A.effort努力;B.energy能量;C.condition状况;D.love喜欢。根据上句The love and hate I' ve had for the piano were both(13)and grown.可知我对钢琴的爱与恨都是种下并成长起来的。说明有了奉献,爱就能营造一个仇恨滋生的家园。故答案为D。
    (15)考查名词及语境理解。A.sunrise日出;B.daybreak黎明;C.shortcut捷径;D.highway高速公路。根据下句We need time.We need room可知我们需要时间。我们需要空间。说明想成功是没有捷径可走的。故答案为C。
    本文是一篇记叙文,主要讲述了作者学钢琴的经历,苦乐参半,但是还是付出了巨大的努力,最终成功了。
    完形填空题的命题趋势
    解题步骤:
    1.通读全文,理解大意。重视首句信息,跳过空格,浏览全文,从整体上感知全文,理解文章大意,这是解题的基础。
    2.瞻前顾后,避难就易。在理解文章大意的情况下,结合各选项的意义和用法,遵循先易后难的原则,先解决那些自己有把握的问题。对少数难题,暂时跳过,或许在上文中难以判断的题在下文中就有暗示或者明显的提示,或许一个在前面不能解答的题在填出了另一空后会令你豁然开朗。
    3.复读全文,解决残敌。借助已经补全的空格,对全文有了更清楚的理解,可以集中解决所遗留的少数疑难问题。
    4.再次复读,弥补疏漏,全部做好后,务必要结合自己选择的答案重新阅读短文内容,确保全文文意连贯。

    36.【答案】to
    【解析】(1)考查介词。句意:周五,88名在抗美援朝战争((1950)- (1953))中牺牲的中国士兵的遗骸从韩国运回辽宁省会沈阳,这是建立友谊与合作精神的九年任务中的最新一次移交。介词from…to…"从……到……"是固定搭配,符合句意。故填to。
    (2)考查冠词。句意:周五,88名在抗美援朝战争((1950)- (1953))中牺牲的中国士兵的遗骸从韩国运回辽宁省会沈阳,这是建立友谊与合作精神的九年任务中的最新一次移交。名词短语nine-year task是泛指概念,task是单数可数名词,应用不定冠词限定。所连接的单词nine-year发音以辅音开头,故填a。
    (3)考查形容词。句意:这是国家最先进的战斗机J~20首次参加送还任务。形容词advanced"先进的"作定语,修饰名词短语fighter aircraft,符合句意。故填advanced。
    (4)考查动词时时态和主谓一致。句意:它们的参与标志着对返回祖国士兵的深切哀悼和最高的敬意。此处是对事实的客观陈述,用一般现在时,主语Their participation为名词单数,谓语用第三人称单数,故填marks。
    (5)考查连词。句意:虽然我退休了,但我仍然是一名军人。后文"I'm still a soldier"和"I'm retired"之间是转折关系,故应用连词although或though或while引导让步状语从句。句首字母大写,故填Although/Though/While。
    (6)考查非限制性定语从句。句意:那时候,中国的年轻战士们,以无私的精神,在战场上牺牲了。分析可知,此处引导非限制性定语从句,先行词为the young Chinese soldiers,指人,关系词在从句中作主语,关系代词who引导从句。故填who。
    (7)考查动词时态语态。句意:人民将永远缅怀和悼念这些战士。谓语动词remember和主语These soldiers之间是被动关系,结合助动词will可知,应用一般将来时的被动语态(will be done)形式。故填be remembered。
    (8)考查副词。句意:中韩双方本着人道主义原则,本着友好合作精神,从2014年到2021年,历时8年,成功完成了825名中国烈士遗骸在韩交接。修饰动词短语carried out应用副词作状语。故填successfully。
    (9)考查可数名词的复数。句意:中韩双方本着人道主义原则,本着友好合作精神,从2014年到2021年,历时8年,成功完成了825名中国烈士遗骸在韩交接。根据前文数词825可知,此处可数名词hero应用复数形式。故填heroes。
    (10)考查现在分词。句意:中韩双方本着人道主义原则,本着友好合作精神,从2014年到2021年,历时8年,成功完成了825名中国烈士遗骸在韩交接。分析可知,非谓语动词follow和主语China and South Korea之间是主动关系,故用其现在分词作状语,表伴随。故填following。
    这是一篇说明文。主要讲述了在抗美援朝战争中牺牲的中国士兵的遗骸从韩国运回中国的相关情况。
    做本题的关键是在理解短文的基础上,灵活运用所学的基础知识。本类型的题目常考到的知识点有:固定的短语,词类的转换,名词的复数形式,副词以及祈使句的用法等。因此,这就需要在平时的学习中,牢固掌握各语言点及一些语法知识。

    37.【答案】My Dream Career There are different careers.My dream future career is an English-speaking tourist guide.(你的理想职业)
    I have been fond of the English language and western culture ever since I began to study English,which has always been my favorite subject. 【高分句型一】So far I have taken an active part in various English-speaking contests and activities and have won several awards.In my view,by working as a guide for foreign tourists,I can visit many places of interest in China and make friends with foreign tourists at the same time.(你的选择和理由)
    However,there is still a long way to go before I can finally achieve my dream.Only by hard work can I get the qualification and serve the people.【高分句型二】(总结)
    【解析】高分句型一:I have been fond of the English language and western culture ever since I began to study English,which has always been my favorite subject.
    译文:自从我开始学习英语以来,我就喜欢英语和西方文化,英语一直是我最喜欢的科目。
    分析:这句话使用了which引导的非限制性定语从句。
    高分句型二:Only by hard work can I get the qualification and serve the people.
    译文:只有努力工作,我才能获得资格,为人民服务。
    分析:这句话使用only+介词短语置于句首的部分倒装。
    提纲作文在写作时要注意内容是否包含了所有要点。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次,平时需注意积累短语和重要句型。

    38.【答案】One night when Mindy was watching the TV news,the words"Homeless hero saves a man and a child!"appeared.The newsreader explained how a car crashed into the river next to the park.Though people walking dogs in the park all ran to help,the homeless man ran faster than all of them.【高分句型一】He swiftly jumped into the river without hesitation and helped the driver out of the car.Then he managed to pull the child on the back seat out of the car.He saved the little boy as well.(无家可归者救人的事迹)
    The car driver was moved to tears.He shook the homeless man's hand tightly and said he could never have lived without his son.He then promised that he would give the homeless man a big sum of money in return to express his thankfulness.But the homeless man shook his head and refused.He said with a shy smile that he just did what anyone else would have done.After hearing the news,Mindy suddenly realized what a real hero the homeless man was.【高分句型二】So Mindy decided to do something special as well.(被救的人很感激和Mindy的感受)
    【解析】本文为记叙文。文章主要讲述了Mindy每天带着宠物狗去公园散步,一个无家可归的人搬进了公园,Mindy感到害怕。冬天的一个早上,这个老人戴着一顶黄帽子,朝Mindy走来,Mindy害怕得跑开,Alison叫住了她,并告诉她那个人不会伤害人。但Mindy还是不敢靠近,选择在公园外的街道上遛狗。
    高分句型一:Though people walking dogs in the park all ran to help,the homeless man ran faster than all of them.
    译文:尽管公园里遛狗的人都跑去帮忙,但流浪汉跑得比他们都快。
    分析:这句话使用了though引导的让步状语从句。
    高分句型二:After hearing the news,Mindy suddenly realized what a real hero the homeless man was.
    译文:听到这个消息后,明迪突然意识到这个流浪汉是一个真正的英雄。
    分析:这句话使用了what引导的宾语从句。
    解题方法点拨
    (1)品读原文。确定文章线索
          每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)"。
          (2)仔细审题,明确续写要求
          一般短文后面的"注意"都有对此类短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
          (3)回扣原文,揣摩续写思路
          根据文章后面的要求,再次快速阅读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。
          (4)拟写草稿,修改错词病句
          在确定了思路和内容之后。最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。

    相关试卷

    2022-2023学年河南省南阳市高一(下)期末英语试卷(含详细答案解析):

    这是一份2022-2023学年河南省南阳市高一(下)期末英语试卷(含详细答案解析),共20页。试卷主要包含了阅读理解,阅读七选五,完形填空,语法填空,书面表达等内容,欢迎下载使用。

    2022-2023学年河南省南阳市六校高一(下)期末英语试卷(含详细答案解析):

    这是一份2022-2023学年河南省南阳市六校高一(下)期末英语试卷(含详细答案解析),共21页。试卷主要包含了阅读理解,阅读七选五,完形填空,语法填空,书面表达等内容,欢迎下载使用。

    2022-2023学年河南省南阳市邓州市春雨国文学校高二下学期月考英语试卷(3月份)含解析:

    这是一份2022-2023学年河南省南阳市邓州市春雨国文学校高二下学期月考英语试卷(3月份)含解析,共23页。

    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map