|试卷下载
终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    2022-2023学年天津市河西区高二上学期期末质量检测英语试题含解析
    立即下载
    加入资料篮
    2022-2023学年天津市河西区高二上学期期末质量检测英语试题含解析01
    2022-2023学年天津市河西区高二上学期期末质量检测英语试题含解析02
    2022-2023学年天津市河西区高二上学期期末质量检测英语试题含解析03
    还剩26页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2022-2023学年天津市河西区高二上学期期末质量检测英语试题含解析

    展开
    这是一份2022-2023学年天津市河西区高二上学期期末质量检测英语试题含解析,共29页。

    第一部分:听力(共两节,满分15分)
    第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中 选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
    l. What has the man dne?
    A. He’s repaired the windw. B. He’s mved a desk. C. He’s gt a new desk.
    2. Where are the speakers?
    A. At a stre.
    B. In a restaurant.
    C. On a plane.
    3.Hw will the speakers tur the city?
    A. On ft.
    B. By car.
    C. By bus.
    4.Why is the wman wrried?
    A. The repairman wn’t cme n Friday.
    B. She can’t hand in her paper n time.
    C. She hasn’t finished her paper yet.
    5.What are the speakers talking abut?
    A. A camera.
    B. A cmputer. .
    C. A film.
    第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)
    听下面3段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选 出最佳选项。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,各小题将给出5秒钟做答时间。每段材料读两遍。
    听第6段材料,回答第6至8题。
    6. What is wrng with the man’s bking at first?
    A. The wman has mistaken anther bking fr his.
    B. There is smething wrng with the date.“
    C. N empty rm is left tnight.
    7. Why des the wman agree t ffer the man a cheaper price?
    A He is regular custmer.
    B. A hneymn rm is n special tday.
    C. Their service has brught incnvenience t him.
    8. Hw much shuld the man pay?
    A. $100.
    B. $90.
    C. $75.
    听第7段材料,回答第9至11题:
    9. What des Eddie d?
    A. A travel writer.
    B.A cllege student.
    C. A TV reprter.
    10. Hw will Eddie prepare fr his talk with Tm Cgan?
    A. By watching Tm Cgan’s travel prgram.
    B. By reading Tm Cgan’s latest bk.
    C. By asking the wman questins.
    11. Where will Eddie meet Tm Cgan?
    A. At Tm Cgan’s huse. B. At a TV statin. C. At a cllege.
    听第8段材料,回答第12至15题。
    12. Why des the speaker give this talk?
    A. T shw her interest in the newspaper.
    B. T give advice t yung phtgraphers.
    C. T tell her experiences as a phtgrapher.
    13.What did the speaker discver while she was at university?
    A. She culd earn mney frm phtgraphing.
    B. She wasn’t interested in studying English.
    C. She enjyed taking pictures.
    14. What did the speaker d fr The Times newspaper in the beginning?
    A. She phtgraphed main events.
    B. She wrte interesting stries.
    C. She interviewed teenagers.
    15. What des the speaker believe her seriusness can have an effect n?
    A. The kind f jbs she is given.
    B. The peple wh lk at her phts.
    C. The way she gets n with her wrkmates.
    第二部分:英语知识运用(共两节,满分30分)
    第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
    从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
    1. —I think ur headmaster shuld be invited t the party.
    —________. He will be treated as ur hnred guest.
    A. It's up t yuB. I agree abslutelyC. Yu must be jkingD. It desn't matter
    【答案】B
    【解析】
    【详解】考查情景交际。句意:—我认为应该邀请我们的校长来参加聚会。—我完全同意。他将被视为我们的贵宾。A. It's up t yu由你做主; B. I agree abslutely我完全同意; C. Yu must be jking你一定是在开玩笑吧;D. It desn't matter没关系。根据答句句意可知,回答者对于前者的提议表示“同意”,故选B。
    2. T prperly srt garbage, we use different ______ fr different garbage.
    A. agencies
    B. capsules
    C. criteria
    D. cntainers
    【答案】D
    【解析】
    【详解】考查名词词义辨析。句意:为了正确地分类垃圾,我们使用不同的垃圾箱来处理不同的垃圾。A. agencies机构;B. capsules胶囊;C. criteria标准;D. cntainers容器。分析句子,此处表示“垃圾箱,容器”用cntainer。故选D。
    3. Chaplin was nt just a genius; he was amng the mst_______figures in film histry.
    A. influential
    B. rewarding
    C. cnvincing
    D. lifelng
    【答案】A
    【解析】
    【详解】考查形容词词义辨析。句意:卓别林不仅是个天才;他是电影史上最有影响力的人物之一。A. influential有影响力的;B. rewarding有回报的;C. cnvincing令人信服的;D. lifelng终生的。根据句意可知,此处表示“有影响力的”。故选A。
    4. In the past fur decades China has_______imprved the living standards f the rdinary peple.
    A. mutually
    B. urgently
    C. dramatically
    D. bjectively
    【答案】C
    【解析】
    【详解】考查副词词义辨析。句意:在过去的四十年里,中国 显著地提高了普通人民的生活水平。A. mutually互相地;B. urgently紧急地;C. dramatically显著地;D. bjectively客观地。根据句意可知,此处表示“显著地”用dramatically。故选C。
    5. It was reprted that an agreement_______between the tw cmpanies and that they wuld carry ut a prject tgether.
    A. had reached
    B. had been reached
    C. was reached
    D. has been reached
    【答案】B
    【解析】
    【详解】考查动词。句意:据报道,这两家公司已经达成协议,他们将共同实施一个项目。分析句子,此处表示“达成协议”用reach an agreement,句中agreement与reach之间是被动关系,且在was reprted之前,故使用过去完成时的被动语态。故选B。
    6. Henry will nt be able t attend the meeting tnight because_______.
    A. he must teach a class
    B. he will be teaching a class
    C. he teaches a class
    D. he will have been teaching
    【答案】B
    【解析】
    【详解】考查动词。句意:亨利今晚不能参加会议了,因为他将会一直上课。分析句子,句子表示将来的某个时刻正在发生某个动作,故使用将来进行时。故选B。
    7. These prblems_______by them the whle mrning yesterday.
    A. were being discussed
    B. were discussed
    C. have been discussed
    D. have been discussing
    【答案】A
    【解析】
    【详解】考查时态语态。句意:昨天他们整个上午都在讨论这些问题。主语These prblems与谓语动词discuss构成被动关系,结合后文the whle mrning yesterday可知为过去进行时的被动语态。故选A。
    8. We tk_______fr granted that they wuld accept ur advice.
    A. that
    B. this
    C. it
    D. them
    【答案】C
    【解析】
    【详解】考查固定句型。句意:我们想当然地认为他们会接受我们的建议。固定句型take it fr granted that表示“理所当然地认为”。故选C。
    9. Thugh nt ging as planned, the party_______t be very successful.
    A. turned up
    B. turned ut
    C. turned in
    D. turned n
    【答案】B
    【解析】
    【详解】考查动词词义辨析。句意:聚会虽然没有按计划进行,但结果非常成功。A. turned up出现;B. turned ut结果是;C. turned in上交;D. turned n打开。分析句子,此处表示“结果是”用turn ut。故选B。
    10. Ever since high schl he has_______jurnalism and nw he has already becme a very gd jurnalist.
    A. develped an appetite fr
    B. taken advantage f
    C. made the best use f
    D. paid mre attentin t
    【答案】A
    【解析】
    【详解】考查动词。句意:从高中开始他就这样了他对新闻产生了兴趣,现在已经成为一名非常优秀的记者。A. develped an appetite fr养成了对……的兴趣;B. taken advantage f利用;C. made the best use f充分利用;D. paid mre attentin t注意。根据后文“现在已经成为一名非常优秀的记者”可知,之前他对新闻产生了兴趣。故选A。
    11. It’s nly right that human beings shuld learn t live_______nature because they cexist with each ther.
    A. in hnur fB. in harmny withC. in return frD. in cntrl f
    【答案】B
    【解析】
    【详解】考查介词短语辨析。句意:这是唯一正确的,人类应该学会与自然和谐共处,因为他们彼此共存。A. in hnur f为纪念;B. in harmny with与……和谐;C. in return fr作为……的报答;D. in cntrl f控制。根据后文“nature because they cexist with each ther”指和自然和谐共处,故选B。
    12. _______all my classmates, I wish t say thanks t the teachers fr giving us s much supprt.
    A. In spite f
    B. Instead f
    C. On behalf f
    D. Regardless f
    【答案】C
    【解析】
    【详解】考查介词短语辨析。句意:我谨代表全体同学向老师们表示感谢,感谢他们给我们这么多的支持。A. In spite f尽管;B. Instead f取而代之;C. On behalf f代表;D. Regardless f不管。此处表示“代表”,用n behalf f。故选C。
    13 It is unfair fr the children_______the Internet if yu nly prvide nline curses.
    A. withut access t
    B. in cntrl f
    C. in the act f
    D. alng the lines f
    【答案】A
    【解析】
    【详解】考查介词短语辨析。句意:如果你只提供网络课程,对没有网络的孩子来说是不公平的。A. withut access t不能接触;B. in cntrl f控制;C. in the act f正在做;D. alng the lines f在某方面。根据“It is unfair”可知,此处表示“不能接触互联网的孩子们”用withut access t。故选A。
    14. The fast develpment f the Internet has_______many changes t ur daily life.
    A. brught upB. tk utC. tk inD. brught frth
    【答案】D
    【解析】
    【详解】考查动词短语辨析。句意:互联网的快速发展给我们的日常生活带来了许多变化。A. brught up抚养;B. tk ut拿出;C. tk in理解;D. brught frth产生。根据后文“many changes t ur daily life”指产生许多变化,故选D。
    15. The plice have searched fr the lst child fr a frtnight, but_______.
    A. in vain
    B. in turn
    C. in time
    D. in rder
    【答案】A
    【解析】
    【详解】考查介词短语。句意:警察找了那个走失的孩子两个星期,但一无所获。A. in vain徒劳地;B. in turn依次地;C. in time及时;D. in rder有顺序地。分析句子,此处but表示转折关系,即虽然警察找了两个星期,但是结果是徒劳地。故选A。
    第二节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,掌握其大意,然后从31〜45各题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
    My father was raised in a fatherless hme at a time when the family f five struggled t survive, which caused my father t be extremely tightfisted (吝啬) with mney. When we children became ___16___that ther children gt pcket mney frm their parents, we made a(an) ___17___t ask ur father fr sme. Immediately his face turned stne cld, and he said, “If yu’re ld enugh t ask, yu’re ld enugh t earn.” And we had t seek dd jbs abut the neighburhd.
    He didn’t ___18___ his attitude as we grew int adulthd. There was a time when ___19___f us had a car, s we had t ride a bus whenever we came hme. Thugh the bus stpped abut tw miles frm hme, Dad never met us, ___20___ in bad weather. If smene ___21___ (and my brthers did a lt), he’d say in his ___22___ father-vice. “That’s what yur legs are fr!”
    One spring mrning I was n the bus hme frm ___23___ . Tests and lng hurs in labs had ___24___ me exhausted. As ther students were met at their stps,
    I lked silently ut f the windw. Finally, the bus came t a stp at my destinatin, and I ____25____ . carrying my suitcase t begin the lng jurney hme.
    The rw f privet hedge (树篱)came int ____26____ which lined the driveway that climbed the hill t ur huse. I stpped t put a bk in the suitcase. When I std up, I saw smething gray ____27____ a lng the tp f the hedge tward the huse.
    It was the tp f my father’s head. I ____28____ then, each time I came hme, he wuld stand behind the hedge, watching. ____29____ he knew I had arrived safely. I held back my tears. He did care. ____30____ .
    Upn reaching hme, I fund my father inncently in his chair. ”S! It’s yu!” he said, his face lengthening int surprise.
    16. A. awareB. certainC. surprisedD. excited
    17. A. trubleB. suggestinC. attemptD. plan
    18. A. strengthenB. sftenC. takeD. shw
    19. A. neitherB. eachC. allD. nne
    20. A. especiallyB. nlyC. evenD. nce
    21. A. refusedB. cmplainedC. criedD. intended
    22. A. strangestB. lwestC. scariestD. sftest
    23. A. wrkB. hmeC. twnD. cllege
    24. A. ledB. madeC. fundD. prved
    25. A. stepped ffB. went ffC. jumped nD. climbed n
    26. A. mindB. viewC. flwerD. leaf
    27. A. shiningB. flyingC. failingD. mving
    28. A. suppsedB. thughtC. imaginedD. realized
    29. A. sinceB. afterC. untilD. thugh
    30. A. after allB. abve allC. in advanceD. in ttal
    【答案】16. A 17. C 18. B 19. D 20. C 21. B 22. C 23. D 24. B 25. A 26. B 27. D 28. D 29. C 30. A
    【解析】
    【导语】本文是一篇记叙文。作者的父亲一直对子女很严厉。向他要零花钱,他不给,让自己挣。长大后,作者回家,他从不出来接。有一次,作者回家时,不经意地发现了父亲的秘密。这时,作者才明白,其实父亲很关心自己,只是他有他自己关心的方式。
    【16题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:当我们孩子们知道其他孩子从父母那里得到零钱时,我们试图向父亲要一些钱。A. aware知道的;B. certain必然的;C. surprised吃惊的;D. excited兴奋的。根据下文ther children gt pcket mney frm their parents, we made a(n) ___2___ t ask ur father fr sme.可知,我们知道其他孩子有父母给的零花钱。故选A。
    【17题详解】
    考查名词词义辨析。句意同上。A. truble麻烦;B. suggestin建议;C. attempt试图;D. plan 计划。 根据下文“ask ur father fr sme”可知,我们尝试向父亲要一些钱。make an attempt t d意为“想做……,企图做…… ”,故选C。
    【18题详解】
    考查动词词义辨析。句意:当我们长大成人后,他的态度也没有软化。A. strengthen加强;B. sften变软;C. take拿;D. shw展示。根据下文“we had t ride a bus whenever we came hme”可知,我们长大成人以后,父亲的态度还是强硬的,没有“变软”。故选B。
    【19题详解】
    考查代词词义辨析。句意:有一段时间我们没有任有车,因此无论我们什么时候回家,我们必须乘坐公共汽车。A. neither两者都不;B. each每个;C. all所有,都;D. nne没有。根据下文“s we had t ride a bus”可知,此处是指作者家当时都没车,所以选 A、D 项;再由6空后的“and my brthers did a lt”可知,我们是三者以上,因此用nne,不用neither。故选D 。
    【20题详解】
    考查副词词义辨析。句意:虽然公共汽车在离家大约两英里的地方停下来 ,但是甚至天气不好,父亲也从不来接我们。A. especially尤其;B. nly只,只是;B. even甚至;D. nce曾经。 根据上文“Dad never met us”可知,父亲对作者和哥哥们非常严厉,因此推断甚至不好的天气,父亲也不来接作者和哥哥们。故选C。
    【21题详解】
    考查动词词义辨析。句意:如果有人抱怨(我哥哥们总是这么做),他总是用他让人害怕的父亲的声音说。A. refused拒绝;B. cmplained抱怨;C. cried哭;D. intended打算。根据上文“Dad never met us”可知,父亲从不接我们,作者和哥哥们难免抱怨。故选B。
    【22题详解】
    考查形容词词义辨析。句意同上。A. strangest最奇怪的;B. lwest最低的;C. scariest引起恐惧的,怕人的;D. sftest最柔弱的,最轻柔的。由文章可知,作者的父亲很严厉,所以他的声音应该是让人害怕的。 故选C。
    【23题详解】
    考查名词词义辨析。句意:一个春天的上午,我坐公共汽车从大学回家。A. wrk工作;B. hme家;C. twn城镇;D. cllege大学。由该空后的“Tests and lng hurs in labs”可知,作者上了大学,一直待在实验室里。应该选cllege大学。故填D。
    【24题详解】
    考查动词词义辨析。句意:测试和数小时待在实验室里让我筋疲力尽。A. led带领;B. made制作;C. fund发现;D. prved证明。make me exhausted让我精疲力竭。其他选项构不成该搭配。根据前文“Tests and lng hurs in labs”也可推出,考试和数小时的实验室试验会让人疲惫不堪。故选B。
    【25题详解】
    考查动词词组辨析。句意:我下了车,提着我的手提箱开始回家的长途旅行。A. stepped ff 下车;B. went ff离开;C. jumped n跳上D. climbed n爬上。根据前文“the bus came t a stp at my destinatin”可知,车到了目的地,作者要下车。故选A。
    【26题详解】
    考查名词词义辨析。句意:一排女贞树篱映入眼帘,这排树篱排列在爬上山就能到我家的车道两边。A. mind思想;B. view观点;C. flwer花;D. leaf树叶。cme int view被看见;cme int mind记起,想起。根据前文“The rw f privet hedge”可知作者走在路上看到了路两边的树篱。故选B。
    【27题详解】
    考查动词词义辨析。句意:当我站起来时,我看到一个黑影沿着树篱回了家。A. shining闪烁;B. flying飞;C. failing失败;D. mving移动。根据下文“It was the tp f my father's head.”可知,这个黑影是父亲,因此父亲沿着树篱向家走去。故选D。
    【28题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我“意识到”每次我回家时,他就会站在树篱后一直看到我平安抵达。A. suppsed认为;B. thught想;C. imagined想象;D. realized意识到。根据上文可知,作者在回家的路上看到了父亲,这让作者意识到父亲每次回家都会站在树篱后面看着作者。故选D。
    【29题详解】
    考查连词词义辨析。句意:同上。A. since自从;B. after在……后面,C. until直到;D. thugh虽然。根据前文“he wuld stand behind the hedge, watching.”可知,父亲看着作者直到作者平安到家。故选C。
    【30题详解】
    考查固定短语辨析。句意:毕竟,父亲还是很在意我们的。 A. after all毕竟,别忘了;B. abve all最重要的是;C. in advance提前;D. in ttal全部,一共。根据前文“he wuld stand behind the hedge, watching.”可知,父亲每次都会躲在树篱后面看着作者直到作者平安到家,因此推断,毕竟父亲也是在乎作者和哥哥的。故选A。
    第三部分:阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
    A
    Yu can chse happiness regardless f yur circumstances. Yu can chse t be happy n matter what challenges life brings yu. Let the fllwing simple strategies guide yu back t yur natural happy state.
    Make lemnade when life gives yu lemns.
    Besides happiness, truble will als be part f life. It’s hw yu chse t react t yur situatins that make the difference. If yu lk at smething hard enugh, yu’ll see the psitive side f it.
    D what yu lve ding.
    D yu have a lifelng dream r desire? If s start wrking twards it. Taking baby steps twards a gal will help yu feel like yu’re accmplishing smething. Yu’ll find drive and determinatin t reach that gal when it’s smething yu lve ding.
    Use ne f yur talents.
    One reasn why s many peple are unhappy is that they’re nt ding what they’re called t d with their Gd-given talents. Each f us has a purpse in life. Yu have natural talents t help yu achieve yur purpse, s use yur talents effectively.
    Call a friend wh yu knw is psitive and cheerful.
    Talk abut yur feelings and listen t their advice. Usually, peple allw themselves t g deeper and deeper int self-depressin. The truth is that yu dn’t have t be sad. Yu can decide t be happy. Yu just have t make up yur mind t d s.
    Gratitude is the quickest cure fr sadness.
    When yu fcus n what’s wrng with yur life, yu frget t lk at what’s right and gd. Take a step back and reflect n yur life. D yu have children r family t be thankful fr? Yes, they may nt be the persn we’d like them t be, but imagine life withut them. Nw, be thankful that yu have them in yur life.
    Let yur feelings ut n paper.
    Often yu’ll find that just getting yur feelings dwn n paper will allw yu t wrk thrugh them, helping yu feel better abut yurself and yur beautiful life!
    31. The first paragraph is used t _______.
    A. expect readers t ignre themselves
    B. start a discussin amng readers
    C. intrduce the tpic t readers
    D. carry ut a challenge amng readers
    32. It can be inferred frm Paragraph 2 that _______.
    A. truble is part f life
    B. lemnade is very delicius
    C. life is full f sweetness and bitterness
    D. lemns can nly be used t make lemnade
    33. The underlined wrd “Gd-given” in Paragraph 4 is clsest in meaning t“_______”.
    A. diverseB. natural
    C. excellentD. learned
    34. Which f the fllwing strategies is NOT mentined in this passage?
    A. Be grateful.B. D many activities.
    C. Call a cheerful friend.D. Use ne f yur talents.
    35. The authr writes the passage fr _______ peple.
    A. excitedB. depressed
    C. bad-temperedD. kind-hearted
    【答案】31. C 32. C 33. B 34. B 35. B
    【解析】
    【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了六种让你找回自然快乐状态的办法。
    【31题详解】
    推理判断题。根据本段最后一句Let the fllwing simple strategies guide yu back t yur natural happy state.(让下面几个简单的策略指引你找到自然快乐状态)可知,本段是为了引出话题。故选C。
    【32题详解】
    推理判断题。根据第二段Besides happiness, truble will als be part f life.(除了快乐之外,麻烦也是生活的一部分)可知,生活中既有快乐也有困难。因此C选项life is full f sweetness and bitterness(生活充满甜蜜和苦涩)正确。故选C。
    【33题详解】
    词义猜测题。根据本段中后句Yu have natural talents t help yu achieve yur purpse, s use yur talents effectively.(你有天生的才华帮助你实现你的目的,因此有效地利用你的才华吧)可知,这里的Gd-given talents指的应该就是natural talents“天生的才华”。故选B。
    【34题详解】
    细节理解题。文章介绍了六种让你找回自然快乐状态的办法:Make lemnade when life gives yu lemns.(既来之,则安之),D what yu lve ding.(做你喜欢做的),Use ne f yur talents.(使用你的才华),Call a friend wh yu knw is psitive and cheerful.(给你认识的积极乐观的朋友打电话),Gratitude is the quickest cure fr sadness.(感恩是治疗悲伤最快的方法),Let yur feelings ut n paper.(把你的心情写在纸上)。由此可知,四个选项中只有B项没有提到。故选B。
    【35题详解】
    推理判断题。本文主要是介绍了六种让你找回自然快乐状态的办法。因此这篇文章是针对沮丧,心情低落的人(depressed)所写。A. excited兴奋的;C. bad-tempered坏脾气的;D. kind-hearted好心的,这三个选项均不符合。故选B。
    B
    Many peple arund me make a difference t the wrld n a daily bas — being kind in unexpected ways and sharing the genersity f their lives with thers. I, like many f them, vlunteer sme f my time in rder t give back just a little f what I am s blessed t have. I vlunteered t g t Guatemala with an eyeglass team frm Internatinal Relief Teams — an rganizatin I have supprted in ther ways fr many years.
    Our team went t a small twn in Guatemala, San Augustin. We set up ur tables and packages f pre-made glasses in the dirty curtyard f a clinic, put up the Snellen chart (an eye chart) n a wall, and began ur wrk.
    Yung and ld peple came frm many f the surrunding twns. Mst had never received an eye exam befre. They waited fr hurs patiently in the sun, never cmplaining. If we culd help them ut, their thankfulness fr a simple pair f glasses was verwhelming. Sme nly left with eye drps r sunglasses, and even these peple expressed their gratitude sincerely. All f them were very generus with blessings and smiles. We heard ver and ver frm peple wh knew their eyes needed help but they had nt gne t a dctr because it was t expensive, r had nt gt the glasses they needed fr the same reasn.
    It’s s easy t verlk hw much difference the vlunteers’ small actins can make t the lives f peple in Guatemala. The glasses in my cuntry are s easily available, but t peple in Guatemala, they are nt.
    As thse wh culd give them a hand, we watched their lives change. What a gift sight is — and what a difference being able t see clearly makes! Here, we’d like yu t jin us and take actin t help peple in need. And every day, thse actins change lives. N actin is t small; n actin is ever wasted.
    36. Accrding t Paragraph 1, the authr is prbably ________.
    A. a majr hst f gd deeds
    B. a spnsr f an eyeglass team
    C. a generus neighbr in his cmmunity
    D. a supprter f Internatinal Relief Teams
    37. What d we knw abut the vlunteers in the eyeglass team?
    A. Their wrking envirnment is simple.
    B. They are medical experts natinwide.
    C. Their initial preparatin is inadequate.
    D. They have served peple in Guatemala fr years.
    38. Which f the fllwing wrds can be used t describe mst peple in Guatemala?
    A. Kind and helpful.B. Pr but grateful.
    C. Cnsiderate and patient.D. Knwledgeable but unhealthy.
    39. What can we infer frm Paragraph 4?
    A. Rme was nt built in a day.
    B. Actins speak luder than wrds.
    C. Dn’t lk dwn upn thse less frtunate.
    D. Dn’t take what yu have tday fr granted.
    40. What is the authr’s purpse in writing the passage?
    A. T urge peple t prtect their eyes.
    B. T ask peple t vlunteer in Guatemala.
    C. T call n peple t d gd deeds in daily life.
    D. T shw the difficult life f peple in Guatemala.
    【答案】36. D 37. A 38. B 39. D 40. C
    【解析】
    【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者志愿加入国际救援小组的眼镜队,团结队友去帮助别人,为世界贡献出自己的一份力量并号召人们在日常生活中也做好事。
    【36题详解】
    推理判断题。由第一段的I vlunteered t g t Guatemala with an eyeglass team frm Internatinal Relief Teams — an rganizatin I have supprted in ther ways fr many years.(我自愿和国际救援队的眼镜队一起去危地马拉,多年来我一直以其他方式支持这个组织)可知,作者是国际救援队的支持者。故选D项。
    【37题详解】
    推理判断题。由第二段的We set up ur tables and packages f pre made glasses in the dirty curtyard f a clinic, put up the Snellen chart (an eye chart) n a wall, and began ur wrk.(我们在一家诊所脏兮兮的院子里摆好桌子和一包事先准备好的眼镜,把斯内伦图(一个视力检查表)挂在墙上,开始工作)可推断出,眼镜队志愿者的工作环境很简陋。故选A项。
    【38题详解】
    推理判断题。由第三段的Sme nly left with eye drps r sunglasses, and even these peple expressed their gratitude sincerely.(有些人只留下了眼药水或太阳镜,甚至这些人也真诚地表达了他们的感激之情)和第三段的最后一句We heard ver and ver frm peple wh knew their eyes needed help but they had nt gne t a dctr because it was t expensive, r had nt gt the glasses they needed fr the same reasn.(我们一遍又一遍地从那些知道眼睛需要帮助的人那里听到消息,但他们没有去看医生,因为太贵了,或者因为同样的原因没有得到他们需要的眼镜)可推断出,Guatemala的人虽贫穷但很感恩。故选B项。
    【39题详解】
    推理判断题。由第四段的It’s s easy t verlk hw much difference the vlunteers’ small actins can make t the lives f peple in Guatemala. The glasses in my cuntry are s easily available, but t peple in Guatemala, they are nt.(人们很容易忽视志愿者的小行动对危地马拉人民生活的影响。我国的眼镜很容易买到,但对危地马拉人来说,不是)可知,不是人人都能有眼镜,由此推断出“不要把你今天所拥有的视为理所当然”。故选D项。
    【40题详解】
    推理判断题。由最后一段的Here, we’d like yu t jin us and take actin t help peple in need.(在这里,我们希望你加入我们,采取行动帮助有需要的人)可推断出,作者写这篇文章的目的是号召人们在日常生活中做好事。故选C项。
    【点睛】推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据,即:已知部分——推论的前提,从中推测出未知部分——推理的结论,切忌妄加评论,把自己的观点当成作者的观点。如在第5小题中,最后一段的Here, we’d like yu t jin us and take actin t help peple in need.是已知部分,通过结合原文进行合理地逻辑判断,可以得出作者写这篇文章的目的是号召人们在日常生活中做好事。故选C项。
    C
    Many parents wrry that shwing negative emtins in frnt f their children will cause them t suffer. Fr example, children may end up thinking it's their fault r simply "catch" the emtin. Indeed, this wrry has a sund basis — the phenmenn f “emtinal cntagin"(情绪感染)is real, and ne recent study fund that parents can transfer their fear f ging t the dentist, fr example, t their children.
    On the ther hand, there is the natural idea that we shuld “be real" with ur children, and that they will benefit frm watching a parent wh struggles and eventually deals with their negative emtins like any ther human being.
    There are three cncepts t cnsider when it cmes t emtinal display in frnt f children: suppressin (压抑),"uncntained" expressin, and talking abut emtins. Suppressin f emtin is when yu hide the utward signs f an emtin. Unfrtunately, it desn't wrk very well — the act f suppressing yur emtin actually increases yur bld pressure. Observers can pick up n yur distress despite yur effrts t hide it, making them feel stressed. The recent research has als fund that when parents feel negative emtins and keep them frm their children, they experience lwer relatinship quality and decreased respnsiveness t their child's needs.
    On the ther hand, “uncntained" expressin f anger and sadness by the parent is als nt salutary fr the child. Uncntained means high intensity emtin, with n attempts t regulate r take wnership f it. Shuting, smashing (摔)things and blaming smene else fr "making yu angry" are all example f this .
    S, what is the middle grund? That wuld be talking abut emtin taking wnership f them and shwing yur child that yu are trying t deal with them. Classic research fund that six-year-ld kids had better emtinal understanding and perspective-taking skills if their mthers had talked t them abut their emtins at the age f three. In fact, the mre the mthers had talked, the better the utcme wuld be.
    S next time yu feel sad, angry r frustrated and yur child is watching yu expressing emtin, d explain what's ging n in terms they can understand.
    41. The authr uses the example f ging t the dentist mainly t _______.
    A. explain parents' cmmn fear
    B. intrduce the tpic f negative emtins
    C. shw children may catch parents' emtins
    D. present the cnsequences f transferring negative emtins
    42. If a mther suppresses ((压抑))her emtins, .
    A. she will nt make her kids feel stressed
    B. she can hide her emtins frm her kids
    C. she will ften shut at her kids fr n reasns
    D. she can't respnd effectively t her kids' needs
    43. What des the underlined wrd "salutary" in Paragraph 4 prbably mean?
    A Enugh.B. Beneficial.
    C. Necessary.D. Reliable.
    44. What is the authr's intentin f writing this text?
    A. T encurage parents t "be real" with ur children.
    B. T call n parents t develp a psitive attitude t life.
    C. T infrm parents f the cnsequences f negative emtins.
    D. T recmmend parents t talk abut negative emtins with children.
    45. What's the structure f the text?
    A. B.
    C. D.
    【答案】41. C 42. D 43. B 44. D 45. B
    【解析】
    【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了许多父母担心在孩子面前表现出负面情绪会让孩子痛苦。研究表明这种担忧——“情绪传染”现象是真实存在的。但是父母应该真实地对待孩子,孩子可以处理这种负面情绪。
    【41题详解】
    推理判断题。根据第一段的Indeed, this wrry has a sund basis — the phenmenn f “emtinal cntagin"(情绪感染)is real, and ne recent study fund that parents can transfer their fear f ging t the dentist, fr example, t their children.( 事实上,这种担心有坚实的基础——“情绪传染”现象是真实的,最近的一项研究发现,例如,父母可以把他们去看牙医的恐惧转移给孩子。)可推断,作者使用看牙医的例子是为了说明孩子可以感染父母的情绪。故选C。
    42题详解】
    推理判断题。根据第三段的Suppressin f emtin is when yu hide the utward signs f an emtin. Unfrtunately, it desn't wrk very well — the act f suppressing yur emtin actually increases yur bld pressure. (抑制情绪是你隐藏情绪的外在迹象的时候,不幸的是,它不能很好地起作用——抑制你的情绪实际上会增加你的血压。)可推断,如果一个母亲压抑她的情绪,她就不能有效地对孩子的需求做出反应。故选D。
    【43题详解】
    词句猜测题。根据下文Uncntained means high intensity emtin, with n attempts t regulate r take wnership f it. Shuting, smashing (摔)things and blaming smene else fr "making yu angry" are all example f this .( 不包含意味着强烈的情绪,没有试图调整或拥有它。 喊,砸东西和指责别人“让你生气”都是这方面的例子。)可推断,划线句表示:父母“不受约束”地表达愤怒和悲伤对孩子无益的。故划线词词义是:受益的。故选B。
    【44题详解】
    推理判断题。根据最后一段S next time yu feel sad, angry r frustrated and yur child is watching yu expressing emtin, d explain what's ging n in terms they can understand.
    (因此,下次当你感到悲伤、愤怒或沮丧,而你的孩子正在看着你表达情感时,请用他们能理解的术语解释发生了什么。)可推断,作者写这篇文章的目的是推荐家长与孩子谈论负面情绪。故选D。
    【45题详解】
    推理判断题。通读全文可知,一、二段阐述最近的一项研究发现,父母可以把他们的情绪转移给孩子。三、四、五段阐述父母的情绪对孩子的影响,与孩子谈论情绪,找到中间地带;最后一段提出建议。故选B。
    【点睛】在阅读中我们经常会考查猜测词义或句意题。事实上,阅读材料中的每个词与它前后的词语或句子甚至段落都有联系。运用逻辑推理猜测词义或句意是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式,这要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文(各种已知信息)并结合具体的语境推测、判断某些词或短语的词义。例如第3小题。根据下文Uncntained means high intensity emtin, with n attempts t regulate r take wnership f it. Shuting, smashing (摔)things and blaming smene else fr "making yu angry" are all example f this .( 不包含意味着强烈的情绪,没有试图调整或拥有它。 喊,砸东西和指责别人“让你生气”都是这方面的例子。)可推断,划线句表示:父母“不受约束”地表达愤怒和悲伤对孩子无益的。故划线词词义是:受益的。故选B。
    第II卷非选择题(满分25分)
    第一节:阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
    阅读表达
    Grwing up in Saudi Arabia, 44-year-ld phtgrapher Jdy MacDnald has always had a strng interest in the desert. “I have always wanted t spend sme time in the Sahara,” MacDnald said. “There are still s many unexplred areas in the Sahara Desert. These relatively unexplred places are s rare these days and hld the very fundamentals f explratin, which attract me. S finally I made the jurney.” MacDnald started her jurney in Mauritania’s capital city Nuakchtt, and headed inland where she and her team jumped n the wrld’s lngest carg train (货运列车) fr a 435-mile jurney n the Mauritania Railway. “The train was dirty and uncmfrtable but it was such an interesting and unique way t travel thrugh the vast desert by train,” said MacDnald.
    MacDnald and her grup had t face many challenges n their jurney. Except fr the dirt and discmfrt, the travelers als had t deal with the intense heat, vilent winds and even dangerus sandstrms. “I was ut taking phtgraphs and within minutes, the wind increased t mre than 100 miles an hur,” MacDnald said. “I thught my skin was ging t be trn ff because f the rain and blwing sand. It felt like sandpaper n my skin. I have never experienced winds that strng befre. There was nce a time when I wanted t give up.”
    She dealt with the harsh (恶劣的) cnditins by trying nt t travel in the middle f the day and wre headscarves t prtect herself frm the sun and blwing sand. “The weather definitely dictates when and where yu travel,” said MacDnald. Even with all the challenges, the phtgrapher managed t recrd amazing images f the beautiful but harsh landscapes f Mauritania, and its fascinating cultures and cmmunities.
    46. Why did MacDnald tur the Sahara? (n mre than 10 wrds)
    47. Hw did MacDnald feel n the carg train? (n mre than 5 wrds)
    48. Why did MacDnald nce decide t give up her jurney? (n mre than 10 wrds)
    49. What des the underlined wrd in the last paragraph mean? (1 wrd)
    50. Hw des MacDnald’s stry inspire yu in life? Please explain. (n mre than 20 wrds)
    【答案】46. Because many unexplred places in the Sahara Desert attracted her.
    47. She felt dirty and uncmfrtable.
    48. Because the weather cnditins are harsh.
    49. Decides/Determines.

    50. MacDnald’spirit f bravely vercming difficulties inspires me. I will face the difficulties in life and manage t vercme them.
    【解析】
    【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了摄影师MacDnald克服各种挑战,实现了自己探索撒哈拉沙漠的梦想。
    【46题详解】
    考查细节理解。根据第一段中“There are still s many unexplred areas in the Sahara Desert. These relatively unexplred places are s rare these days and hld the very fundamentals f explratin, which attract me. S finally I made the jurney.(撒哈拉沙漠还有很多未开发的地区。这些相对未被探索的地方如今是如此罕见,并且蕴含着探索的基本原理,这吸引了我。所以我终于踏上了旅程。)”可知,撒哈拉沙漠有很多未被探索的地方,这吸引着MacDnald,所以她要去撒哈拉沙漠旅行,故答案为Because many unexplred areas in the Sahara Desert attracted her.
    【47题详解】
    考查细节理解。根据第一段中““The train was dirty and uncmfrtable(火车既脏又不舒服)”可知,MacDnald感觉火车很脏而且还很不舒服,故答案为She felt dirty and uncmfrtable.
    【48题详解】
    考查细节理解。根据第二段中““I thught my skin was ging t be trn ff because f the rain and blwing sand. It felt like sandpaper n my skin. I have never experienced winds that strng befre. There was nce a time when I wanted t give up.”(“我以为我的皮肤会因为下雨和吹沙子而被扯掉,感觉就像砂纸在我的皮肤上摩擦一样。我从来没有经历过这么大的风。曾经有一段时间,我想要放弃。”)”可知,恶劣的天气使作者曾经想放弃她的旅程,故答案为Because the weather cnditins are harsh.
    【49题详解】
    考查词义猜测。根据划线单词上文“She dealt with the harsh (恶劣的) cnditins by trying nt t travel in the middle f the day and wre headscarves t prtect herself frm the sun and blwing sand.(为了应对恶劣的环境,她尽量不在中午出门,并戴上头巾以防太阳和风沙侵袭。)”可知,恶劣的天气环境决定了她们的出行时间,结合画线单词上下文““The weather definitely dictates when and where yu travel,” said MacDnald(MacDnald说:“天气肯定会你旅行的时间和地点。”)”可知,划线单词“dictates”意思为“决定”,故答案为Decide/Determine.
    【50题详解】
    开放题,答案不唯一,言之有理即可。通读全文,尤其是最后一段中“Even with all the challenges, the phtgrapher managed t recrd amazing images f the beautiful but harsh landscapes f Mauritania, and its fascinating cultures and cmmunities.(尽管面临种种挑战,摄影师还设法拍下了毛里塔尼亚美丽而严酷的风景,以及迷人的文化和社区。)”可知,文章主要讲述了摄影师MacDnald克服各种挑战,实现了自己探索撒哈拉沙漠的梦想,她这种不畏艰难,勇往直前的精神鼓舞着我们在学习和生活上也要勇敢面对困难,想办法去解决,最终实现自己的梦想。故答案为:MacDnald’spirit f bravely vercming difficulties inspires me. I will face the difficulties in life and manage t vercme them.
    第二节:书面表达(满分15分)
    51. 假设你是星光中学的李华,你将代表学校参加主题为“Actins fr Greener Earth”的英语演讲比赛。请撰写一份演讲稿,主要内容包括:
    (1)目前我们生存的地球所面临的环境问题:植被数量减少,野生动物的栖息地骤减等;
    (2)人们为绿色地球可以采取的行动:为野生动植物建立自然保护区,倡导绿色出行等。
    注意:1.词数不少于100;
    2.演讲稿的开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
    参考词汇:vegetatin植被;habitat栖息地;nature reserve自然保护区
    Ladies and gentlemen,
    Gd afternn! I am Li Hua frm Xingguang Middle Schl. The tpic f my speech is “Actin fr Green Earth”.
    ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    That’s all. Thank yu!
    【答案】Ladies and gentlemen,
    Gd afternn! I am Li Hua frm Xingguang Middle Schl. The tpic f my speech is “Actin fr Green Earth”. As we all knw, the earth we live n is facing the mst serius envirnmental prblems we have never seen befre. Fr example, due t the excessive explitatin and destructin f human beings, the amunt f vegetatin is cnstantly reduced, and the bidiversity is threatened. The expansin f arable land has led t the drastic reductin f wildlife habitat, and many animals are endangered.
    First f all, I think we shuld set up nature reserves fr wild animals t ensure the living envirnment fr wild animals. Secndly, we shuld advcate green travel, which can reduce carbn emissin, s as t build a beautiful and green planet. Finally, I appeal that we shuld start frm the small things arund, reduce and avid waste, t create a gd eclgical envirnment.
    That’s all. Thank yu!
    【解析】
    【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“Actins fr Greener Earth”为主题写一份演讲稿。内容包括:(1)目前我们生存的地球所面临的环境问题:植被数量减少,野生动物的 栖息地骤减等;(2)人们为绿色地球可以采取的行动:为野生动植物建立自然保护区,倡导绿色出行等。
    【详解】1.词汇积累
    例如:fr example→fr instance
    因为:due t → wing t
    建立:set up→ build/establish
    严重的:serius→ severe
    2.句式拓展
    简单句变复合句
    原句:The expansin f arable land has led t the drastic reductin f wildlife habitat, and many animals are endangered.
    拓展句:The expansin f arable land has led t the drastic reductin f wildlife habitat, where many animals are endangered.
    【点睛】【高分句型1】As we all knw, the earth we live n is facing the mst serius envirnmental prblems we have never seen befre. (运用了as引导的非限制性定语从句)
    【高分句型2】Secndly, we shuld advcate green travel, which can reduce carbn emissin, s as t build a beautiful and green planet. (运用了which引导的非限制性定语从句)
    相关试卷

    天津市河西区2022-2023学年高二英语上学期期末质量检测试题(Word版附解析): 这是一份天津市河西区2022-2023学年高二英语上学期期末质量检测试题(Word版附解析),共23页。

    天津市河西区 2022-2023学年高一下学期期末质量检测英语试题: 这是一份天津市河西区 2022-2023学年高一下学期期末质量检测英语试题,文件包含天津市河西区2022-2023学年高一下学期期末质量检测英语试题解析版docx、天津市河西区2022-2023学年高一下学期期末质量检测英语试题原卷版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共40页, 欢迎下载使用。

    天津市河西区2022-2023学年高二下学期期末检测英语试题: 这是一份天津市河西区2022-2023学年高二下学期期末检测英语试题,共15页。试卷主要包含了 B等内容,欢迎下载使用。

    • 精品推荐
    • 课件
    • 教案
    • 试卷
    • 学案
    • 其他

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map