终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    英语朗读宝

    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起)

    立即下载
    加入资料篮
    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起)第1页
    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起)第2页
    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起)第3页
    还剩6页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起)

    展开

    这是一份期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起),共9页。试卷主要包含了阅读选择,阅读判断等内容,欢迎下载使用。


    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册湘少版(三起)

    一、阅读选择

    阅读短文,选择正确的答案。

    My Healthy Lifestyle

    My name is Li Ming. I am eleven years old. I am very healthy. I exercise everyday. My eating habits are very good. I eat a lot of vegetables and I drink milk every day. But I never drink coffee*. I like my healthy lifestyle. It helps me get clever. Healthy food and exercise help me study better

    1How old is Li Ming? (   )

    ATen.

    BEleven.

    CTwelve.

    DThirteen.

    2Li Ming is __________. (   )

    Ahappy

    Bgood

    Chealthy

    Dsad

    3Li Ming eats a lot of __________ and drinks __________ every day. (   )

    Adumplings; milk

    Bnoodles; juice

    Cvegetables; milk

    Dfruits; water

    4Does Li Ming drink coffee? (   )

    ANo, he doesn't drink coffee.

    BYes, he does.

    CWe don't know.

    DNo, he does.

     

    His name is Peter. He is not tall. He has small eyes. He studies in Beijing. He often has lunch at school. He likes rice, beef and chicken for lunch, but he doesn’t like vegetables. He has a new English teacher. She is Ms Smart. She’s from the UK. She’s tall and beautiful. Peter loves his English teacher.

    5Where does Peter study? (   )

    AIn Beijing. BIn Shanghai. CIn Anxiang.

    6What does Peter like for lunch? (   )

    ARice, chicken and vegetables. BBeef, rice and chicken. CRice and vegetables.

    7Who is his English teacher? (   )

    AMr Li. BMs Li. CMs Smart.

    8Peter’s English teacher is from ________. (   )

    AChina Bthe USA Cthe UK

    9What does his English teacher look like? (   )

    AShe’s tall and beautiful.

    BShe’s short but beautiful.

    CShe has small eyes.

     

    My name is Tom. I am eleven years old. I often get up at 6:50 and then have breakfast. I think breakfast is very important for us, so I usually have an egg, some milk and bread for breakfast. At 7:30, I go to school by bus. In my school, there are four lessons in the morning. I often have lunch at school. For lunch, I would like some rice, soup, meat and vegetables. In the afternoon, there're only two lessons. After school, I do my homework first. Then I help my mum and dad to cook dinner. At 19 o'clock, we sit together and have dinner. We usually have some fish, rice and vegetables.

    10How many lessons are there in Tom's school? (   )

    A4. B6. C2.

    11When does Tom have breakfast? (   )

    AAt 6:50. BAt 7:00. CAt 7:30.

    12Where does Tom often have lunch? (   )

    AAt school. BAt home. CAt the restaurant.

    13For _______, Tom usually has some fish, rice, and vegetables. (   )

    Abreakfast Blunch Cdinner

    14.短文中划线的三个单词中字母i发音不同的是 _______. (   )

    Afish Brice Cdinner

     

    阅读短文,选择正确的答案。

    Healthy Eating Habits

    It is said that, “Food is the first necessity of people.” Healthy eating habits are very important to us. We can have some bread, milk or eggs for breakfast, but do not eat heavy food. For lunch it is OK to have rice or noodles, and it is necessary to have some meat and vegetables. Having a cup of yogurt at lunch time is also good for our bodies. We should choose light food for supper and we shouldn't eat too much. And we can have some healthy food that we like. If we do like this, we will be in good health.

    15Food is the __________ necessity of people. (   )

    Afirst

    Bsecond

    Cthird

    Dfourth

    16What can we eat for breakfast? (   )

    ASome meat.

    BSome bread, milk and eggs.

    CSome chicken.

    DSome fruit.

    17We can eat __________for lunch. (   )

    Arice or noodles

    Bsome meat and vegetables

    Ca cup of yogurt

    DA, B and C

    18What can we eat for supper? (   )

    AA plate of meat.

    BThree bowls of noodles.

    CA bowl of porridge.

    DSome heavy food.

     

     

    二、阅读判断

    Hello, I’m Jane. I have some new teachers. My Chinese teacher is Ms Li. She is old and thin. And she is strict. My math teacher is Mr Zhou. He’s thin and tall. And he is very clever. Miss Su is my English teacher. She is young and beautiful. She has long hair. We all like her. My PE teacher, Mr Wu, is very strong and tall. He often teaches us to play basketball. I love my teachers. They are very nice.

    19Ms Li is old and strict. (     )

    20My English teacher is young and beautiful. (     )

    21My PE teacher is strong and short. (     )

    22Mr Wu teaches us to play football. (     )

    23The new teachers are very nice. (     )

     

    Hu Tutu is a lovely boy. He has big ears and small eyes. He has a round face. His father is tall. His father has big ears, too. And he has short hair. His mother is very beautiful. She has long hair. She likes wearing dress. Their family is very happy.

    24Hu Tutu is a lovely boy. (      )

    25The boy’s face is round. (      )

    26His father has big eyes. (      )

    27His mother has short hair. (      )

    28This is a happy family. (      )

     

    阅读对话,判断正(T)(F)  

    Anne: I’m hungry. I’d like some food and drinks.

    Peter: I’m hungry, too. Let’s go to the market.

    Mrs Chen: Can I help you?

    Anne: I’d like some bread.

    Mrs Chen: Would you like a Coke?

    Anne: Yes, please.

    Mrs Chen: What would you like, Peter?

    Peter: I’d like an ice cream and a sandwich.

    29Peter and Anne are hungry. (    )

    30Peter would like a Coke. (    )

    31Peter doesn’t have an ice cream. (    )

    32They go to the food shop. (    )

    33Anne would like some bread and a Coke. (    )

     

    Today is Saturday. It’s warm and sunny. Rose is very happy. Because it’s her birthday. She has new clothes. The coat is nice and thin. The hat is pretty. The skirt is red and beautiful. Her shoes are pink and beautiful, too. But she doesn’t like the shoes. They’re too big. So she wears a pair of green shoes. She looks very beautiful today.

    34Today is Sunday. It’s Rose’s birthday. (      )

    35Rose has new clothes. (      )

    36Rose’s skirt is pink and beautiful. (      )

    37Rose doesn’t like the green shoes. (      )

    38Rose looks very beautiful today. (      )

     


    参考答案:

    1B    2C    3C    4A

     

    【解析】1.本题题干的意思是:李明几岁了?备选项中,A项意为十岁B项意为十一岁C项意为十二岁D项意为十三岁。根据文章这句“I am eleven years old.”,故选B

    2.本题题干的意思是:李明是______。备选项中。A项意为高兴的B项意为好的C项意为健康的D项意为难过的。根据文章这句“I am very healthy.”,故选C

    3.本题题干的意思是:李明每天吃______ 和喝______。备选项中,A项意为饺子,牛奶B项意为面条,果汁C项意为蔬菜,牛奶D项意为水果,水。根据文章这句“I eat a lot of vegetables and I drink milk every day.(我每天吃很多蔬菜还喝牛奶。),故选C

    4.本题题干的意思是:李明喜欢喝咖啡吗?备选项中,A项意为不,他不喝咖啡。B项意为是的,他喝。C项意为我们不知道D项是一个前后不一致的错误选项。根据相关句子“But, I never drink coffee.(但是我从来不喝咖啡。),故选A

    5A    6B    7C    8C    9A

     

    【分析】短文大意:主要介绍彼得的个人信息和兴趣爱好。

    5.句意:彼得在哪学习?由短文He studies in Beijing.可知他在北京学习,A在北京。B在上海。C在安乡。故选A

    6.句意:彼得午饭喜欢吃什么?由短文He likes rice, beef and chicken for lunch,可知他午饭想吃米饭,牛肉和鸡肉,A米饭,鸡肉和蔬菜。B牛肉,米饭和鸡肉。C米饭和蔬菜。故选B

    7.句意:谁是他的英语老师?由短文 She is Ms Smart.可知Smart夫人是他的英语老师,A李先生。B李夫人。C Smart夫人。故选C

    8.句意:彼得的英语老师来自____。由短文She’s from the UK.可知她来自英国,A中国,B美国,C英国,故选C

    9.句意:他的英语老师长什么样?由短文She’s tall and beautiful.可知他的英语老师又高又漂亮,A她又高又漂亮。B她很矮但是很漂亮。C她有小眼睛。故选A

    【点睛】

    10B    11B    12A    13C    14B

     

    【导语】本文主要介绍了汤姆的个人信息以及他一天的生活。

    10.句意:在汤姆的学校有多少节课?根据文中 In my school, there are four lessons in the morning. In the afternoon, there're only two lessons. 可知上午四节课,下午两节课,一天六节课。故选B

    11.句意:汤姆什么时候吃早餐?根据文中 I often get up at 6:50 and then have breakfast. 可知6:50起床,然后吃早饭。所以应该是在七点吃早点,故选B

    12.句意:汤姆经常在哪吃午饭?A在学校;B在家;C在饭店;根据文中I often have lunch at school. 我经常在学校吃午饭。故选A

    13.句意:_____汤姆通常有一些鱼,米饭和蔬菜。A早饭;B午饭;C晚餐;根据文中 we sit together and have dinner. We usually have some fish, rice and vegetables.可知晚餐吃鱼,米饭和蔬菜。故选C

    14.句意:AC划线部分都发/i/rice中划线部分发/ai/,发音不同的是B,故选B

    15A    16B    17D    18C

     

    【解析】15.句意:食物是人们的______必需品。备选项中,A项意为第一B项意为第二C项意为第三D项意为第四。根据文章“Food is the first necessity of people.(食物是人们的第一必需品。)故选A.

    16.句意:早饭我们可以吃些什么?备选项中,A项意为一些肉B项意为面包,牛奶和鸡蛋C项意为一些鸡肉D项意为一些水果。根据文章这句“We can have some bread, milk or eggs for breakfast, but do not eat heavy food.(我们早饭可以吃一些面包,喝牛奶,吃鸡蛋,但是不要吃油腻的食物。)故选B

    17.句意:我们午饭可以吃______。备选项中,A项意为米饭或面条B项意为肉和蔬菜C项意为一杯酸奶D项包含上面三项。根据文章中这几句“For lunch it is OK to have rice or noodles, and it is necessary to have some meat and vegetables. Having a cup of yogurt at lunch time is also good for our bodies.(午饭我们吃米饭或面条就可以,吃些肉和蔬菜也很必要,喝一杯酸奶在午饭时间对我们身体也是有好处的。)可知ABC都是正确的,故选D

    18.句意:晚饭我们可以吃什么呢?备选项中,A项意为一盘肉B项意为三碗面 C项意为一碗粥D项意为一些油腻的食物;。根据文章的这句“We should choose light food for supper and we shouldn't eat too much.(晚饭我们应该选择些清淡的食物,而且不要吃得太多。),故选D

    19T    20T    21F    22F    23T

     

    【导语】本文介绍了简的新老师。

    19.句意:李老师年纪大且严厉。根据“My Chinese teacher is Ms Li. She is old and thin. And she is strict.”,可知题干描述正确,故答案为T

    20.句意:我的英语老师又年轻又漂亮。根据“Miss Su is my English teacher. She is young and beautiful.”,可知题干描述正确,故答案为T

    21.句意:我的体育老师又强壮又矮。根据“My PE teacher, Mr Wu, is very strong and tall.”,可知简的体育老师又强壮又高,故答案为F

    22.句意:吴老师教我们踢足球。根据“My PE teacher, Mr Wu, is very strong and tall. He often teaches us to play basketball.”,可知吴老师教我们打篮球,故答案为F

    23.句意:新老师很好。根据“They are very nice.”,可知题干描述正确,故答案为T

    24T    25T    26F    27F    28T

     

    【分析】本文主要介绍了胡图图一家人。

    24.句意:胡图图是一个可爱的男孩。根据Hu Tutu is a lovely boy.,可知胡图图是一个可爱的男孩,故答案为T

    25.句意:男孩的脸是圆的。根据He has a round face.,可知男孩的脸是圆的,故答案为T

    26.句意:他的爸爸有大眼睛。根据His father is tall. His father has big ears, too. And he has short hair.,可知爸爸有大耳朵,故答案为F

    27.句意:他的妈妈有短发。根据His mother is very beautiful. She has long hair.,可知他的妈妈有长发,故答案为F

    28.句意:这是幸福的一家。根据Their family is very happy.,可知这是幸福的一家,故答案为T

    【点睛】

    29T    30F    31F    32F    33T

     

    【解析】略

    34F    35T    36F    37F    38T

     

    【导语】本文介绍的是今天是罗斯的生日,她有一些新衣服,那些新衣服的情况。

    34.句意:今天星期天。是罗斯的生日。根据文章“Today is Saturday.”得知今天星期六。句意与原文意思不符,故答案为F

    35.句意:罗斯有新衣服。根据文章“ She has new clothes. ”得知她有新衣服。句意与原文意思相符,故答案为T

    36.句意:罗斯的短裙是粉色的,很漂亮。根据文章“ The skirt is red and beautiful. ”得知她的短裙是红色的,很漂亮。句意与原文意思不符,故答案为F

    37.句意:罗斯不喜欢绿色的鞋子。根据文章“ Her shoes are pink and beautiful, too. But she doesn’t like the shoes. ”得知罗斯不喜欢粉色的鞋子。句意与原文意思不符,故答案为F

    38.句意:今天罗斯看起来非常漂亮。根据文章“She looks very beautiful today.”得知罗斯今天看起来非常漂亮。句意与原文意思相符,故答案为T

     

     

    相关试卷

    期中阅读理解自检卷-英语五年级上册湘少版(三起):

    这是一份期中阅读理解自检卷-英语五年级上册湘少版(三起),共7页。试卷主要包含了阅读选择,阅读判断等内容,欢迎下载使用。

    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册牛津上海版(试用版):

    这是一份期中阅读理解过关练习-英语五年级上册牛津上海版(试用版),共9页。试卷主要包含了阅读选择,阅读判断等内容,欢迎下载使用。

    期中阅读理解过关练习-英语五年级上册人教PEP版:

    这是一份期中阅读理解过关练习-英语五年级上册人教PEP版,共9页。试卷主要包含了阅读选择,阅读判断等内容,欢迎下载使用。

    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map