|试卷下载
终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    山东省日照市2023届高三英语二模试题(Word版附解析)
    立即下载
    加入资料篮
    山东省日照市2023届高三英语二模试题(Word版附解析)01
    山东省日照市2023届高三英语二模试题(Word版附解析)02
    山东省日照市2023届高三英语二模试题(Word版附解析)03
    还剩17页未读, 继续阅读
    下载需要15学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    山东省日照市2023届高三英语二模试题(Word版附解析)

    展开
    这是一份山东省日照市2023届高三英语二模试题(Word版附解析),共20页。试卷主要包含了04等内容,欢迎下载使用。

    2020级高三校际联合考试
    英语试题
    2023.04
    本试卷共三部分,共10页。满分120分。考试时间100分钟。
    注意事项:
    1.答卷前,考生务必将自己的条形码粘贴在答题卡相应的位置。
    2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
    3.考试结束后,将答题卡交回。
    第一部分 阅读(共两节,满分50分)
    第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
    阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
    A
    From a multi-day hike following the routes of a Japanese poet, to a classic climb in the Argentinian Lake District, there are thousands of incredible trails (小路) that allow us to get up close to nature.
    Appalachian Trail, United States
    Extending for 2,200 miles, the Appalachian Trail is listed as the longest hiking-only footpath in the world. It runs from Springier Mountain in Georgia to Mount Katahdin in Maine, passing through some of the most remote country in the United States. That means it’s a hard task, either for those with endless vacation allowance, or walkers looking to do a small piece of a classic route.
    The Basho Wayfarer, Japan
    This self-guided trip follows a route taken by the poet Matsuo Basho over 300 years ago. The six-day hike starts in Sendai and works its way through the northern Tohoku region, passing through the UNESCO World Heritage (遗产)Site of Hiraizumi and along the ancient Dewa Kaido path. With its beech and cherry forests, it finishes at the temple of Yamadera.
    Mount Toubkal, Morocco
    The path upwards rises from the village of Imlil, passing over a dry river bed before rising sharply through a temple and on towards a large mountain cottage. After overnight here, hikers set off up the snowfield to the peak, where the Atlas Mountains open out and the views are breathtaking. A local guide and muleteers for carrying luggage are a must.
    The Dingle Way, Ireland
    It is a ring-like path that offers the best way to get under the skin of wild County Kerry in Ireland’s south west. Starting in the town of Tralee, the clockwise path follows narrow roads, taking in the wide sweep of sand at Inch Strand, passing along the clifftops outside Dingle town and heading around the edge of Mount Brardon, the highest peak on the Dingle Peninsula.
    1. What do we know about the Basho Wayfarer?
    A. It offers no guide service. B. It was built by a poet.
    C. It ends in the northern Tohoku region. D. It is on the world heritage list.
    2. Where can hikers enjoy a good view of snow?
    A. Appalachian Trail. B. The Basho Wayfarer.
    C. Mount Toubkal. D. The Dingle Way.
    3. What is special about the Dingle Way?
    A. It follows a circle path. B. It is the longest in the world.
    C. It finishes at Mount Brandon. D. It reaches the highest peak in Ireland.
    【答案】1. A 2. C 3. A
    【解析】
    【导语】这是一篇应用文。从跟随日本诗人路线进行多日徒步旅行,到阿根廷湖区的经典攀登,这里有数千条令人难以置信的小径让我们能够亲近大自然。文章主要介绍了几条让我们能够亲近自然的小路。
    【详解】1.细节理解题。根据The Basho Wayfarer, Japan部分中第一句话“This self-guided trip follows a route taken by the poet Matsuo Basho over 300 years ago. (这次自助之旅沿着300多年前诗人松尾芭蕉走过的路线进行)”可知,Basho Wayfarer没有导游服务。故选A。

    2. 细节理解题。根据Mount Toubkal, Morocco部分的第二句话“After overnight here, hikers set off up the snowfield to the peak, where the Atlas Mountains open out and the views are breathtaking.(在这里过了一夜之后,徒步旅行者们踏上了雪地,登上了山顶,阿特拉斯山脉向外延伸,景色令人叹为观止)”可知,在Mount Toubkal徒步旅行者沿着雪地向顶峰进发,沿途可欣赏到雪景。故选C。
    3. 细节理解题。根据The Dingle Way, Ireland部分中“It is a ring-like path (这是一个环形的道路)”可知,Dingle Way这条线路是环形的。故选A。
    B
    Ke’Nyzjah Ferebee was standing by the kitchen worktop, adding cupcake liners to a pan. She used an ice cream spoon to fill each with cake batter (面糊) to ensure they would look identical. A finished group sat on the counter with white buttercream turning on top. The cupcakes were for a 2-year-old’s “Moana”-themed birthday party. The next day, she had orders for a two-tiered cake and two birthday cakes.
    While most teenagers are spending the summer hanging out with friends and working, Ke’Nyzjah is filling orders, updating her website and getting new branding photos. She owns and operates KayKe Bakery, a home-based business, specializing in custom cakes and cupcakes. She offers 14 flavors. She requires at least two to four weeks’ notice on orders, and she gets six to seven a week.
    In 2020, she started baking out of boredom and a desire for cake. She asked her mom for a solution. Mom pointed her to a box of cake mix in the cupboard. Ke’Nyzjah’s first attempt failed. But she tried making more cakes the next day. She got better.
    She watched hours of YouTube videos to come up with a recipe and to teach herself baking techniques. “Once I got on Instagram and started seeing other people’s decorated cakes, that’s when I got inspired to be a cake artist instead of just a baker,” she said. She took business classes such as digital marketing at her school. She also registered for a course to become a certified customer service specialist. It taught her how to talk to customers and get through a sale. She’s constantly trying to find more ways to promote her business and find new clients. “It’s a little difficult having to keep up with both my Instagram and my Facebook pages and managing school, personal life and a business. It can be a lot sometimes, but I manage.”
    Nakesia Fercbec, Ke’Nyzjah’s mother, felt her daughter’s father has been influential. Ke’Nyzjah gives her mother a large of the credit. “She’s like my biggest supporter. She’s made me who I am. I’ve come to realize that I am an incredible person.”
    4. What was Ke’Nyzjah doing according to the first paragraph?
    A. Designing a themed party. B. Making cakes for business.
    C. Preparing for her birthday party. D. Placing an order for cakes online.
    5. What can be inferred about Kayke Bakery?
    A. It is well received. B. It hosts parties for customers.
    C. It is a joint business. D. It mainly provides service for kids
    6. What might be a challenge for Ke’Nyzjah?
    A. Attending business classes. B. Teaching herself baking techniques.
    C. Getting along with her clients. D. Balancing her business with schooling.
    7. What is the text mainly about?
    A. A home-based teen baker. B. A boredom-killing bakery.
    C. How to become a cake artist. D. How to start a business.
    【答案】4. B 5. A 6. D 7. A
    【解析】
    【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是Ke’Nyzjah Ferebee ,一个十几岁的青少年,在父母的支持下,在家自己制作蛋糕,开展网上定制业务,生意火爆。
    【4题详解】
    推理判断题。根据第一段的“Ke’Nyzjah Ferebee was standing by the kitchen worktop,adding cupcake liners to a pan. She used an ice cream spoon to fill each with cake batter (面糊) to ensure they would look identical. A finished group sat on the counter with white buttercream turning on top. The cupcakes were for a 2-year-old’s “Moana”-themed birthday party. The next day, she had orders for a two-tiered cake and two birthday cakes. (Ke’Nyzjah Ferebee正站在厨房的工作台面旁,往平底锅里加纸杯蛋糕衬垫。她用冰淇淋勺把蛋糕面糊填满,以确保它们看起来一模一样。一群吃完的人坐在柜台上,上面是白色的奶油。这些纸杯蛋糕是为一个两岁孩子的《海洋奇缘》主题生日派对准备的。第二天,她收到了两层蛋糕和两个生日蛋糕的订单。)”可知,Ke’Nyzjah在为生意做蛋糕。故选B。
    【5题详解】
    推理判断题。根据第二段“She requires at least two to four weeks’ notice on orders, and she gets six to seven a week. (她要求订单至少提前两到四周通知,而她每周会收到六到七份订单。)”可知,Kayke Bakery很受欢迎。故选A。
    【6题详解】
    细节理解题。根据第四段最后一句话“It’s a little difficult having to keep up with both my Instagram and my Facebook pages and managing school, personal life and a business. It can be a lot sometimes, but I manage. (要同时关注我的Instagram和Facebook页面,还要管理学校、个人生活和生意,这有点困难。有时会有很多,但我能应付。)”可知,Ke’Nyzjah面临的挑战是平衡她的事业和学业。故选D。
    【7题详解】
    主旨大意题。通读全文,尤其是第二段的“While most teenagers are spending the summer hanging out with friends and working, Ke’Nyzjah is filling orders,updating her website and getting new branding photos. She owns and operates KayKe Bakery, a home-based business, specializing in custom cakes and cupcakes. She offers 14 flavors. She requires at least two to four weeks’ notice on orders, and she gets six to seven a week. (当大多数青少年都在和朋友出去玩、工作的时候,Ke’Nyzjah却在接订单、更新她的网站、拍摄新的品牌照片。她拥有并经营KayKe Bakery,这是一家以家庭为基础的企业,专门从事定制蛋糕和纸杯蛋糕。她提供14种口味。她要求订单至少提前两到四周通知,而她每周会收到六到七份订单。)”可知,本文主要讲的是Ke’Nyzjah Ferebee ,一个十几岁的青少年,在父母的支持下,在家自己制作蛋糕,开展网上定制业务,生意火爆,故选A。
    C
    Crossing Phoenix, Arizona, are 180 miles of canals. In 1867, the city’s founding father, Jack Swilling saw the remains of irrigation (灌溉) channels wandering across the landscape. He realized that, centuries before, some society had farmed this desert. Soon after, Swilling began clearing the blocked canals to bring agriculture back to the region.
    Three years later, Swilling and other pioneers met to consider names for their settlement. The top two were Pumpkinville and Stonewall. Luckily, English adventurer Darrell Duppa proposed a name inspired by the resurrection (复兴) of the canals. “A great race once lived here and another great race will live here in the future,” he considered. “I predict that a new city will spring, phoenix-like, from the ruins and ashes of the old.”
    Gary Huckleberry, a researcher, said, “In the southwest, we have some serious issues to deal with in terms of water. The Colorado River is the main source of water for the southwest and it’s over distributed. We’ve got population growth and climate change. How are we going to deal with that? I think there’s something to be learned by looking at past societies who managed water for thousands of years.”
    That great society was the Hohokam. Between 100 and 1450 AD, they constructed 1,000 miles of canals. As the Hohokam expanded their network, they constantly repaired, cleaned and diverted the canals. “It requires cooperation, because all the users of the water from that canal have to agree not only to construct it, but also to maintain it,” Henderson, a scientist, said. “Users would have to agree to certain conditions to keep the entire system going.” The Hohokam committed to sharing water and put themselves on timetables.
    The Hohokam used canal irrigation for 3000 years. “That, to me, is the definition of sustainable development,” Huckleberry said. “They learned how to sustainably farm, to manage water, to not destroy their soils in a way that is worthy and might give us insight into how we might deal with the current trouble. I think one of the key lessons is that you don’t put all your eggs in one basket.”
    8. What is Paragraph 2 mainly about?
    A. The reconstruction of canals. B. The origin of the city’s name Phoenix.
    C. The discovery of the irrigation channels. D. The agricultural development in the settlement.
    9. What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to?
    A. The source of water. B. The climate change.
    C. The population growth. D. The over-distribution of water.
    10. What does Henderson say about the Hohokam?
    A. They were expert in farming. B. They were poor at time management.
    C They had a strong sense of team spirit. D. They fought for their rights to use water.
    11. Which of the following would Huckleberry agree with?
    A. Canal irrigation is out of date. B. Sustainable development matters.
    C. Farming can solve current trouble. D. The loss of soils is worse than before.
    【答案】8. B 9. D 10. C 11. B
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了横跨亚利桑那州凤凰城的180英里长的运河,19世纪的时候城市的创始人们复兴了运河,城市的名称由此而来,更久以前霍霍坎人在这里建造并维护运河,以可持续的方式发展他们的社会。
    【8题详解】
    主旨大意题。根据第二段中“Three years later, Swilling and other pioneers met to consider names for their settlement. The top two were Pumpkinville and Stonewall. Luckily, English adventurer Darrell Duppa proposed a name inspired by the resurrection (复兴) of the canals.(三年后,Swilling和其他拓荒者开会考虑给他们的定居点起什么名字。前两名是Pumpkinville和Stonewall。幸运的是,英国冒险家Darrell Duppa以运河的复兴为灵感,提出了一个名字)”可知,第二段主要介绍了凤凰城起名的经过,拓荒者开会讨论了起名方案,英国冒险家Darrell Duppa以运河的复兴为灵感提出了凤凰城(Phoenix)这个名字。由此可知,B项“凤凰城名字的由来”可概括段落大意。故选B项。
    【9题详解】
    词句猜测题。根据第三段中“In the southwest, we have some serious issues to deal with in terms of water. The Colorado River is the main source of water for the southwest and it’s over distributed. We’ve got population growth and climate change. How are we going to deal with that?(在西南地区,我们有一些严重的水的问题需要处理。科罗拉多河是西南地区的主要水源,但是分布过散。我们面临着人口增长和气候变化。我们要怎么处理呢?)”可知,因为人口增长和气候变化,水资源的问题愈发突出,需要解决科罗拉多河的水过于分散带来的问题。that指代的是上文的“it’s over distributed”,即水的分布过散。故选D项。
    【10题详解】
    细节理解题。根据倒数第二段中Henderson的话“It requires cooperation, because all the users of the water from that canal have to agree not only to construct it, but also to maintain it(这需要合作,因为这条运河的所有用水者不仅要同意建造它,还要同意维护它)”可知,霍霍坎人在使用运河的时候共同合作,建造并维护运河,因此他们富有团队精神。故选C项。
    【11题详解】
    推理判断题。根据最后一段中Huckleberry的话“They learned how to sustainably farm, to manage water, to not destroy their soils in a way that is worthy and might give us insight into how we might deal with the current trouble.(他们学会了如何可持续地耕种,如何管理水资源,如何不破坏他们的土壤,这些都是有价值的,可能会让我们了解如何应对当前的问题)”可知,霍霍坎人使用运河的方式恰恰体现了可持续发展的理念,这种方式是有价值的,可以帮助我们应对当今的问题。由此推知,Huckleberry会同意“可持续发展非常重要”的观点。故选B项。
    D
    Researchers in Singapore have developed an electronic material that helps robots sense and touch nearby objects.
    The material is a kind of foam: a solid substance that is filled with air and is soft. And the foam has another useful quality. It repairs itself when damaged, much like human skin. The material is called AiFoam, which is short for artificially innervated foam. To innervate means to supply with nerves. In robots, AiFoam would gather information from nearby and send it to a computer controlling the robot. AiFoam is a stretchy polymer (聚合物) combined with a mixture that lowers surface tension. This means that if you cut the material, it can return easily into one piece.
    To copy the human sense of touch, the researchers mixed microscopic pieces of metal into the material. Then they added very small electrical connections beneath the surface of the foam.
    Benjamin Tee, a lead researcher on the new material at the National University of Singapore, said that when there is pressure on the material, the metal particles (颗粒) get closer. The movement changes their electrical properties. The electrical connections sense these changes and send information about them to a computer, which then tells the robot what to do.
    “When I move my finger near the sensor, you can see the sensor is measuring the changes of my electrical field and responds accordingly to my touch,” he said. The robotic hand senses not only the amount but also the direction of the force placed on it. That could make robots more intelligent and responsive.
    Tee said AiFoam is the first material of its kind to combine self-repairing properties with nearness and pressure sensing. After spending over two years developing it, Tee and his team hope the material can be put to use within five years.
    12. What is one feature of AiFoam?
    A. It is made out of air. B. It is a low-cost material.
    C. It has self-repairing ability. D. It can replace human skin.
    13. How does the author develop paragraph 2?
    A. By giving instructions. B. By listing examples.
    C. By making comparisons. D. By offering explanations.
    14. Which of the following gives orders to the robot?
    A. Benjamin Tee. B. The researcher.
    C. The sensor. D. The computer.
    15. What can we learn about AiFoam from the last two paragraphs?
    A. It can measure the shape of your finger.
    B. It can change the direction of the force.
    C. It will come onto the market in the near future.
    D. It makes robots more sensitive than human beings.
    【答案】12. C 13. D 14. D 15. C
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文。文章介绍新加坡的研究人员开发了一种电子材料,可以帮助机器人感知和触摸附近的物体。
    【12题详解】
    细节理解题。根据第二段中“It repairs itself when damaged, much like human skin. The material is called AiFoam, which is short for artificially innervated foam.(它在受损时可以自我修复,就像人类的皮肤一样。这种材料被称为AiFoam,是人工神经泡沫的缩写)”可知,AiFoam的一个特点是它有自我修复的能力。故选C项。
    【13题详解】
    推理判断题。第二段中“The material is called AiFoam, which is short for artificially innervated foam. To innervate means to supply with nerves. In robots, AiFoam would gather information from nearby and send it to a computer controlling the robot. AiFoam is a stretchy polymer (聚合物) combined with a mixture that lowers surface tension. This means that if you cut the material, it can return easily into one piece.(这种材料被称为AiFoam,是人工神经泡沫的缩写。神经支配的意思是供给神经。在机器人中,AiFoam会从附近收集信息并将其发送给控制机器人的计算机。AiFoam是一种具有弹性的聚合物,结合了一种降低表面张力的混合物。这意味着,如果你切割材料,它可以很容易地恢复成一块)”中通过解释的方式说明了AiFoam是什么。故选D项。
    【14题详解】
    细节理解题。根据第四段中“The electrical connections sense these changes and send information about them to a computer, which then tells the robot what to do.(电子连接感应到这些变化,并将相关信息发送给计算机,然后计算机告诉机器人该怎么做)”可知,计算机向机器人下命令。故选D项。
    【15题详解】
    推理判断题。根据最一段中“After spending over two years developing it, Tee and his team hope the material can be put to use within five years.(经过两年多的研发,Tee和他的团队希望这种材料能在五年内投入使用)”可推知,AiFoam将在不久的将来上市。故选C项。
    第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
    阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
    Hurricane season can be wild and unpredictable.____16____Here are some ways you can beef up your home security in hurricane weather, even if you need to move out.
    ____17____That actually does nothing to ensure your safety in the powerful winds. Sticking to hurricane shelters or plywood (胶合板) is the only way to go when it comes to protecting those points of entry in hurricane conditions. Buy sheets of plywood,measure your windows and use brackets (支架) to hold the plywood in place.
    Sandbags are very useful. While sandbags won’t be able to help in the extreme storm, many people will be able to prevent flooding and extensive damage to their belongings by placing sandbags. ____18____Any storm water that is kept out of your home is storm water that won’t be able to damage the belongings inside your home, so sandbags are well worth having at your doorways during a hurricane.
    It’s important to prepare the inside of your home for strong winds and rain. But you should also keep an eye on the outside of your house, too. Trim (修剪) trees, especially dead branches, to prevent anything else that could fly through a window and cause damage during a hurricane. ____19____
    You should also take pictures of expensive items like electronics and keep notes of their serial numbers. ____20____Also, there are always bad people out right after a storm. If the worst happens and your home is broken into right after a bad storm, having pictures and detailed notes about what was in your home prior to the hurricane will make it easier for police to track down stolen items.
    A. You should have a camera at home.
    B. It can be strong enough to resist the forceful winds.
    C. Making sure nothing is loose in your yard is important.
    D. You may see people taping windows before a hurricane comes.
    E. They will be able to effectively keep storm water out in many cases.
    F. It will aid with your insurance company if anything needs to be replaced.
    G. These dangerous storms can bring damage to your home and belongings.
    【答案】16. G 17. D 18. E 19. C 20. F
    【解析】
    【导语】这是一篇说明文。文章提供了一些在飓风天气下加强家庭安全的方法。
    【16题详解】
    根据前文“Hurricane season can be wild and unpredictable.(飓风季节可能是狂野而不可预测的。)”和后文“Here are some ways you can beef up your home security in hurricane weather, even if you need to move out.(这里有一些方法可以在飓风天气下加强你的家庭安全,即使你需要搬出去。)”可知,此处是指飓风会对生命财产造成损害,所以选项G“这些危险的风暴会给你的房屋和财物带来损害。”切合文意。故选G。
    【17题详解】
    根据后文“That actually does nothing to ensure your safety in the powerful winds.(这实际上并不能保证你在强风中的安全。)”可知,that是指前文中提到了人们面对飓风的保护措施,所以选项D“你可能会看到人们在飓风来之前用胶带贴窗户。”切合文意。故选D。
    【18题详解】
    根据后文“Any storm water that is kept out of your home is storm water that won’t be able to damage the belongings inside your home, so sandbags are well worth having at your doorways during a hurricane.(任何被挡在外面的雨水都不会损坏你家里的物品,所以在飓风来临时,在你的门口放上沙袋是非常值得的。)”可知,此处是指沙袋可以把雨水挡在外面,所以选项E“在许多情况下,它们将能够有效地阻挡雨水。”切合文意。故选E。
    19题详解】
    根据前文“Trim (修剪) trees, especially dead branches, to prevent anything else that could fly through a window and cause damage during a hurricane.(修剪树木,尤其是枯枝,以防止任何其他东西从窗户飞进来,在飓风期间造成破坏。)”可知,此处是指防止庭院里有疏松的东西被吹到屋子里造成破坏,所以选项C“确保你的院子里没有任何东西松动是很重要的。”切合文意。故选C。
    【20题详解】
    根据前文“You should also take pictures of expensive items like electronics and keep notes of their serial numbers.(你还应该给昂贵的物品拍照,比如电子产品,并记下它们的序列号。)”可知,此处是指给昂贵的物品拍照并记下它们的序列号有助于向保险公司申请赔偿,所以选项F“如果有什么东西需要更换,它会帮助你的保险公司。”切合文意。故选F。
    第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
    第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
    Residents of a Wiltshire town have created a vertical living garden to fight pollution. The wall of plants has been____21____to the side of a shop in Bridge Yard in the center of Bradford-on-Avon.
    Stephanie Edwards____22____the idea and brought it to the town council to put into____23____. “As a matter of fact, the plants have____24____with them insects, and we’ve had a couple of birds sitting up there so it’s____25____for sure and we must not forget the____26____of health and well being,”she said.
    The wall had been in the____27____since 2019 and took about five days to construct. The wall is ____28____seasonal plants, low energy LED lighting, birdhouses and bug hotels.
    Alex Kay said the living wall had a number of beneficial____29____. “I don’t think that anyone will guarantee that this will solve our air quality situation, but it will_____30_____it,” she said. “It’s not just the traffic and the_____31_____quality, but this is about well being. This is good for the_____32_____.”
    James Sullivan-Tail your, who owns the nearby Swan Hotel, said he was really_____33_____with the wall. “I think it’s_____34_____a cleaner town, a nicer town, but also something_____35_____that is going to attract visitors as well,”he added.
    21. A. limited B. moved C. attached D. pulled
    22. A. explained B. formed C. tested D. predicted
    23. A. action B. trouble C. shape D. production
    24. A. filled B. shared C. brought D. kept
    25. A. changing B. growing C. marketing D. working
    26. A. benefits B. causes C. meanings D. results
    27. A. waiting B. planning C. painting D. destroying
    28. A. connected to B. mixed with C. made up of D. broken up into
    29. A. aspects B. profits C. views D. examples
    30. A. make B. help C. leave D. find
    31. A. life B. soil C. water D. air
    32. A. business B. agriculture C. technology D. communication
    33. A. familiar B. careful C. patient D. pleased
    34. A. designing B. creating C. describing D. copying
    35. A. abnormal B. strange C. unique D. common
    【答案】21. C 22. B 23. A 24. C 25. D 26. A 27. B 28. C 29. A 30. B 31. D 32. A 33. D 34. B 35. C
    【解析】
    【导语】本文是新闻报道。叙述了Wiltshire town 用贴植物墙的方法来保护环境和促进居民身心健康。
    【21题详解】
    考查动词词义辨析。句意:这堵植物墙被贴在了位于埃文河畔布拉德福德中心的桥场(Bridge Yard)一家商店的侧面。A. limited限制;B. moved移动;C. attached贴;附;D. pulled拉。根据前文“Residents of a Wiltshire town have created a vertical living garden to fight pollution.”和下文“to the side of a shop in Bridge Yard in the center of Bradford-on-Avon”可知,植物墙被贴到(attached)商店的一边来保护环境。故选C。
    【22题详解】
    考查动词词义辨析。句意:斯蒂芬妮·爱德华兹提出了这个想法,并将其提交给镇议会付诸实施。A. explained解释;B. formed形成;C. tested考验;D. predicted预测。根据“the idea and brought it to the town council to put into____3____”可以得知,Stephanie Edwards 想到了(formed)这个主意。故选B。
    【23题详解】
    考查名词词义辨析。句意:斯蒂芬妮·爱德华兹提出了这个想法,并将其提交给镇议会付诸实施。A. action行动;B. trouble麻烦;C. shape形状;D. production产量。根据上文“The wall of plants has been____1____to the side of a shop in Bridge Yard in the center of Bradford-on-Avon.”所示,Stephanie Edwards 想到了这个主意,并将这个主意带到议会付诸实施(put into action)。故选A。
    【24题详解】
    考查动词词义辨析。句意:事实上,这些植物带来了昆虫,我们还看到几只鸟停歇在那里,所以它肯定是起作用的,我们不能忘记它对健康和福祉的好处。” A. filled充满;B. shared共享;C. brought带来;D. kept保持。根据常识可知,事实上,植物本身会带来(brought)很多昆虫。故选C。
    【25题详解】
    考查动词词义辨析。句意:事实上,这些植物带来了昆虫,我们还看到几只鸟停歇在那里,所以它肯定是起作用的,我们不能忘记它对健康和福祉的好处。”A. changing改变;B. growing成长;C. marketing营销;D. working起作用。根据前文“we’ve had a couple of birds sitting up there”可知,还有很多鸟儿会在这里停歇,所以对于环境一定会起作用(working)。故选D。
    【26题详解】
    考查名词词义辨析。句意:事实上,这些植物带来了昆虫,我们还看到几只鸟停歇在那里,所以它肯定是起作用的,我们不能忘记它对健康和福祉的好处。”A. benefits利益;B. causes原因;C. meanings意思;D. results结果。根据前文“As a matter of fact, the plants have____4____with them insects, and we’ve had a couple of birds sitting up there”可知,尽管带来昆虫,但是植物的确是起作用的,因此,我们不要忘记它对于身心健康带来的益处(benefits)。故选A。
    【27题详解】
    考查动词词义辨析。句意:自2019年以来,这堵墙一直在规划中,花了大约五天的时间才建成。A. waiting等待;B. planning计划;C. painting给……上油漆;D. destroying毁坏。根据后文“took about five days to construct”可知, 植物墙自从 2019 年以来就在计划之中(in the planning)。故选B。
    【28题详解】
    考查动词短语辨析。句意:墙壁由季节性植物、低能耗LED照明、鸟舍和昆虫旅馆组成。A. connected to与……相连接;B. mixed with与……混合;C. made up of由……组成;D. broken up into分裂成。根据下文“seasonal plants, low energy LED lighting, birdhouses and bug hotels”可知,这面墙由季节性植物,节能 LED 灯等组成(be made up of)。故选C。
    【29题详解】
    考查名词词义辨析。句意:亚历克斯·凯说,这面活墙有许多有益的方面。A. aspects方面;B. profits利润;C. views意见;D. examples榜样。根据上文“we must not forget the____6____of health and well being”提示,植物墙除了给居民身心健康带来益处,它也会带来很多有益的方面(aspects)。故选A。
    【30题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我不认为有人能保证这将解决我们的空气质量问题,但它会有所帮助,”她说。A. make制作;B. help帮助;C. leave离开;D. find发现。根据前文“I don’t think that anyone will guarantee that this will solve our air quality situation”可知,植物墙不会完全解决空气质量问题,但至少能够帮助改善空气质量(help)。故选B。
    【31题详解】
    考查名词词义辨析。句意:这不仅仅是交通和空气质量的问题,还关系到健康。这对商业有利。 A. life生命;B. soil土壤;C. water水;D. air空气。根据上文可以得知,植物墙不仅能够改善空气质量,而且对于身体健康也很有帮助。故选D。
    【32题详解】
    考查名词词义辨析。句意:这不仅仅是交通和空气质量的问题,还关系到健康。这对商业有利。A. business商业;生意;B. agriculture农业;C. technology科技;D. communication交流。根据前文“The wall of plants has been____1____to the side of a shop”可知,此处说的是,植物墙对于商店的生意也有好处。故选A。
    【33题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:附近天鹅酒店(Swan Hotel)的老板詹姆斯·苏利文-泰尔(James Sullivan-Tail)说,他对这堵墙非常满意。A. familiar熟悉的;B. careful仔细的;C. patient耐心的;D. pleased高兴的。从下文“cleaner, nicer”可以看出,旅馆老板对植物墙带来的好处也很满意(pleased)。故选D。
    【34题详解】
    考查动词词义辨析。句意:“我认为这将创造一个更干净、更美好的小镇,同时也会吸引游客。”他补充道。A. designing设计;B. creating创造;C. describing描述;D. copying复制。根据前文“Residents of a Wiltshire town have created a vertical living garden to fight pollution.”可知,旅馆老板认为植物墙正在创造一个更干净和更美好的城镇,其余各项逻辑意义不符。故选B。
    【35题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:“我认为这将创造一个更干净、更美好的小镇,同时它创造了独特的东西也会吸引游客。”他补充道。A. abnormal非正常的;B. strange奇怪的;C. unique独一无二的;D. common普通的。根据前文“As a matter of fact, the plants have____4____with them insects, and we’ve had a couple of birds sitting up there so it’s____5____for sure and we must not forget the____6____of health and well being”可知,植物墙正在创造一个更干净和更美好的城镇,它也创造了独特的(unique)东西来吸引游客。故选C。
    第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
    阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
    Samantha Cristoforetti, the first Italian female astronaut in space,____36____(post) a group of photos and several Chinese sentences on her Twitter account during her mission at the International Space Station.
    Attached to the photos____37____(be) several lines from Preface to Poems Composed at the Orchid Pavilion, an ancient Chinese calligraphy masterpiece____38____famous Chinese calligrapher Wang Xizhi from the Eastern Jin Dynasty.
    Cristoforetti even gave____39____accurate translation of the lines, saying, “Looking up, I see the vastness of the universe.____40____(bow) my head, I look at the multitude of the world. The gaze flies, the heart expands, the joy of the senses can reach its peak,____41____this is true happiness indeed.”
    “Her quotation (引语) of the lines shows that she____42____(careful) observed the universe with the vision of Chinese civilization while observing China from space. Such a quotation is very special,____43____shows her ambition and a sense of pride,” said Professor Wang Hui from Tsinghua University.
    Her quotation also sparked a heated____44____(discuss) among foreign Internet users on social media. Some netizens said that with her Chinese language capacity, Cristoforetti also has the ability____45____(work) at the Chinese space station, while others hope that there will be less conflict and more cooperation in the world.
    【答案】36. posted
    37. were 38. by
    39. an 40. Bowing
    41. and##so
    42. carefully
    43. which 44. discussion
    45. to work
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文。本文主要讲述了意大利航天员克里斯托福雷蒂在太空写下中国古文《兰亭集序》中的句子,一条“太空推特”引发网友热议,共同探索和和平利用外空会促进全人类的共同福祉,各国理应携手合作,让地球和世界变得更加美好。
    【36题详解】
    考查时态。句意:萨曼莎·克里斯托福雷蒂是第一位进入太空的意大利女宇航员,她在国际空间站执行任务期间,在自己的推特账号上发布了一组照片和几句中文。空处为句子谓语动词,陈述过去的事情,应用一般过去时。故填posted。
    【37题详解】
    考查时态和主谓一致。句意:照片的附件是《兰亭集序》中的几行,这是中国东晋著名书法家王羲之的古代书法杰作。空处为句子谓语动词,陈述过去的事情用一般过去时;该句为表语前置的倒装,主语是lines,故谓语动词应用复数形式,故填were。
    【38题详解】
    考查介词。句意同上。表示“作者是,由……所写”应用介词by。故填by。
    【39题详解】
    考查冠词。句意:克里斯托福雷蒂甚至准确地翻译了这些词句,她说:“抬头看,我看到了宇宙的浩瀚。低头看,我看着世界的浩瀚。凝视飞翔,心灵膨胀,感官的喜悦达到顶峰,这才是真正的幸福。”translation“翻译”是可数名词单数形式,此处为泛指,应添加不定冠词,且accurate的发音是元音音素开头,故填an。
    【40题详解】
    考查非谓语动词。句意同上。逗号前部分是状语,空处应填非谓语动词,逻辑主语I和bow之间为主动关系,应用现在分词。故填Bowing。
    41题详解】
    考查连词。句意同4小题。空处应填连词连接两个句子,结合句意可知,上下文是并列或因果关系,用并列连词and/so符合题意。故填and/so。
    【42题详解】
    考查副词。句意:她引用的词句表明,她在太空观察中国的同时,用中华文明的眼光仔细观察了宇宙。修饰动词observed应用所给词的副词形式。故填carefully。
    【43题详解】
    考查定语从句。句意:这样引语很特别,这表明了她的雄心壮志和自豪感。空处引导非限制性定语,先行词是quotation,从句缺少主语,应用关系代词which引导。故填which。
    【44题详解】
    考查名词。句意:她的引语也在社交媒体上引发了外国网民的热烈讨论。空处应填名词discussion“讨论”作宾语,冠词a提示用其单数形式。故填discussion。
    【45题详解】
    考查非谓语动词。句意:一些网友表示,凭借她的中文能力,克里斯托福雷蒂也有能力在中国空间站工作,而另一些人则希望世界上少一些冲突,多一些合作。该句中已有谓语动词has,故空处填非谓语动词,ability后常用不定式作后置定语。故填to work。
    第三部分 写作(共两节,满分40分)
    第一节(满分15分)
    46. 假定你是李华,你校原定于本周五举行为期两天的“农耕研学(Agricultural Field Trip)”活动,因天气影响将延期举行。请你写一封邮件告知交换生David,内容包括:
    1.说明变动原因;
    2.告知变动情况。
    注意:
    1.词数80左右;
    2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    Dear David,
    ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Yours,
    Li Hua
    【答案】One possible version:
    Dear David,
    How is everything going? I’m sorry to tell you that some adjustments have been made to the two-day Agricultural Field Trip, which was scheduled for this Friday.
    According to the latest weather report, there’s going to be a heavy rain this Friday. Thus, our school has decided to put off the field trip until it gets better. Weather permitting, the activity may take place next Friday. I will let you know once it is confirmed. I hope the unexpected change won’t cause you much inconvenience.
    Best wishes!
    Yours,
    Li Hua
    【解析】
    【导语】本文是应用文写作。要求考生写一封邮件告知交换生David原定于本周五举行为期两天的“农耕研学(Agricultural Field Trip)”活动,因天气影响将延期举行。
    【详解】1. 词汇积累
    安排:schedule→arrange
    因此:thus→therefore
    推迟:put off→delay
    导致:cause→lead to
    2. 句式拓展
    简单句变复合句
    原句:Weather permitting, the activity may take place next Friday.
    拓展句:The activity may take place next Friday if weather permits.
    【点睛】[高分句型1]I’m sorry to tell you that some adjustments have been made to the two-day Agricultural Field Trip, which was scheduled for this Friday.(which引导的非限制性定语从句)
    [高分句型2]Thus, our school has decided to put off the field trip until it gets better.(until引导的时间状语从句)
    第二节(满分25分)
    47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    December 1952 in Wisconsin was bitterly cold. A curious 7-year-old, I was in hesitation when my father arrived home from work with something hidden in his jacket. “Guess what I have,” he said. He slowly unwrapped the jacket to take out a frozen owl (猫头鹰). He’d found the frozen bird on his car when he left work and guessed that it had flown into the windshield (挡风玻璃).
    Dad thought it might be alive and wanted to let it warm up. My mother agreed to let the bird stay overnight, so Dad and I took it to the basement( 地下室) and carefully laid it near our coal stove. I was the first one into the kitchen the next morning for a bowl of cereal (麦片). I found the owl resting on the sugar bowl as if waiting for its breakfast. I hurried to tell my parents that the owl was alive and sitting at the kitchen table. Mom didn’t like that it was in the kitchen and wanted it out of the house.
    Dad instructed me to open the back door while he forced the owl toward me. I heard the flapping of wings, but before I could direct its flight outside, the owl turned around away from the cold air coming in the door and flew past me, down the stairs into the shelter of the warm basement. Resting in the space near the top of the basement, the owl was safely beyond our reach. We tried driving it out with a broom, but it calmly flew to the far side of the basement. Soon Dad and I were laughing too hard to continue, and we realized there was no way we could drive the owl out if it wanted to stay. Mom agreed to have it in the house until Dad could catch it when it became weak from hunger. But that never happened.
    注意:
    1. 续写词数应为150左右;
    2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    The door didn’t shut properly, which allowed mice into the basement.
    ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    As spring arrived, we knew it was time for the owl to leave.
    ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】One possible version:
    The door didn’t shut properly, which allowed mice into the basement. In the days that followed, the owl caught the mice in the basement and enjoyed every meal of them. Before long, it became so fat that Dad might have easily caught it. But he didn’t. Even Mom never asked him to drive it out of the house. I usually showed my friends the owl that lived in my basement and explained its eating habits. Time passed quickly and three months went by before we knew it.
    As spring arrived, we knew it was time for the owl to leave. On a warm afternoon, we decided to set the bird free. I opened the door, though I hated to do it. The owl seemed to read our minds and flew out into the tall pear tree in our backyard. We observed it around the neighborhood for a few more days and then it was gone. We felt a sense of loss. We took comfort knowing it was free and healthy, if a bit overweight.
    【解析】
    【导语】本文以事件为线索展开,七岁的时候,作者从下班回家的爸爸那里收到了一只小猫头鹰,因为天气寒冷而且在户外待了很久,爸爸不确定小猫头鹰是否还活着,于是把它放在温暖的地下室待上一个晚上。第二天早上作者发现它还活着,但是妈妈对它有些反感,所以想赶走它,不过没能成功,于是小猫头鹰在家里待了下去。
    【详解】1.段落续写:
    ①由第一段首句内容“门没关好,老鼠进了地下室。”可知,第一段可描写小猫头鹰怎样对付自己的天敌老鼠,以及一家人对待它的态度。
    ②由第二段首句内容“春天来了,我们知道猫头鹰该离开了。”可知,第二段可描写一家人如何放生小猫头鹰,小猫头鹰是什么样的表现,一家人看着小猫头鹰离开的内心感受。
    2.续写线索:老鼠进入地下室——小猫头鹰对付老鼠——一家人的态度——一家人意识到应让小猫头鹰离开——一家人放生小猫头鹰——小猫头鹰的表现——一家人的感受
    3.词汇激活
    行为类
    ①捕捉:catch/hunt/prey on/grab/seize
    ②享用:enjoy/relish/savor
    ③赶走:drive away/chase away/drive out/dispel/expel
    ④展示:show/display/showcase/present/introduce
    ⑤解释:explain/clarify/describe/delineate
    ⑥看:observe/watch/see/keep an eye on
    情绪类
    ①不愿意:hate/dislike/hesitate/be unwilling/be reluctant
    ②失落:loss/pain/suffering/grief
    ③欣慰:comfort/relief/consolation/ease
    【点睛】[高分句型1]Before long, it became so fat that Dad might have easily caught it.(so… that引导结果状语从句)
    [高分句型2]I usually showed my friends the owl that lived in my basement and explained its eating habits.(关系代词that引导定语从句修饰the owl)
    [高分句型3]I opened the door, though I hated to do it.(从属连词though引导让步状语从句)


    相关试卷

    山东省枣庄市2023届高三英语二模试题(Word版附解析): 这是一份山东省枣庄市2023届高三英语二模试题(Word版附解析),共20页。

    山东省烟台市2023届高三英语二模试题(Word版附解析): 这是一份山东省烟台市2023届高三英语二模试题(Word版附解析),共21页。试卷主要包含了 考试结束后,只交答题卡等内容,欢迎下载使用。

    山东省威海市2023届高三英语二模试题(Word版附解析): 这是一份山东省威海市2023届高三英语二模试题(Word版附解析),共22页。试卷主要包含了答卷前,务必用0等内容,欢迎下载使用。

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map