还剩4页未读,
继续阅读
所属成套资源:(外研版)2019届高考英语一轮复习练习(含解析)
成套系列资料,整套一键下载
- (外研版)2019届高考英语一轮复习练习:选修7 3 Module3知能演练轻松闯关 Word版含解析 试卷 0 次下载
- (外研版)2019届高考英语一轮复习练习:选修6 6 Module6知能演练轻松闯关 Word版含解析 试卷 0 次下载
- (外研版)2019届高考英语一轮复习练习:选修7 4 Module4知能演练轻松闯关 Word版含解析 试卷 0 次下载
- (外研版)2019届高考英语一轮复习练习:选修8 2 Module2知能演练轻松闯关 Word版含解析 试卷 0 次下载
- (外研版)2019届高考英语一轮复习练习:选修8 4 Module4知能演练轻松闯关 Word版含解析 试卷 0 次下载
(外研版)2019届高考英语一轮复习练习:选修7 5 Module5知能演练轻松闯关 Word版含解析
展开
阅读理解
A
(2018·长春高三质检)
Chinese Emoji(表情符号) Circles Globe
“Funny”,a madeinChina emoji,seems to have recently moved beyond China. Now,it is more than an emoji,but a cultural expansion.
Reaching Global Markets
A series of “funny” emojibased bolsters(抱枕) have attracted the attention of Japanese customers. Even if one bolster is more than three times as expensive as in China,it doesn’t kill their desires to buy it. One Japanese customer Miki said,“They are just so cute that I bought three bolsters at one time. And every time I see them,my mood just brightens suddenly.”A Japanese netizen Kiro Kara said,“My dad will send it whenever he doesn’t agree with someone but he has to behave politely.”
Addition to Domestic(国内的) Social Media
One commonly seen online comment from Chinese netizens is,“Every time other people send me the emoji,I feel very uncomfortable and consider myself as a fool.”
Released in 2013,the “funny” emoji is the updated version of its original one; “funny” has a smiley mouth,two eyebrows and a naughty look. All these characteristics present a sense of satire(讽刺).
In Everyday Use Abroad
Earlier this year,one emoji from the Chinese basketball celebrity Yao Ming,who played in U.S.A.,has been spread through the Middle East region. In a city in Egypt,Yao’s smiling emoji has appeared in local traffic signs to remind people the road ahead is oneway.
As a new online language,emojis have been helping people express their views in a more vivid and precise way. Also,it can help foreigners learn about Chinese culture. But how to use “the fifth innovation(创新) in China” without hurting others and turn them into commercial advantages still needs answers.
【解题导语】 本文是一篇说明文,主要介绍了中国的网络表情符号“有趣”对中国和世界文化的影响。
1.Why do the bolsters attract Miki’s attention?
A.They are cheap.
B.They are desirable.
C.They help lift the spirits.
D.They help behave politely.
C 解析:推理判断题。根据第二段Miki所说的话“And every time I see them,my mood just brightens suddenly.”可知,Miki购买了几个带“有趣”表情符号的抱枕,看到这些抱枕Miki的心情就高兴起来,故C正确。
2.Which of the following can be inferred according to the text?
A.The “funny” emoji was created by Yao Ming.
B.The “funny” emojibased bolsters sell better in Japan than in China.
C.The “funny” emoji helps foreigners understand Chinese culture better.
D.The “funny” emoji is regarded as friendliness by most Chinese netizens.
C 解析:推理判断题。根据第六段第二句“Also,it can help foreigners learn about Chinese culture.”可知,表情符号可以帮助外国人更好地了解中国文化,故C项正确。
3.What’s the author’s attitude towards the emoji mentioned in this text?
A.Critical. B.Doubtful.
C.Subjective. D.Objective.
D 解析:观点态度题。根据最后一段内容可知,本文既说明了表情符号的积极意义,也提出了表情符号存在的问题;据此可以判断,本文作者对于表情符号的态度是客观的,故D项正确。
4.The main purpose of the text is to________.
A.promote the emoji worldwide
B.teach us how to use the emoji
C.explain the meaning of the emoji
D.show us the popularity of the emoji
D 解析:目的意图题。通读全文可知,本文主要介绍了“有趣”这一中国网络表情符号对国内外市场和文化的影响;据此可以判断,本文旨在向我们说明表情符号的流行情况,故D正确。
B
(2018·海口调研)
Volunteering Is Fun
One afternoon I was sitting at home feeling so bored.Instead of feeling sorry for myself, I wanted to meet people and have new experiences so I decided to start volunteering.I searched on my computer and found a website where I could volunteer on a farm in France.
My time working on a farm was a new experience for me.It was basically a free holiday as food and accommodation were provided.However,it was not your typical holiday as I had to look after fifteen horses and sleep at the top of a tower in a castle!I was an awful farmer but it did not matter because I made some great friends.
However,you do not need to go abroad to volunteer.I have had plenty of adventures at home as volunteering can become a hobby.For example,I love singing so I had a good laugh waving my arms in an attempt to conduct my local choir.I did slowly improve and it felt great to conduct the choir in a concert.At university,I organised a concert for charity with my friends.It was really fun founding bands and raising money for a cause we believe in.
It is true that you feel good volunteering but there are also other advantages.I once volunteered as a server at a charity sports event where the organizers gave me cupcakes to thank me for my services.I also volunteered in a charity shop so I found loads of nice cheap clothes to update my wardrobe(衣柜).
While this is all fun,my favourite aspect of volunteering is creating and sharing stories.My terrible attempts at farming have given me hilarious stories to tell!Talking to volunteers from different countries and backgrounds has also helped me learn more about the world.I feel thankful to have had so much fun with many nice people thanks to volunteering.
【解题导语】 本文是一篇记叙文。作者认为做志愿者很有趣,并生动地描绘了他的几次志愿者经历,最后指出在做志愿者的同时,自己还收获了其他的很多东西,感激之情油然而生。
5.Why did the author want to volunteer?
A.He wanted to go abroad.
B.He felt ashamed of himself.
C.He wanted to taste new life and make friends.
D.He wanted to be a farmer.
C 解析:细节理解题。由第一段第二句可知,作者想做志愿者是因为他想交朋友并得到新体验。故选C。
6.The underlined word “hilarious” in the last paragraph is closest in meaning to “________”.
A.sad B.funny
C.awful D.critical
B 解析:词义猜测题。根据画线词所在段落可知,作者当志愿者最喜欢的部分就是讲故事,他在农场的经历给予了他讲有趣故事的源泉。同时和不同国家和背景的志愿者交谈也帮助作者更多地了解了世界。由此可推知,hilarious应与funny意思相近。故选B。
7.The author did many volunteering work except________.
A.taking care of horses and sheep
B.conducting a choir in a concert
C.helping in a charity sports event
D.helping in a charity shop
A 解析:细节理解题。根据第二段第三句可知,作者是照看十五匹马,并没有羊。故选A。
8.How does the author feel according to the last paragraph?
A.Curious. B.Anxious.
C.Cautions. D.Grateful.
D 解析:细节理解题。根据最后一段最后一句可知,作者感激志愿经历。故选D。
C
(2018·石家庄高三模拟)Few people are aware that Waterloo Bridge, crossed by thousands of daily commuters(通勤者) and celebrated as a London landmark, was mainly built by a female workforce.
There are no written or photographic records of the women who built the bridge since the construction company that built it closed in the 1980s and with it went all the records. What’s left is anecdotal evidence, kept alive by the tourist boat captains who have called it the Ladies’ Bridge.
During the Second World War, with the majority of the active male labor force away at the front, women increasingly took on traditionally male roles. By 1944, 25,000 women were working in the construction industry, carrying out backbreaking tasks. These women were permitted to carry out this exhausting and dangerous work on the basis that it would only be temporary and that their pay would be lower than that of men. So the trend in women working in construction and engineering did not continue after the war.
September sees a series of events celebrating the unknown work of the large female workforce. Musician Claudia Molitor has created a 45minute musical entitled “the Singing Bridge”, which runs at Somerset House from 9 to 25 September. In late September, the “Light up the Ladies’ Bridge” event sees the National Theatre’s fly tower lit up by large scale photographic projections(投影) of female construction workers working in construction during World War Ⅱ.
Let’s all celebrate the women who have helped to build the cities in which we live.
【解题导语】 本文是一篇说明文。介绍了英国滑铁卢桥的历史、建造人、纪念活动等。
9.Why do few people know about the builders of Waterloo Bridge?
A.The records of their work have been lost.
B.Female workers received little attention.
C.The construction took place long ago.
D.Few people know about the bridge.
A 解析:细节理解题。根据第二段的第一句可知,自从20世纪80年代建造该桥的建筑公司倒闭以来,就没有妇女建造该桥的文字或照片记录了,所有的记录随着公司的倒闭都丢失了,故A项正确。
10.Why did London women do the construction work?
A.It was a tradition in London.
B.They wanted to get a steady job.
C.The company offered them better pay.
D.Most men had gone to the battlefield.
D 解析:细节理解题。根据第三段的第一句可知,由于二战期间大部分男子上前线参战,妇女便不得不充当起了男子的角色,故D项正确。
11.What’s the fourth paragraph mainly about?
A.The influence of the bridge on art.
B.A musician’s contribution to the bridge.
C.The events in honor of the bridge builders.
D.Women’s work during the Second World War.
C 解析:段落大意题。通读第四段可知,该段第一句为该段主题句,该段主要介绍了在九月份举行的一系列纪念建桥者的活动,故C项正确。
12.Which can be the best title for the text?
A.Female Workers on the Rise
B.A Hidden Treasure in London
C.A New London Landmark
D.The Story Behind the Ladies’ Bridge
D 解析:标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了英国滑铁卢桥的历史、建造人、纪念活动等,重点介绍了该桥被称为“女士桥”的原因和其背后的故事,故D项最适合作本文标题。
七选五
(2018·太原高三模拟)
Traditional Chinese Culture
Chinese culture is over 5,000 years old. 1.________
The spirit of the tea ceremony
Xihu Longjing (West Lake Dragon Well) and Yunnan Pu’er have long been world famous. 2.________The spirit of the Chinese tea ceremony captures the Chinese attitude towards life and spirituality. These are the things that people all over the world can benefit from.
A handful of good tea leaves with some boiling water and a set of lovely tea ware are the perfect way to spend a sunny afternoon and gain some insights into the wisdom of that ancient civilization.
3.________
During the 5,000 years of Chinese civilization, many different flavors, styles, and cuisines(烹饪) have developed, based on traditional philosophy and culture. This ancient food culture has had a direct impact on the countries such as Japan, Mongolia, South Korea, Thailand, and Singapore. It has benefited billions of people around the world through innovations such as Chinese vegetarian culture, tea culture, vinegar, pasta, medicinal diets, ceramic tableware, and the use of soybeans in the diet.
Confucianism
Confucianism emphasizes peacefulness and harmony between heaven and humanity, through pursuing the “Tao”, which is the harmonization between nature and mankind. It advocates harmony and moderation, including the harmony between individuals, as well as the harmony between a man and his inner self.
Confucianism has flourished during the last 2,500 years of China’s 5,000-year history. 4.________This school of thought has had the most profound and long lasting influence in China’s history. Seventy-four Nobel Prize winners and many other highly respected scholars have stated that for the benefit of mankind’s livelihood and development into the next century, these teachings should be promoted and adopted worldwide. 5.________
A.Chinese cuisine
B.Traditional Chinese culture
C.It has been the mainstay of that ancient civilization.
D.They are pretty popular due to their superior color and flavor.
E.The following three items of traditional Chinese culture have had a worldwide impact.
F.This wonderfully rich food culture has also had an impact on Europe, America and Oceania.
G.This would provide long lasting benefits for man,helping to ensure a peaceful and happy life.
【解题导语】 本文主要介绍了中国特色传统文化。
1.E 解析:承接上文“Chinese culture is over 5,000 years old.”并与下文介绍的三个传统文化的代表呼应,此处起承上启下的作用,导入本文所要介绍的主题:中国富有特色的传统文化。所以选E项。
2.D 解析:承接上文“Xihu Longjing (West Lake Dragon Well) and Yunnan Pu’er have long been world famous.”,空处解释了茶文化流行的原因,所以选D项。
3.A 解析:空处是本段的小标题,由下文的“During the 5,000 years of Chinese civilization, many different flavors, styles, and cuisines(烹饪) have developed, based on traditional philosophy and culture.”可推知,本段主要讲的是中国的烹饪文化,所以选A项。
4.C 解析:根据上文的“Confucianism has flourished during the last 2,500 years of China’s 5,000-year history.”可推知,空处讲的是儒家思想在中国的重要地位,故选C项。
5.G 解析:根据上文的“Seventy-four Nobel Prize winners and many other highly respected scholars have stated that for the benefit of mankind’s livelihood and development into the next century”可知,儒家思想会给人类带来福祉,所以选G项。
阅读理解
A
(2018·长春高三质检)
Chinese Emoji(表情符号) Circles Globe
“Funny”,a madeinChina emoji,seems to have recently moved beyond China. Now,it is more than an emoji,but a cultural expansion.
Reaching Global Markets
A series of “funny” emojibased bolsters(抱枕) have attracted the attention of Japanese customers. Even if one bolster is more than three times as expensive as in China,it doesn’t kill their desires to buy it. One Japanese customer Miki said,“They are just so cute that I bought three bolsters at one time. And every time I see them,my mood just brightens suddenly.”A Japanese netizen Kiro Kara said,“My dad will send it whenever he doesn’t agree with someone but he has to behave politely.”
Addition to Domestic(国内的) Social Media
One commonly seen online comment from Chinese netizens is,“Every time other people send me the emoji,I feel very uncomfortable and consider myself as a fool.”
Released in 2013,the “funny” emoji is the updated version of its original one; “funny” has a smiley mouth,two eyebrows and a naughty look. All these characteristics present a sense of satire(讽刺).
In Everyday Use Abroad
Earlier this year,one emoji from the Chinese basketball celebrity Yao Ming,who played in U.S.A.,has been spread through the Middle East region. In a city in Egypt,Yao’s smiling emoji has appeared in local traffic signs to remind people the road ahead is oneway.
As a new online language,emojis have been helping people express their views in a more vivid and precise way. Also,it can help foreigners learn about Chinese culture. But how to use “the fifth innovation(创新) in China” without hurting others and turn them into commercial advantages still needs answers.
【解题导语】 本文是一篇说明文,主要介绍了中国的网络表情符号“有趣”对中国和世界文化的影响。
1.Why do the bolsters attract Miki’s attention?
A.They are cheap.
B.They are desirable.
C.They help lift the spirits.
D.They help behave politely.
C 解析:推理判断题。根据第二段Miki所说的话“And every time I see them,my mood just brightens suddenly.”可知,Miki购买了几个带“有趣”表情符号的抱枕,看到这些抱枕Miki的心情就高兴起来,故C正确。
2.Which of the following can be inferred according to the text?
A.The “funny” emoji was created by Yao Ming.
B.The “funny” emojibased bolsters sell better in Japan than in China.
C.The “funny” emoji helps foreigners understand Chinese culture better.
D.The “funny” emoji is regarded as friendliness by most Chinese netizens.
C 解析:推理判断题。根据第六段第二句“Also,it can help foreigners learn about Chinese culture.”可知,表情符号可以帮助外国人更好地了解中国文化,故C项正确。
3.What’s the author’s attitude towards the emoji mentioned in this text?
A.Critical. B.Doubtful.
C.Subjective. D.Objective.
D 解析:观点态度题。根据最后一段内容可知,本文既说明了表情符号的积极意义,也提出了表情符号存在的问题;据此可以判断,本文作者对于表情符号的态度是客观的,故D项正确。
4.The main purpose of the text is to________.
A.promote the emoji worldwide
B.teach us how to use the emoji
C.explain the meaning of the emoji
D.show us the popularity of the emoji
D 解析:目的意图题。通读全文可知,本文主要介绍了“有趣”这一中国网络表情符号对国内外市场和文化的影响;据此可以判断,本文旨在向我们说明表情符号的流行情况,故D正确。
B
(2018·海口调研)
Volunteering Is Fun
One afternoon I was sitting at home feeling so bored.Instead of feeling sorry for myself, I wanted to meet people and have new experiences so I decided to start volunteering.I searched on my computer and found a website where I could volunteer on a farm in France.
My time working on a farm was a new experience for me.It was basically a free holiday as food and accommodation were provided.However,it was not your typical holiday as I had to look after fifteen horses and sleep at the top of a tower in a castle!I was an awful farmer but it did not matter because I made some great friends.
However,you do not need to go abroad to volunteer.I have had plenty of adventures at home as volunteering can become a hobby.For example,I love singing so I had a good laugh waving my arms in an attempt to conduct my local choir.I did slowly improve and it felt great to conduct the choir in a concert.At university,I organised a concert for charity with my friends.It was really fun founding bands and raising money for a cause we believe in.
It is true that you feel good volunteering but there are also other advantages.I once volunteered as a server at a charity sports event where the organizers gave me cupcakes to thank me for my services.I also volunteered in a charity shop so I found loads of nice cheap clothes to update my wardrobe(衣柜).
While this is all fun,my favourite aspect of volunteering is creating and sharing stories.My terrible attempts at farming have given me hilarious stories to tell!Talking to volunteers from different countries and backgrounds has also helped me learn more about the world.I feel thankful to have had so much fun with many nice people thanks to volunteering.
【解题导语】 本文是一篇记叙文。作者认为做志愿者很有趣,并生动地描绘了他的几次志愿者经历,最后指出在做志愿者的同时,自己还收获了其他的很多东西,感激之情油然而生。
5.Why did the author want to volunteer?
A.He wanted to go abroad.
B.He felt ashamed of himself.
C.He wanted to taste new life and make friends.
D.He wanted to be a farmer.
C 解析:细节理解题。由第一段第二句可知,作者想做志愿者是因为他想交朋友并得到新体验。故选C。
6.The underlined word “hilarious” in the last paragraph is closest in meaning to “________”.
A.sad B.funny
C.awful D.critical
B 解析:词义猜测题。根据画线词所在段落可知,作者当志愿者最喜欢的部分就是讲故事,他在农场的经历给予了他讲有趣故事的源泉。同时和不同国家和背景的志愿者交谈也帮助作者更多地了解了世界。由此可推知,hilarious应与funny意思相近。故选B。
7.The author did many volunteering work except________.
A.taking care of horses and sheep
B.conducting a choir in a concert
C.helping in a charity sports event
D.helping in a charity shop
A 解析:细节理解题。根据第二段第三句可知,作者是照看十五匹马,并没有羊。故选A。
8.How does the author feel according to the last paragraph?
A.Curious. B.Anxious.
C.Cautions. D.Grateful.
D 解析:细节理解题。根据最后一段最后一句可知,作者感激志愿经历。故选D。
C
(2018·石家庄高三模拟)Few people are aware that Waterloo Bridge, crossed by thousands of daily commuters(通勤者) and celebrated as a London landmark, was mainly built by a female workforce.
There are no written or photographic records of the women who built the bridge since the construction company that built it closed in the 1980s and with it went all the records. What’s left is anecdotal evidence, kept alive by the tourist boat captains who have called it the Ladies’ Bridge.
During the Second World War, with the majority of the active male labor force away at the front, women increasingly took on traditionally male roles. By 1944, 25,000 women were working in the construction industry, carrying out backbreaking tasks. These women were permitted to carry out this exhausting and dangerous work on the basis that it would only be temporary and that their pay would be lower than that of men. So the trend in women working in construction and engineering did not continue after the war.
September sees a series of events celebrating the unknown work of the large female workforce. Musician Claudia Molitor has created a 45minute musical entitled “the Singing Bridge”, which runs at Somerset House from 9 to 25 September. In late September, the “Light up the Ladies’ Bridge” event sees the National Theatre’s fly tower lit up by large scale photographic projections(投影) of female construction workers working in construction during World War Ⅱ.
Let’s all celebrate the women who have helped to build the cities in which we live.
【解题导语】 本文是一篇说明文。介绍了英国滑铁卢桥的历史、建造人、纪念活动等。
9.Why do few people know about the builders of Waterloo Bridge?
A.The records of their work have been lost.
B.Female workers received little attention.
C.The construction took place long ago.
D.Few people know about the bridge.
A 解析:细节理解题。根据第二段的第一句可知,自从20世纪80年代建造该桥的建筑公司倒闭以来,就没有妇女建造该桥的文字或照片记录了,所有的记录随着公司的倒闭都丢失了,故A项正确。
10.Why did London women do the construction work?
A.It was a tradition in London.
B.They wanted to get a steady job.
C.The company offered them better pay.
D.Most men had gone to the battlefield.
D 解析:细节理解题。根据第三段的第一句可知,由于二战期间大部分男子上前线参战,妇女便不得不充当起了男子的角色,故D项正确。
11.What’s the fourth paragraph mainly about?
A.The influence of the bridge on art.
B.A musician’s contribution to the bridge.
C.The events in honor of the bridge builders.
D.Women’s work during the Second World War.
C 解析:段落大意题。通读第四段可知,该段第一句为该段主题句,该段主要介绍了在九月份举行的一系列纪念建桥者的活动,故C项正确。
12.Which can be the best title for the text?
A.Female Workers on the Rise
B.A Hidden Treasure in London
C.A New London Landmark
D.The Story Behind the Ladies’ Bridge
D 解析:标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了英国滑铁卢桥的历史、建造人、纪念活动等,重点介绍了该桥被称为“女士桥”的原因和其背后的故事,故D项最适合作本文标题。
七选五
(2018·太原高三模拟)
Traditional Chinese Culture
Chinese culture is over 5,000 years old. 1.________
The spirit of the tea ceremony
Xihu Longjing (West Lake Dragon Well) and Yunnan Pu’er have long been world famous. 2.________The spirit of the Chinese tea ceremony captures the Chinese attitude towards life and spirituality. These are the things that people all over the world can benefit from.
A handful of good tea leaves with some boiling water and a set of lovely tea ware are the perfect way to spend a sunny afternoon and gain some insights into the wisdom of that ancient civilization.
3.________
During the 5,000 years of Chinese civilization, many different flavors, styles, and cuisines(烹饪) have developed, based on traditional philosophy and culture. This ancient food culture has had a direct impact on the countries such as Japan, Mongolia, South Korea, Thailand, and Singapore. It has benefited billions of people around the world through innovations such as Chinese vegetarian culture, tea culture, vinegar, pasta, medicinal diets, ceramic tableware, and the use of soybeans in the diet.
Confucianism
Confucianism emphasizes peacefulness and harmony between heaven and humanity, through pursuing the “Tao”, which is the harmonization between nature and mankind. It advocates harmony and moderation, including the harmony between individuals, as well as the harmony between a man and his inner self.
Confucianism has flourished during the last 2,500 years of China’s 5,000-year history. 4.________This school of thought has had the most profound and long lasting influence in China’s history. Seventy-four Nobel Prize winners and many other highly respected scholars have stated that for the benefit of mankind’s livelihood and development into the next century, these teachings should be promoted and adopted worldwide. 5.________
A.Chinese cuisine
B.Traditional Chinese culture
C.It has been the mainstay of that ancient civilization.
D.They are pretty popular due to their superior color and flavor.
E.The following three items of traditional Chinese culture have had a worldwide impact.
F.This wonderfully rich food culture has also had an impact on Europe, America and Oceania.
G.This would provide long lasting benefits for man,helping to ensure a peaceful and happy life.
【解题导语】 本文主要介绍了中国特色传统文化。
1.E 解析:承接上文“Chinese culture is over 5,000 years old.”并与下文介绍的三个传统文化的代表呼应,此处起承上启下的作用,导入本文所要介绍的主题:中国富有特色的传统文化。所以选E项。
2.D 解析:承接上文“Xihu Longjing (West Lake Dragon Well) and Yunnan Pu’er have long been world famous.”,空处解释了茶文化流行的原因,所以选D项。
3.A 解析:空处是本段的小标题,由下文的“During the 5,000 years of Chinese civilization, many different flavors, styles, and cuisines(烹饪) have developed, based on traditional philosophy and culture.”可推知,本段主要讲的是中国的烹饪文化,所以选A项。
4.C 解析:根据上文的“Confucianism has flourished during the last 2,500 years of China’s 5,000-year history.”可推知,空处讲的是儒家思想在中国的重要地位,故选C项。
5.G 解析:根据上文的“Seventy-four Nobel Prize winners and many other highly respected scholars have stated that for the benefit of mankind’s livelihood and development into the next century”可知,儒家思想会给人类带来福祉,所以选G项。
相关资料
更多